Presskontakt och bildarkiv
- Public Relations
- press@nobelprize.org
- Pressbilder
- Klicka här för att komma till vårt bildarkiv
- Bilder från Nobel Week Lights
- Klicka här för bilder
2024-09-16 — Det blir både techno, pianokonsert och hip hop när Pantha du Prince, Mattia Vlad Morleo och Adam Taal intar Nobelprismuseets scen i höst. Fredagskvällar på Nobelprismuseet fortsätter med ett blandat programutbud som utöver musik även bjuder på litteratursamtal, mat- och dryckesprovningar samt inblickar i aktuell forskning.
2024-08-29 — Lagom till skolstarten drar Nobelprismuseets riksomfattande projekt Forskarhjälpen i gång. Niondeklassare från hela Sverige deltar i forskning om kolkvantprickar och deras förmåga att upptäcka tungmetaller i vatten. Projektet, som i år går under namnet Kvantpricksjakten, ger elever möjlighet att bidra till riktig forskning i nära samarbete med forskare.
2024-07-02 — I höst tar sig Nobelprismuseet an ett stort ämne i en liten utställning. DÅ, NU, SEN utforskar hur några Nobelpristagare i fysik och litteratur har hanterat ämnet tid och debatterat dess natur. Besökarna får även uppleva ett videoverk där konstnären Marcus Coates där han följer en klockas rörelse, sekund för sekund. Utställningen öppnar den 7 september.
2024-06-19 — I början av juni fyllde den svenska Nobelpristagaren Torsten Wiesel 100 år. Det firades med ett seminarium på Nobelprismuseet den 17 juni. Han skänkte också ett vetenskapligt instrument som han och David Hubel använt i sin Nobelprisbelönade forskning.
2024-03-08 — Det är inte ovanligt att ha en samling nycklar liggandes i något skåp från tidigare delar av livet. Det är inte alltid någon ens vet vart de en gång gick. Nu har just en sådan samling nycklar skänkts till Nobelprismuseet i Stockholm. De har alla tillhört författaren Eyvind Johnson, som tilldelades Nobelpriset i litteratur för femtio år sedan i år.
2024-03-08 — Vilken betydelse kan ett föremål ha och vad berättar det för historia om personen som ägt det? Nobelprismuseets nya utställning “Sakerna som förändrar världen” visar nu för första gången upp ett större urval ur samlingen med föremål som skänkts av Nobelpristagare. Utställningen med över 250 saker öppnar i dag den 8 mars.
2024-03-01 — En sten, ett par glasögon och ett manuskript. Det var några av de föremål som överlämnades till Nobelprismuseet från José Saramagostiftelsen i slutet av februari. Den 8 mars invigs Nobelprismuseets nya utställning ”Sakerna som förändrar världen” med över 250 föremål som pristagare skänkt genom åren.
2024-01-30 — Under 2023 års upplaga av ljusfestivalen Nobel Week Lights hölls för tredje gången en fototävling. Över 400 bidrag kom in och nu är en vinnare utsedd. Det är den libanesiskt födda fotografen Mohamad Assaad som vinner med sin bild av ett ljuskonstverk som inspirerats av aktiviteten inne i en forskares dator. Samtidigt visar en uppskattning att allt fler besöker festivalen.
2023-11-09 — En park med eldflugor, upplysta klot som du kan sparka i gång med dina fötter och hjärtslag som omvandlas till ljus. Det är några av årets konstverk under Nobel Week Lights. Idag släpps programmet för ljusfestivalen med sjutton installationer inspirerade av Nobelpristagare. Festivalen pågår den 2-10 december.
2023-09-29 — I alla tider har människan fascinerats av svampar. De finns runt omkring oss och inuti oss, men förblir allt som oftast osynliga. I morgon öppnar en ny utställning på Nobelprismuseet som visar hur konst och vetenskap utforskar svampar. Designobjekt, konstverk, mode och samtida vetenskaplig forskning ställs ut sida vid sida.
2023-09-19 — Den 30 september öppnar Nobelprismuseets nya utställning ”Fungi – svampar i konst och vetenskap”. Pressvisning äger rum den 29 september klockan 10.00 på Nobelprismuseet. I utställningen utforskas svamparnas värld genom konstverk, designobjekt, mode och samtida vetenskaplig forskning.
