För 20 år sedan tilldelades Läkare Utan Gränser Nobels fredspris för organisationens banbrytande humanitära insatser världen över. Prispengarna användes till att starta den så kallade Accesskampanjen för allas rätt till livräddande läkemedel. Under parollen ”medicin ska inte vara en lyxvara” har organisationen sedan dess arbetat för att förbättra tillgången till läkemedel, vaccin och diagnosverktyg.

Sedan kampanjens start 1999 har flera livräddande preparat introducerats på marknaden. Vissa diagnoser som för 20 år sedan innebar en säker dödsdom går i dag att leva ett fullgott liv med. Samtidigt har nya hälsohot och utmaningar dykt upp och fortfarande är många av de mediciner, vacciner och tester som introduceras på marknaden oåtkomliga för fattiga människor.

– I samband med jubileet ville vi hitta ett kreativt sätt att förmedla att höga läkemedelspriser fortfarande hindrar miljontals människor från att få tillgång till livsavgörande behandling. Vi gav därför Beckmans Alumni uppdraget att gestalta den här oåtkomligheten visuellt, säger Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

Ett aktuellt exempel är de nya tuberkulosläkemedlen delamanid och bedakilin. Båda preparaten har visat sig mycket effektiva för att behandla läkemedelsresistent tuberkulos, en allvarlig form av sjukdomen som utgör ett växande hälsohot i många länder. Men runt 90 procent av de tbc-sjuka som behöver de nya medicinerna har fortfarande inte tillgång till dem, till stor del på grund av preparatens höga pris. I stället behandlas de flesta patienter fortfarande med äldre, mindre effektiva mediciner som kan ge allvarliga biverkningar.

– Genom installationen vill vi också öka förståelsen kring hur orättvis den vinstdrivna medicinska marknaden är. Preparat mot lindrigare åkommor i den rikare delen av världen prioriteras över livräddande medicin mot sjukdomar som framför allt drabbar fattiga. Vi hoppas att det ska göra att fler människor engagerar sig för att förändra den här orättvisan, fortsätter Oliver.

Resultatet blev en lyxig smyckeskollektion, bestående av två halsband, tre par örhängen, ett hårspänne och en ring, samtliga gjutna i tenn och i form av läkemedel. Smyckena har tagits fram av Julia Jondell, Mira Bergh Edenborg, Matilda Ström Ellow och Kourosh Hekmatara, alumni från Beckmans Designhögskola.

– I och med det här samarbetet började vi reflektera över hur åtkomst till läkemedel sett ut under våra liv, här i Sverige. Läkemedel finns runt hörnet eller till och med tvärs över gatan, vilket ses som en självklarhet och tas för givet. Därför kände vi att installationen behövde behandla frågan på ett sätt som var bekant för oss själva och för människor i vår närmiljö, säger Kourosh Hekmatara, en av Beckmans Alumni-studenterna.

– Som formgivare var det ett privilegium för oss att få chansen att bidra med våra yrkeskunskaper till ett projekt med Läkare Utan Gränser. Sällan får man möjligheten att jobba med en så viktig och konkret fråga på ett mer abstrakt sätt.

Installationen visas på Nobel Prize Museum, Nobelprismuseet, i Stockholm till och med den 1 december 2019.

– Vi är glada att få visa upp installationen som sätter fokus på frågan om människors rätt till livsviktiga läkemedel. Verken knyter också an till vår nya utställning Mänsklighetens största nytta som visar hur vetenskap, litteratur och fredsarbete utvecklar och förändrar världen. Läkare Utan Gränsers Nobelprisbelönade arbete är ett exempel som lyfts fram i vår utställning, säger Erika Lanner, museichef på Nobelprismuseet.

 

Mer information:

Pressbilder på ett urval av smyckena går att ladda ned på MyNewsdesk:  www.mynewsdesk.com/se/lakare_utan_granser/latest_media

 

Läs mer om Läkare Utan Gränsers kampanj för allas rätt till livräddande behandling: http://www.lakareutangranser.se/accesskampanjen

 

Om du är intresserad av att göra en intervju eller har frågor, kontakta:

Sanna Gustafsson, Strategic Communication Officer, Läkare Utan Gränser
sanna.gustafsson@lakareutangranser.se+46 (0)70 193 73 57

Rebecka Oxelström, Public Relations Manager, Nobel Prize Museum rebecka.oxelstrom@nobelprize.org+46 (0) 734 12 66 75

 

Om Nobel Prize Museum
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelpriset på en central plats i Stockholm.

 

  • Photo: Adam Daver

  • Photo: Adam Daver

  • Photo: Adam Daver

  • Photo: Adam Daver

  • Photo: Adam Daver

  • Photo: Adam Daver

  • Photo: Adam Daver

  • Photo: Adam Daver