Stockholms stad beslutade på onsdagen att ge fortsatt stöd till evenemanget för 2021 med option på ytterligare två år. Den ekonomiska insatsen från stadens sida uppgår totalt till en kostnad om 15 mnkr för tre år.

”Nobel Week Lights blev mycket uppskattat och uppmärksammat förra året och det var fantastiskt att se de ikoniska Stockholmsbyggnaderna i ett nytt ljus. Det är ett öppet evenemang med stadsmiljön som arena som blir ett välkommet tillskott under besöksnäringens lågsäsong och årets mörkaste tid. Ljusinstallationerna har verkligen potential att utvecklas till en återkommande festival, med en tydlig koppling till Stockholm och den kreativitet och innovationskraft som finns här”, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Nobel Week Lights Stockholm är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson, Lara Szabo Greisman och Troika AB. Satsningen är en del av Nobelveckans program och genomförs i samarbete med Nobel Prize Museum, med stöd av Stockholms stad samt och ett flertal övriga partners och belysningsföretag.

”Ljusfesten blev ett välkommet tillägg till Nobelveckan och det var kul att installationerna hade inspirerats av Nobelpriset på så många kreativa sätt. På museet arbetar vi mycket med att levandegöra berättelserna om Nobelpristagarna och deras insatser och det här var verkligen en satsning som nådde många och uppskattades av stockholmarna”, säger Erika Lanner, museichef för Nobel Prize Museum.

Arbetet med årets ljusfest är redan igång och samtal förs med samarbetspartners, konstnärer, ljusdesigners och universitet/högskolor.

”Vi har sedan förra året haft en dialog med konstnärer och ljusdesigners för att få förslag på ljusinstallationer inspirerade av Nobelpriset. Det är fantastiskt att vi kan genomföra Nobel Week Lights i samarbete med Stockholms stad och Nobel Prize Museum även i år”, berättar Lara Szabo Greisman, en av initativtagarna till Nobel Week Lights.

Årets evenemang planeras till den 4 – 13 december under Nobelveckan 2021.

Uppskattningar från Stockholms stad visar att över 200 000 personer besökte ljusfesten förra året och över en miljon människor nåddes av de satsningar som Nobel Prize Museum gjorde för att informera om installationerna i sociala medier.

 

Förra årets program

Nobel Week Lights – Stockholm | 5 – 13 december 2020

Pressbilder från Nobel Week Lights 2020 återfinns här.

 

Presskontakt
Rebecka Oxelström, Nobelstiftelsen
rebecka.oxelstrom@nobelprize.org + 46 73 412 66 75

Erik Engstrand, Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr
erik.engstrand@stockholm.se +46 76 122 91 40

 

Kontakt för Nobel Week Lights
Lara Szabo Greisman (Projektledare): lara@nobelweeklights.se

Nobel Prize Museum

Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.

Friskrivning: Nobel Prize Museum är varken direkt eller indirekt engagerat i nomineringen eller valet av Nobelpristagare. Dessa förfaranden är strängt konfidentiella och regleras av de institutioner som delar ut Nobelpriset.

© Nobel Prize Museum 2021. Nobelpriset®, Nobel Prize® och Nobelmedaljen är Nobelstiftelsens registrerade varumärken.