2023-09-18 — Fredspristagarna Dmitrij Muratov och Tawakkol Karman besöker Stockholm i slutet av september. De deltar i en konferens för lärare och medverkar i varsitt samtal på Nobelprismuseet. Temat för samtalen är de växande hoten mot yttrandefrihet och demokrati samt vad som kan göras för att vända den negativa utvecklingen. Besöken görs i anslutning till att årets Nobelpris tillkännages i början av oktober.
2023-08-28 — En teaterföreställning växer just nu fram på Nobelprismuseet. Skådespelarna Katarina Krogh och Fabian Hedlund skapar tillsammans med regissören Johan Bark och Nobelprismuseets curator Carin Klaesson en helt ny uppsättning baserad på texter av Nobelpristagare i litteratur. Den 30 september är det premiär för föreställningen som växt fram genom teaterlek.
2023-07-04 — Nobelprismuseets samling har utökats med en välanvänd kraftig kedja som använts i kampen för att uppmärksamma politiska fångar som sitter fängslade i Ryssland. Det är Center for Civil Liberties, en av förra årets tre fredspristagare, som donerat föremålet som ställs ut på museet i sommar.
2023-06-28 — I alla tider har människan fascinerats av svampar. De finns runt omkring oss och inuti oss, men förblir allt som oftast osynliga. I september öppnar en ny utställning på Nobelprismuseet som visar hur konst och vetenskap utforskar svampar. Besökaren möts av alltifrån Carsten Höllers skulpturala flugsvampar till en svampprydd klänning skapad för sångerskan Björk.
2023-04-27 — En gåva med en stark berättelse har överlämnats till Nobelprismuseet. Nelly Sachs resväska påminner oss om Europa under andra världskriget och den flykt som tog mor och dotter från nazisternas terror i Berlin till Sverige. Innehållet i resväskan var det enda de fick med sig. Gåvan lämnades över till museet av författaren Aris Fioretos som haft väskan de senaste femton åren.
2023-03-02 — Under de fyra år som poeten och litteraturpristagaren Louise Glück arbetade med ”Averno” lyssnade hon intensivt på musik av den österrikiske kompositören Gustav Mahler. Skivan är nu donerad och ställs ut på Nobelprismuseet tillsammans med andra föremål från Nobelpristagare.
2023-02-07 — Under Nobelveckan i december överlämnade medicinpristagaren Svante Pääbo två naturvetenskapliga uppslagsverk till Nobelprismuseet i Gamla stan. Böckerna hade han fått av sin pappa Sune Bergström som fick Nobelpriset fyrtio år tidigare. Nu ställs böckerna ut på museet.
2023-01-09 — Nobelprismuseet och Berättarministeriet inleder ett samarbete för att stärka förutsättningarna för elever i skolor med låga studieresultat att kunna lämna grundskolan med gymnasiebehörighet. Det unika samarbetet kommer att pågå i 3 år med start i januari 2023.
2022-12-14 — Nobel Week Lights Stockholm är i gång sedan den 3 december för att välkomna stockholmare och hitresta turister till att vara med och fira Nobelveckan. Det gungas på lysande gungbrädor vid Karl den XII:s torg, vid Storkyrkan påverkas verket på fasaden av sång och vid Slottet förundras besökarna av en lysande jordglob.
2022-12-03 — Modestudenter vid Beckmans Designhögskola har skapat fria tolkningar av Nobelprisen 2022 utifrån kriteriet “bärbara högtidskläder”. Nu visas arbetena i utställningen Nobel Creations på Nobelprismuseet i Stockholm som pågår till den 26 februari.
2022-11-10 — Ljusfestivalen Nobel Week Lights äger i år rum 3 till 11 december, för första gången med Nobelpristagare på plats i Stockholm. En nyhet för i år är att Slottet får ett ljuskonstverk och besökarna utlovas mer interaktivitet. Den Nobelprisbelönade LED-tekniken gör ljusinstallationerna energisnåla och det stora verket på Stadshuset har tack vare ny teknik minskat sin energianvändning med hela 40 procent.
