– Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. I tider när fakta, vetenskap och grundläggande mänskliga värden ifrågasätts behövs en plats för idéer, kunskap och eftertanke. Det här blir en nystart för arbetet med att förverkliga Nobel Center. Det tar ny form på en ny plats dit stockholmare, turister och skolelever kan komma alla dagar i veckan för att ta del av utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om framtidens stora frågor, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

– När Nobel Center nu hittar hem mitt i hjärtat av Stockholm faller en viktig pusselbit på plats i utvecklingen av Slussen. Som en av Stockholms största och viktigaste knutpunkter stämmer ett kultur- och vetenskapshus med publik verksamhet väl överens med vår vision om att göra om Slussen från en trafikplats till en mötesplats för alla stockholmare, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M).

 

Nobelstiftelsen och Stockholms stad har gjort en grundlig genomgång av olika platser, oberoende av varandra. Valet föll på Slussen, som har många fördelar med sitt centrala vattennära läge, och hög tillgänglighet till kollektivtrafik, cykelvägar, gångstråk och vattenvägar.
Nobelstiftelsen inleder nu processen med att söka finansiering till projektet och utse arkitekt. Ett nytt hus kommer att behöva utformas anpassat efter de förutsättningar som finns på platsen och i den omgivande miljön längs med Stadsgårdskajen.

 

Byggnationen av Nobel Center möjliggörs genom en överenskommelse mellan fastighetsbolaget Atrium Ljungberg och Stockholms stad. Nobel Center kommer att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset där bolaget sedan tidigare har markanvisningen Södermalm 7:87 (Hamnmästaren) för att bygga ett kontorshus. Stadsgårdsleden kommer att börja överdäckas år 2023 vilket innebär att byggnationen av Nobel Center kan påbörjas 2025/2026. Den beräknade byggtiden är två år.

 

Klicka här för pressbilder

 

För ytterligare information kontakta:
Rebecka Oxelström, Presschef, Nobelstiftelsen
rebecka.oxelstrom@nobelprize.org, 0734 – 12 66 75

 

© Nobelstiftelsen 2020. Nobelpriset®, Nobelprize.org®, Nobel Prize Concert® och Nobelmedaljen är Nobelstiftelsens registrerade varumärken.