I början av oktober tillkännages årets Nobelpris. Då arrangerar också Nobel Center sin första internationella konferens för lärare – Nobel Teacher Summit. Nobelpristagarna Bernard L. Feringa, Herta Müller och Shirin Ebadi medverkar tillsammans med Johan Rockström, Ola Rosling och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Lärare från hela världen väntas komma till Münchenbryggeriet i Stockholm den 6 oktober.

Nobel Teacher Summit är en del i den satsning som Nobel Center gör för att skapa angelägna aktiviteter och skolprogram som ska nå elever och lärare världen över. Under dagen i oktober kommer vetenskapens roll i skolan, kampen för barns rättigheter och lärares professionella utveckling att stå på schemat. Initiativtagare är Annika Hedås Falk som leder den satsning som Nobel Center gör för skolor.

”I en tid då vetenskap och fakta ifrågasätts är lärarnas roll i samhället oerhört betydelsefull. Vi vill ge lärarna en arena att diskutera de utmaningar som vårt samhälle står inför och ge dem verktyg för att aktivt kunna arbeta för en bättre värld tillsammans med sina elever”, säger Annika Hedås Falk.

Många Nobelpristagare lyfter fram lärare som viktiga förebilder. En av dem är 2016-års Nobelpristagare i kemi Bernard L. Feringa som kommer att tala på Nobel Teacher Summit tillsammans med fredspristagaren från 2003 Shirin Ebadi och Herta Müller, litteraturpristagare från 2009.

”Vi kommer att ha flera Nobelpristagare på plats. Nobelpriset har en förmåga att inspirera och engagera människor och jag är övertygad om att pristagarnas medverkan kommer att motivera de lärare som deltar”, säger Annika Hedås Falk.

Nobel Teacher Summit är det första internationella evenemanget inom ramen för det globala nätverk som är grunden i den skolsatsning som Nobel Center gör. Nobel Teacher Summit är tänkt att bli en årlig återkommande konferens.

Talare:
2016-års Nobelpristagare i kemi Bernard L. Feringa, fredspristagaren från 2003 Shirin Ebadi och litteraturpristagaren från 2009 Herta Müller. Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef vid Stockholm Resilience Centre, Ola Rosling, medgrundare av stiftelsen Gapminder, Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister samt Lars Heikensten, vd Nobelstiftelsen.

Program och anmälan:
http://nobelcenter.se/nobel-teacher-summit/

För ytterligare information kontakta:
Rebecka Oxelström, kommunikationschef Nobel Center
rebecka.oxelstrom@nobelcenter.se, +46 734 12 66 75

Om Nobel Center:
Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm kommer att samla en publik verksamhet med utställningar, skolprogram, möten och föreläsningar kring Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred. Med utgångspunkt i Nobelpristagarnas belönade insatser och inspirerande berättelser kommer Nobel Center att kunna ta sig an både vår historia, vår samtid och de stora frågor som är avgörande för vår värld och vår framtid. För arkitekturen står David Chipperfield och Christoph Felger som i april 2014 utsågs av en enig jury till vinnare i den internationella arkitekttävlingen om Nobel Center.