2022-09-29 — Den 1 oktober öppnar Nobelprismuseets nya utställning ”Evigt liv” på Liljevalchs i Stockholm. Utställningen, som förenar vetenskap, konst och kulturhistoria, visar på olika förhållningssätt till evigheten, belyser vår tids ödesavgörande frågor och skänker hopp inför framtiden. Samtidigt släpps en antologi med samma namn med ett trettiotal essäer som utvecklar temat.
2022-09-12 — Den 1 oktober öppnar Nobelprismuseets nya utställning ”Evigt liv” på Liljevalchs. Pressvisning äger rum den 29 september klockan 10.00 på Liljevalchs.
2022-09-06 — Lagom till skolstart släpper Nobelprismuseet tre korta filmer som ska locka fler att vilja läsa och skriva. Till sin hjälp har de poeten och artisten Daniel Boyacioglu, AI-experten Sofia Thunberg och konstnärsduon Cooper & Gorfer.
2022-09-03 — Läkemedelsjakten är i full gång tillsammans med elever från ett tjugotal skolor i Sverige. Projektet ingår i Forskarhjälpen som drivs av Nobelprismuseet. Skolklasser runt om i landet hjälper forskare sedan våren 2022 att spåra läkemedelsrester i naturen.
2022-06-30 — Den 1 oktober öppnar Nobelprismuseets nya utställning "Evigt liv" på Liljevalchs i Stockholm. Utställningen, som förenar vetenskap, konst och kulturhistoria, visar på olika förhållningssätt till evigheten, belyser vår tids ödesavgörande frågor och skänker hopp inför framtiden.
2022-06-15 — En slips, en bok och ett magnetband. Det var föremål som lämnades över till Nobelprismuseet när fem pristagare var på plats under tisdagen. De pristagare som inte besökt museet tidigare passade också på att signera en stol till museets bistro.
2022-06-13 — Nobelprismuseet och Orionteatern inleder ett samarbete kring iscensatta föreläsningar. Ett innovativt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Först ut att inta scenen den 14 oktober är filosofen Jonna Bornemark.
2022-05-12 — Den 4 maj besökte Nobelpristagaren Edvard Moser Göteborg. Nobelprismuseets Gustav Källstrand ledde ett samtal på Universeum som handlade om hur hjärnan, kroppen och omvärlden hänger ihop.
2022-05-04 — På onsdagen meddelade Nobelstiftelsen att 1,2 miljarder kronor donerats av Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att bygga ett hus för vetenskap, kultur och dialog vid Slussen i Stockholm. Det innebär att finansieringen är säkrad och att projektet nu går vidare. Samtidigt presenterades planerna för centrets publika verksamhet som ska inspirera stockholmare, skolbarn och turister att vara med och lösa framtidens utmaningar och bidra till en bättre värld.
2022-05-03 —
2022-04-28 — På torsdagen fick Nobelprismuseet besök av litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah som i veckan gästar Stockholm. Vid sitt besök donerade han sin ordbok och passade samtidigt på att signera en stol till museets bistro. Redan i morgon återvänder han för ett samtal från museets scen.
2022-04-19 — I år bjuder Nobelprismuseet in skolor och elever från hela landet för att hjälpa forskare att spåra läkemedelsrester i naturen. Den insamlade datan kommer att utgöra ett unikt forskningsunderlag för att ta reda på om exempelvis spindlar och vattenlevande snäckor kan drabbas av läkemedelsresterna.
2022-02-11 — I dag blev det klart vilka skolor och elever som vunnit i årets upplaga av Forskarhjälpen arrangerad av Nobelprismuseet. De vinnande eleverna kommer från Casa Montessori i Partille, Fagrabäckskolan i Växjö och Tolvåkerskolan i Löddeköpinge.
2022-02-02 — Under hösten fick forskare vid Umeå universitet välbehövlig hjälp att samla in ny kunskap om pollinatörer och pollen. Drygt 1000 högstadieelever, från Malmö i söder till Umeå i norr, har bidragit i Nobelprismuseets satsning. Nu presenteras de tjugo finalisterna som tävlar om att vinna den digitala finalen den 11 februari.
