Avsnitt #85 – Henry Kissinger: den diplomatiska cowboyen – med Lennart Pehrsson

Fredspriset till Henry Kissinger 1973 är ett av de mest kritiserade i prisets historia. Men varför var fredsavtalet som avslutade USA:s krig i Vietnam så kontroversiellt? Och vad var det som gjorde att Kissinger var både så framstående och så avskydd? Journalisten och USA-kännaren Lennart Pehrsson berättar om USA, Vietnam och fredspristagaren som alla verkar älska att hata, myten och personen Henry Kissinger.

Avsnitt #84 – Fred, förhandling och fackförbund – med Stefan Löfven

Utan social rättvisa finns det ingen fred, det menar FN:s arbetsrättsorgan ILO, International Labour Organization. Arbetarrörelsen har en lång tradition av internationellt samarbete, såväl när det gäller fackligt samarbete som inom politik och diplomati. Här berättar Stefan Löfven om sambandet mellan fackförbund, demokrati och fred, om vikten av respekt och förtroende i förhandlingar och om att alla tjänar på att alla – inte bara vissa – får det bättre.

Avsnitt #83 – Livet i tarmen – med Fredrik Bäckhed

Våra tarmar är fulla av bakterier, och de spelar en större roll för våra liv än vad man kanske kan tro. Faktum är att tarmen fungerar som ett eget ekosystem inuti oss, där det lever fler bakterier än det finns människoceller i våra kroppar. Mikrobiologen Fredrik Bäckhed berättar om tarmbakterierna och vilken roll de spelar för vår hälsa – för hur tarmfloran mår både påverkar och påverkas av hur resten av kroppen mår.

Avsnitt #82 – Karriär, familj och giriga jobb – med Kerstin Enflo

Det är svårt att hinna med både jobbet och familjen, men trots att kvinnor och män har lika många timmar på dygnet att hushålla med så verkar kvinnornas tid ta slut fortare. Varför är det så? Kerstin Enflo, ekonomisk historiker vid Lunds universitet, berättar om ekonomipristagaren Claudia Goldins forskning om kvinnors situation på arbetsmarknaden nu och genom historien – forskning som visat att inget är så enkelt som det kan verka.

Avsnitt #81 – Strålande sönderfall – med Cecilia Gustavsson

Radioaktivitet är ett av vetenskapens mest fascinerande ämnen, men också ett av de mest skrämmande. När Marie Curie beskrev radioaktivitet i början av 1900-talet så visste hon att det var en revolutionerande vetenskaplig upptäckt – men ingen kunde ana hur mycket den skulle komma att påverka det kommande århundradet, på gott och ont. Kärnfysikern Cecilia Gustavsson berättar om vad som egentligen händer när ämnen sönderfaller och om vad vi lärt oss efter av hundra år av radioaktivitet både i teorin och praktiken.

Avsnitt #80 – Hur fungerar vaccin? – med Gunilla Karlsson Hedestam

Att det gick så snabbt att ta fram vaccin mot covid-19 berodde på att forskare i flera decennier har kartlagt hur immunförsvaret fungerar på detaljnivå. Upptäckterna som möjliggjorde mRNA-vacciner mot covid, och som fick 2023 års medicinpris, är bara de senaste i en lång rad av upptäckter som gjort att vi kan bli immuna mot sjukdomar utan att ta omvägen via att vara sjuka. Gäst är Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi och ordförande i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin.

Avsnitt #79 – Stöd i kriser – med Sara Johansson

Att hjälpa personer som drabbats av krig och katastrofer har varit en del av Nobels fredspris ända sedan Röda Korsets grundare Henri Dunant fick det första fredspriset 1901. Då handlade det mest om att hjälpa sårade soldater – men krisstöd handlar om mer än bara sjukvård. Sara Johansson, författare till boken ”Förenligt med liv: Berättelser om krisstöd”, berättar här om hur man hjälper personer som befinner sig i svåra situationer. Och om hur de som hjälper andra också kan behöva hjälp ibland.

Avsnitt #78 – Vad vet vi om insekter? – med Fredrik Ronquist

Alla människor på jorden väger tillsammans ungefär lika mycket som alla termiter. Och sammanlagt finns det lika många slags skalbaggar som det finns däggdjursarter. Insekter finns överallt på planeten, och vi är helt beroende av deras roll i ekosystemet för att kunna bedriva jordbruk. Ändå lägger vi ofta mer tid på att döda dem än på att förstå hur de lever. Entomologen Fredrik Ronquist berättar här om insekternas mångfald och om hur mycket (eller lite) vi vet om dem.

Avsnitt #77 – Bubblor och identitetsekonomi – med Emma Stenström

Vad vi gör beror på vilka vi är – och vilka vi är beror på vilka vi känner oss som. Inom ekonomisk forskning kallas det här för social identitet. Emma Stenström, forskare vid Handelshögskolan, beskriver social identitet som bubblor och menar att vi kan bli mer öppna, kreativa och lyssnande genom att få syn på – och lämna – våra bubblor.

Avsnitt #76 – Rymdens osynliga ljus – med Maria Sundin

Om vi kunde se allt ljus som kommer från rymden så skulle natthimlen vara färgsprakande åt alla håll, såväl på natten som på dagen. Det synliga ljuset är bara en liten del av all strålning som når oss från stjärnorna, och genom att studera allt från radiovågor till röntgenstrålning så kan vi se ett universum som är större än äldre tiders astronomer kunde föreställa sig. Gäst är astronomen Maria Sundin, som berättar om teleskopen som utforskar universum, både på jorden och i rymden.

