Ulf Danielsson, forskare och människa, ger en kosmisk överblick av universums historia och den mörka energi som ingen egentligen vet något om. Den 10 april är det premiär för en andra Performance Lecture där Nobel Center och Dramaten& förmedlar kunskap med teaterns verktyg.

Performance Lecture: Om universum berättar författaren och professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson, om sin forskning och ställer de mest fundamentala och nervkittlande frågorna kring det storslagna, och framför allt, mörka universumet. En existentiell men vetenskaplig föreläsning ämnad att reflektera över människans storlek, framtid och slut.

Vad består ett svart hål av och hur bildas de? Bor vi i ett multiversum? Och vad händer när den sista stjärnan slocknar?

Det går sakta men det börjar klarna – bilden av universums mörka och okända sidor. Ulf Danielsson tar publiken till den absoluta forskningsfronten och lyfter den vardagliga värld vi lever i som en del i själva alltet. På scen ser vi, förutom Ulf Danielsson, även barnskådespelaren John Österlund, som just nu är aktuell i Dramatens uppsättning av Häxorna.

Vi vill ge publiken en inblick i de frågeställningar som forskare ställs inför. Frågor som angår oss alla och som kan ha stor inverkan på vårt samhälle, nu eller någon gång i framtiden. Genom samarbetet med Dramaten& vill vi väcka nyfikenhet, eftertanke och lust att lära sig mer – en ambition som är vägledande för den programverksamhet som vi nu utvecklar inför Nobel Center”, säger Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center.

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Utöver sin forskning har han skrivit fyra böcker, föreläst, debatterat och varit med i otaliga TV- och radioprogram. Ulf Danielsson är även ledamot av Nobelkommittén för fysik.

Medverkande

Ulf Danielsson 
John Österlund

 

Regi Tobias Theorell
Scenografi och kostym Agnes Östergren
Dramaturg Mia Törnqvist


Performance Lecture

Vetenskap och scenkonst blandas när Nobel Center och Dramaten& tillsammans sätter upp en serie iscensatta föreläsningar, Performance Lectures. Formatet Performance Lecture där kunskap förmedlas med teaterns verktyg tar avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har den omtalade robotforskaren Danica Kragic Jensfelt intagit Dramaten scen, med Performance Lecture: Om robotar.

För mer information

Rebecka Oxelström, kommunikationschef Nobel Center, +46 734 12 66 75

Om Nobel Center

Nobel Center blir ett nytt hus i hjärtat av Stockholm där Nobelpriset och de fantastiska upptäckter och insatser som pristagarna belönats med får sin naturliga plats. Nobelpriset blir utgångspunkten för en bred publik verksamhet med utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om vår tids stora frågor. Det blir en plats där engagerade världsförbättrare, nyfikna stockholmare, skolklasser och besökande turister kan mötas och inspireras till att vilja vara med och bidra till en bättre värld. För den eleganta och tidlösa arkitekturen står David Chipperfield Architects Berlin.