2021-12-04 — Idag lördag klockan 16.00 tänds Nobel Week Lights Stockholm. Ljusfesten som pågår till den 12 december har ett tjugotal iögonfallande ljusinstallationer för alla dem som vill uppleva Stockholm på ett nytt sätt. I år erbjuds gratis guidade turer och alla som vill kan delta i ljusfestivalens fototävling.
2021-11-22 — Den 24 november får Nobelprismuseet besök av det spanska och det svenska kungahuset. De har bjudits in för en visning av en specialutställning med teckningar av Nobelpristagaren Santiago Ramón y Cajal. Med finns även verk av nutida konstnärer som inspirerats av den konstnärligt begåvade vetenskapsmannen Cajal. Utställningen är öppen för allmänheten den 25 november – 4 december.
2021-11-11 — För 25 år sedan fick Wisława Szymborska Nobelpriset i litteratur. På torsdagen tar Nobelprismuseet emot tre föremål som ger en bild av poetens arbetsprocess och hur hon hanterade den uppmärksamhet som Nobelpriset medförde.
2021-10-26 — Fotbollslegendaren Lilian Thuram var på besök i Stockholm under några dagar i oktober för att berätta om sitt arbete mot rasism. Ett av stoppen han gjorde var för att träffa elever och ungdomsledare från Stockholm inbjudna till Nobelprismuseet.
2021-10-04 — Den 4 – 11 oktober utses årets Nobelpristagare. Detta uppmärksammar Nobelprismuseet genom programmet Nobel Calling Stockholm. En vecka fylld av aktiviteter på museum, teatrar, lärosäten och bibliotek. Det blir också en öppen scen på Sergels torg med ett brett kulturprogram och tidigare Nobelpristagares röster kommer höras över Plattan.
2021-08-31 — Ett nytt turnerade koncept ska ge människor runt om i Sverige bättre tillgång till Nobelpriset och de upptäckter och verk som prisats genom åren. Första stopp på turnén är Göteborg. I samarbete med Universeum bjuds göteborgarna in till utställning och programkvällar. Lärare kan också delta i samtal med Nobelpristagare.
2021-08-18 — Nobelprismuseet på Stortorget i Gamla stan öppnar återigen för besökare den 21 augusti. Då finns möjlighet att besöka den första stora utställningen om Nobelfesten. Maten, kläderna, dekorationerna och pristagarnas tal är i fokus. Den nya utställningen tar dig med bakom kulisserna på festernas fest.
2021-06-24 — Under förra årets Nobelvecka genomfördes den uppskattade ljusfesten Nobel Week Lights. Sexton ljusinstallationer, varav många var direkt inspirerade av tidigare Nobelpris, gick att se runt om i staden. Nu är det klart att veckan får en fortsättning.
2021-05-20 — Nobelprismuseet bjuder in skolor och elever till att samarbeta med forskare. Forskarhjälpen heter projektet som i år sker för elfte gången. I år handlar det om att samla in data om pollen och pollinatörer, i detta fall bin. Forskarna behöver mer kunskap om hur bin fungerar och kan samexistera med oss människor och andra pollinatörer. Elevernas arbete kan bli till stor hjälp.
2021-05-06 — Nobelprismuseet får två nya styrelseledamöter. Stein Olav Henrichsen är direktör för Munchmuseet i Oslo. Invald är också professor Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet och i Medicinska Nobelkommittén.
2021-03-18 — Under 2020 har människors beteenden förändrats på grund av Covid-19. I ett nytt forskningsprojekt kallat Utopian Stories ska elever hjälpa forskare att undersöka vad vi låtit bli att göra på grund av pandemin, och vad vi kan tänkas fortsätta att avstå från framöver för att bidra till ett bättre klimat. Elever runt om i Sverige görs till medforskare och framtidsspanare i projektet.
2021-02-24 — Ett projekt av kulturhistoriskt värde har pågått i det tysta. Nobel Prize Museum har tillsammans med Uppsala universitet och Riksantikvarieämbetet analyserat innehållet i 43 gamla kemikalieflaskor som användes i Alfred Nobels laboratorier.
2021-02-16 — Hur talar vi om vetenskap? är ett inspelat samtal om hur forskare kan hitta nya vägar för att förmedla viktiga forskningsresultat och skapa intresse kring sina budskap. Medverkar gör miljöforskaren Johan Rockström, Nobelpristagaren Richard J. Roberts och Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Prize Museum. Samtalet som genomförs på engelska med svensk textning, nås via Dramaten Play och på hemsidan för Nobel Prize Museum från den 23 februari.
2021-02-13 — I dag blev det klart vilka skolor och elever som vunnit i årets upplaga av Forskarhjälpen. De vinnande eleverna kommer från Saltsjöbadens Samskola, Carlssons skola i Stockholm och Rosendalsskolan i Vallentuna.
2021-01-26 — I projektet Stjärnjakten har 1 400 högstadieelever, från Malmö i söder till Östersund i norr, hjälpt forskare vid Chalmers i Göteborg samla in ny kunskap om hur stjärnor föds. Nu är det dags för den digitala finalen där eleverna möter Nobelpristagaren Reinhard Genzel och astronauten Christer Fuglesang.
2020-11-18 — I december behöver vi ljus i mörkret. I år kanske mer än någonsin tidigare. Därför bjuds stockholmarna in till en ljushyllning – Nobel Week Lights Stockholm – under årets Nobelvecka. Den 5 - 13 december kommer ett femtontal platser runt om i staden att lysas upp. Ljusfesten väver samman konst och teknik på ett lekfullt vis och blir ett nytt sätt att hylla årets Nobelpristagare.
2020-10-29 — Hur kommer våra barns och barnbarns planet se ut? Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Det är frågor som Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, vill besvara i en ny Performance Lecture som nu sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. Den 21 november är det premiär för Om vår stund på jorden. Skådespelaren Sanna Sundqvist medverkar och för regi står Ada Berger.
2020-10-05 — I dagarna tillkännages vilka som tilldelas årets Nobelpris för sina insatser inom vetenskap, litteratur, fred och ekonomi. Detta uppmärksammar Nobelprismuseet genom programmet “Nobel Calling Stockholm’’ och en utebiograf som nu öppnat på Sergels torg i Stockholm.
2020-09-11 — Formas stjärnor ensamma, som tvillingar eller kanske tillsammans i stora kluster? Det ska över 1000 elever runt om i Sverige hjälpa forskare från Chalmers Tekniska Högskola att ta reda på. För tionde året i rad arrangeras nu Forskarhjälpen och årets tema är ”Stjärnjakten”. Tillsammans med forskarna så kommer eleverna undersöka var nya stjärnor finns och under vilka förutsättningar de bildas. Målet är att bidra med ny kunskap om vår galax.
2020-06-18 — Den 2 juli öppnar Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) på Stortorget i Gamla stan återigen för besökare under kontrollerade former. Ny i museet är en miniutställning om virus, pandemier och Nobelpris. Besökare som inte kan resa till museet under sommaren kan också ta del av utställningen digitalt.
2020-05-19 — Hur kommer våra barns och barnbarns planet se ut? Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Dessa frågor kommer Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, att ta sig an när samarbetet mellan Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) och Dramaten& går vidare i höst. Den dramatiserade föreläsningen Om vår stund på jorden, regisserad av Ada Berger, har planerad urpremiär den 21 november på Dramatens Stora scen.
2020-04-21 — Den 22 april är det Earth Day. Från Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) sänds ett samtal med Greta Thunberg och Johan Rockström. Samtalet kring mod, solidaritet och möjligheter i tider av kris kommer att sändas live för en global publik. I år är det femtio år sedan Earth Day arrangerades för första gången för att uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen.
2020-04-15 — Lagom till Nobelveckan i december 2020 öppnar Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) en ny utställning om Nobelfesten och måltidens betydelse för samtal och möten mellan människor. Idag firas Nobeldagen på förskolor, skolor, inom äldreomsorg och inte minst av alla människor som följer tevesändningarna hemma i soffan. Nu bjuds allmänheten in till att vara med och dela med sig av sina berättelser kring vad Nobeldagen betyder för dem.
2020-03-19 — Med anledning av situationen kring det nya coronaviruset (Covid-19) håller vi museet stängt tills vidare.
2020-03-05 — Familjen Erling-Perssons Stiftelse och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har gemensamt beviljat projektanslag om 84 miljoner kronor till Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet). Stödet ska användas under en femårsperiod för att vidareutveckla museets folkbildande verksamhet samt insatser riktade mot barn och unga.
2020-02-24 — Nu öppnar anmälan till Nobel Prize Museums årliga upplaga av Forskarhjälpen. Temat för året är ”Stjärnjakten”. Var finns nya stjärnor och under vilka förutsättningar bildas de? Det vill forskarna på Chalmers Tekniska Högskola ha hjälp att ta reda på. Totalt kommer cirka 1000 högstadieelever från hela Sverige få möjlighet att delta i Stjärnjakten. Målet är att bidra med ny kunskap om vår galax. Projektet finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning.
2020-02-17 — Snart är det dags för sportlov. Nobel Prize Museum har öppet som vanligt med flera intressanta program under veckan för både stora och små. Du kan exempelvis lära dig mer om rymden, experimentera med ljud och lyssna till Dramatenskådespelarna Torkel Petersson och Johan Ulveson i ett samtal om Nobelpristagaren Samuel Becketts pjäs I väntan på Godot.
2020-02-13 — I veckan öppnar utställningen Idéer som förändrar världen i Markaryd. Det närmaste året kommer skolklasser, en nyfiken allmänhet och företag från regionen att kunna lära sig mer om Nobelprisbelönade arbeten och individer som genom sina handlingar och idéer har skapat förändringar både för samtida och framtida generationer och samhällen.
2020-02-07 — Stadsgårdskajen vid Slussen är den plats som Nobel Center ska ligga på. Det meddelade Stockholms stad och Nobelstiftelsen vid en gemensam pressträff idag. Med en bred, publik verksamhet blir Nobel Center en viktig pusselbit i utvecklingen av Slussen till en levande mötesplats.
2020-01-31 — Kost, stress och träning. På Alla hjärtans dag leder komikern och radioprataren Fritte Fritzson ett panelsamtal på Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) om hur du kan leva mer hjärtsmart. I panelen sitter överläkaren Anders Hansen, Elin Ekblom Bak, doktor i medicinsk vetenskap och generalsekreteraren för Hjärt-Lungfonden Kristina Sparreljung.
2019-12-06 —
2019-11-28 — Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture,får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen om lycka med Micael Dahlen.
2019-11-27 — Den 6 december inleds Nobelveckan i Stockholm med att alla Nobelpristagare besöker Nobel Prize Museum i Gamla stan. Tre Nobelpristagare i fysik och kemi kommer i samband med det att ha ett livesamtal med ESA-astronauten Luca Parmitano och NASA-astronauten Jessica Meir.
2019-11-13 — Att många ungdomar idag äter ohälsosamt är ett faktum. Livsmedelverkets undersökningar visar att hela 94 procent av Sveriges barn och ungdomar äter för lite fullkorn. Hälften får dessutom i sig för mycket socker. Nobel Prize Museums projekt Forskarhjälpen visar dock att unga egentligen vet vad som är nyttigt.
2019-11-05 — Läkare Utan Gränser lanserar i dag en smyckesinstallation på Nobel Prize Museum. Kollektionen, som består av smycken gjutna i form av läkemedel, har tagits fram av alumni från Beckmans Designhögskola och uppmärksammar att miljontals människor inte har tillgång till livsviktig medicin på grund av att den är för dyr.
2019-10-04 — Vad vore världen utan penicillin? Vilka goda exempel finns på upptäckter som minskar vår påverkan på klimatet? Hur hjälper vi människor på flykt? Det är några av de frågor som lyfts fram i den nya utställningen Mänsklighetens största nytta som öppnar på Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) den 5 oktober.
2019-09-24 — I oktober tillkännages årets Nobelpris. Du som är i Stockholm under veckan har möjlighet att träffa fyra Nobelpristagare och delta i intressanta och engagerande aktiviteter på museer, bibliotek och lärosäten runt om i stan. Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) har dessutom fri entré hela veckan.
2019-09-12 — Varför har vi så svårt att ta till oss vissa sanningar? Kan något vara sant för mig och falskt för dig? Varför sprids falska nyheter så lätt och varför blir det viktigare och viktigare att vara källkritisk? Det vill Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien, ge svar på i en ny Performance Lecture som sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet). För regi står Carolina Frände. Urpremiär 8 november.
2019-09-03 — Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) i Gamla stan anställer Clara Åhlvik som ny utställningschef. Hon har lång erfarenhet av utställningsarbete vid ett antal museer och står bakom ett flertal mycket uppmärksammade utställningar som visats runt om i Sverige.
2019-06-18 — I veckan överlämnas ett handskrivet manuskript av Albert Einstein till Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet). Det publicerades i december 1922, och är därmed det första verk som han publicerade efter att han utsetts till Nobelpristagare.
2019-05-29 — I början av oktober tillkännages årets Nobelpris. Då arrangeras också den årliga internationella lärarkonferensen Nobel Prize Teacher Summit. Årets tema är klimatförändringar och under dagen kommer lärare från hela världen diskutera hur de kan jobba med frågan i sin undervisning. Nobelpristagarna som varit med och skapat ljuset i LED-lampan och upptäckt hur freoner skadar ozonlagret är på plats för att inspirera.
2019-05-21 — Under våren har sex klasser i årskurs åtta från olika delar av Stockholm varit med i projektet Våra drömmar. Med inspiration från Martin Luther Kings dröm om en bättre värld har eleverna fått fundera över sina egna drömmar. Resultatet i form av närmare 140 drömbilder ställs nu ut i Nobel Prize Museums utställning om just Martin Luther King.
2019-04-25 — NIBE blir ny huvudpartner till Nobel Prize Museum. Genom samarbetet ska fler skolelever få ta del av de upptäckter och arbeten som belönats med Nobelpriset. Samarbetet innefattar bland annat att Nobel Prize Museum visar utställningar i Markaryd riktade mot skolor. I samband med detta kommer även utbildningskvällar för lärare i regionen att arrangeras.
2019-03-25 — Vid en ceremoni på Nobel Prize Museum överlämnades en bok ur Gabriela Mistrals privata samling och tre personliga fotografier. Tidigare i vår mottog museet även en pipa från Pablo Neruda. Föremålen ger museibesökarna möjlighet att lära sig mer om de två chilenska Nobelpristagarna i litteratur.
2019-02-19 — Erika Lanner tar över rollen som museichef för Nobel Prize Museum. I samband med chefsbytet passar museet i Gamla stan också på att genomföra ett namnbyte. Det tidigare Nobelmuseet blir nu Nobel Prize Museum eller i dagligt tal Nobelprismuseet.
2019-02-15 — Nobel Prize Museum fortsätter samtalsserien som uppmärksammar hur vetenskap gör skillnad i människors liv. Nu är det dags för en djupdykning i frågor som rör gravitationsvågor.
2018-12-18 — Vad är lycka? Vad gör oss lyckliga? Hur lyckliga kan vi bli? Ekonomiprofessorn Micael Dahlen tar sig an ämnet och delar med sig av sina senaste tankar i en föreläsning förhöjd med teaterns verktyg. För regi står Jenny Andreasson. Premiär på Lilla scenen den 9 maj.
2018-12-04 — Den 15 januari arrangeras ett samtal mellan pastor Jesse Jackson och Jenny Strömstedt om medborgarrättsrörelsen och Martin Luther King. I samband med samtalet på Södra Teatern uppträder artisten Loreen. Jesse Jackson är inbjuden av Nobelmuseet med anledning av museets utställning om Martin Luther King som just nu visas i Gamla stan.
2018-10-12 — Alliansen har idag tillsammans med Miljöpartiet kommunicerat att man inte önskar ett Nobel Center på Blasieholmen. Frågan är dock vad det egentligen betyder. Nobel Center-projektet prövas just nu enligt den ordning som Nobelstiftelsen och Stockholms stad kommit överens om.
2018-10-02 — När 2018 års Nobelpris tillkännages är intresset stort över hela världen. Vilka är de upptäckter och insatser som uppmärksammas i år? Många lärare delar denna fascination och vill gärna lyfta fram nyheter om de nya pristagarna i sin undervisning. Nu är det möjligt tack vare ett lektionsmaterial från Nobel Center. En första lektion publiceras idag den 2 oktober - 24 timmar efter att medicinpriset tillkännagivits.
2018-09-26 — Från och med i dag kan alla gymnasietreor i Sverige ladda ner ett kostnadsfritt exemplar av den uppmärksammade boken Factfulness: Tio knep som hjälper dig att förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Syftet är att öka intresset för vetenskap och fakta hos unga vuxna.
2018-09-25 — Nobel Center bjuder in till museer, bibliotek och teatrar för att fira och förstå de nya Nobelprisen som tillkännages i oktober.
2018-09-06 — Den nya utställningen Rätten till frihet – Martin Luther King, Jr öppnar på Nobelmuseet i Stockholm den 29 september, 2018.
2018-06-14 — Rädsla är en förutsättning för att överleva. Rädsla kan också hindra oss att leva. Var kommer rädslan ifrån? Och hur påverkas vi av den? Detta är några av de frågor som psykologiforskaren Armita Golkar reder ut i den tredje föreställningen i Dramatens och Nobel Centers serie Performance Lecture. Premiär på Lilla scenen den 11 september.
2018-06-11 — Andelen positiva i länet till ett Nobel Center på Blasieholmen är dubbelt så stor som andelen negativa. I hela landet är det de unga som är mest positiva till att planerna blir verklighet. Det visar en ny undersökning som Ipsos har gjort på uppdrag av Nobelstiftelsen.
2018-05-22 — Här ger Nobel Center en kommentar till mark- och miljödomstolens beslut.
2018-05-09 — Vad kommer stockholmare och turister att kunna göra i Nobel Center? Hur tar sig skolbarn runt i huset och vad möter forskare som är på besök? Idag presenteras de senaste planerna på hur Nobel Center ska användas. Ett intensivt arbete, som pågått det senaste året, med att utveckla husets insida är nu klart och illustreras med hjälp av nytt bildmaterial.
2018-04-04 — Martin Luther King, Jr.’s budskap om social rättvisa och jämlikhet, är lika viktigt idag som någonsin tidigare. Därför lanserar Nobelmuseet och Nobel Media ett projekt om 1964 års fredspristagare och hans icke-våldskamp för mänskliga rättigheter och friheter. Utställningen The Right to Freedom – Martin Luther King, Jr. öppnar på Nobelmuseet i Stockholm, den 29 september, 2018.
2018-03-08 — Nobelmuseet arrangerar under året ett antal lärarkvällar med aktuella naturvetenskapliga forskningsområden som tema. Under kvällarna möts forskare och lärare för föreläsningar och samtal om de senaste forskningsrönen. Det första tillfället hålls i Umeå den 10 april och handlar om genteknik.
2018-03-02 — Vad finns i mörkret mellan stjärnorna? Varför blir det mörkt om natten? Hur skapades universum och vad hände innan The Big Bang?
2018-02-09 — Nobel Center kommer att bjuda på en omfattande verksamhet baserad på Nobelprisbelönade insatser och verk. Skolelever, turister, stockholmare och en intresserad allmänhet inspireras till att vilja vara med och bidra till en bättre värld i Alfreds Nobels anda. Idag blir det officiellt att Elekta blir det första företaget i en ny grupp av aktörer som stödjer den verksamhet som redan nu börjar växa fram.
2017-11-29 — Från livets molekyler till universums födelse. Från vår inre biologiska klocka till vår skenbara hemhörighet i världen. Årets Nobelpris ger nya perspektiv på den mänskliga tillvaron.
2017-10-09 — Vetenskap och scenkonst blandas i ett nytt format när Nobel Center och Dramaten tillsammans sätter upp en serie iscensatta föreläsningar, Performance lectures.
2017-10-03 — När 2017 års Nobelpris tillkännages är intresset stort över hela världen. Vilka är de vetenskapliga upptäckter, litterära verk och insatser för fred som uppmärksammas i år? Många lärare delar denna fascination och vill gärna lyfta fram nyheter om de nya pristagarna i sin undervisning. Nu ska det bli enklare. Ett nytt lektionsmaterial från Nobel Center banar vägen.