Avsnitt #75 – Var finns våra tankar? – med Peter Fransson

Alla våra tankar finns någonstans i hjärnan, men var? Hjärnan är ett system där signaler skickas mellan dess olika delar ett komplext nätverk som forskare kan studera med hjälp av olika tekniker. Hjärnforskaren Peter Fransson berättar om hjärnans nätverk – och om hur mycket vi kan lära oss om det genom att undersöka vad som händer i hjärnan när vi inte tänker på något särskilt.

Avsnitt #74 – Banker och finanskriser – med Stefan Ingves

Orsakar finanskrascher bankkriser – eller är det tvärtom? 2022 års ekonomipris handlade om bankernas roll i ekonomin och särskilt om vad som händer när banker misslyckas. Vad är egentligen en bank, och hur kan förståelsen av hur banker fungerar hjälpa oss hantera kriser? Vi frågar Stefan Ingves, tidigare riksbankschef, vad man egentligen gör på banken när pengarna tar slut.

Avsnitt #73: Ingen evolution utan mångfald – med Jessica Abbott

Varför finns det skillnader mellan könen? Och varför finns det skillnader mellan olika individer – om nu evolutionen gör att de som är bäst anpassade överlever borde väl alla bli likadana med tiden? Evolutionsbiologen Jessica Abbott berättar om hur skillnader uppstår och om varför variation och mångfald är avgörande för att det ska ske någon utveckling.

Avsnitt #72: Nobelpris till mördaren – med Camilla Läckberg

Nobelpriset är inte bara ärofyllt, pristagaren får också en stor summa pengar. Och för att få priset måste man vara vid liv. Perfekta ingredienser för en mordhistoria, med andra ord. Och när Nobelpriset finns med i romaner så handlar det ofta om deckare. Vi träffar Camilla Läckberg och pratar om hennes Nobeldeckare ”Gökungen” och om högt och lågt i den litterära världen.

Avsnitt #71: Hur botar man cancer? – med Anna Martling

Cancerforskningen tar stora kliv framåt. Vi börjar förstå sjukdomen allt bättre och har bättre behandlingsmetoder. Men hur kommer förståelsen och metoderna till användning inom vården? Hur sänker man trösklarna mellan vård och forskning, och mellan forskningen på universitet och vid företag? Cancerforskaren Anna Martling berättar om arbetet med att se till så att medicinska framsteg ska bli till verklig nytta för patienter.

Avsnitt #70: Svamparnas värld – med Anna Rosling

Svamp finns överallt. De kan göra oss friska, sjuka eller berusade. De används inom industrin för att framställa enzym och många vaccin tillverkas med hjälp av svamp. Men allra viktigast är svampen kanske för våra ekosystem – det är tack vare deras nätverk av mycel som de flesta av skogens träd får den näring de behöver. Anna Rosling berättar här om hur svampar fungerar, varför de är både lika och olika allt annat levande – och om den roll de spelar för livet på jorden.

Avsnitt #69: Att förändra världen med kemi – med Ben Feringa

Världen står inför stora utmaningar och det är kemisterna som kan lösa dem. För allt ifrån nya material i solceller och batterier till en grönare industri så spelar kemin en nyckelroll. Ben Feringa belönades med Nobelpriset i kemi för sin forskning om nanomaskiner – motorer byggda av enskilda molekyler – och han berättar här om kemins möjligheter, hur man följer sin nyfikenhet för att göra upptäckter och om hur mycket man lär sig av att lyssna på sina studenter.

Avsnitt #68: Mörk materia – med Christian Ohm

Det finns för lite materia i vår galax. Astronomer upptäckte för femtio år sedan att gravitationen från de 100 miljarder stjärnorna inte räcker för att galaxerna ska hålla ihop. Och det är inte lite materia som fattas – den materia som syns är ungefär en sjättedel av det som behövs. Den här saknade materien kallas för mörk materia, och ingen vet vad den består av, men fysikern Christian Ohm jobbar med att leta efter den.

Avsnitt #67: Medvetandets gränser – med Pontus Wasling

Finns det ett jag – och vem är det i så fall? Hur människans medvetande fungerar är en av de största gåtorna inom såväl konst som filosofi och vetenskap. Neurologen Pontus Wasling berättar utifrån den senaste forskningen om hjärnan hur vår uppfattning av oss själva byggs upp i hjärnan, och om hur elektriska impulser kan förklara hur vi kan känna, tänka och uppleva världen.

Avsnitt #66: Kvantfysik i praktiken – med Göran Johansson

Går det att tänka sig någonting längre bort från ens liv än kvantfysik? Faktum är att trots sitt rykte som obegriplig och mystisk så är kvantfysiken en av de mest användbara vetenskapliga teorier som finns. All elektronik bygger på kvantfysiska tillämpningar – från transistorer till lasrar. Och kanske kan ett av kvantfysikens mest svårgreppbara fenomen leda till en helt ny sorts kvantdatorer. Fysikern Göran Johansson berättar om vad kvantfysik är, hur den kan användas och vad en kvantdator egentligen är bra för.

Avsnitt #65: Kvinna, liv, frihet – med Ala Riani

När Jina Amini dödades av den iranska polisen blev det början på en våg av protester som fortfarande pågår, trots regimens våldsamma attacker mot den egna befolkningen. Amini var inte bara kvinna utan också kurd, vilket gjorde henne dubbelt utsatt. Gäst i det här avsnittet är Ala Riani, som skrivit boken ”Krigets dotter” om sin egen och sin familjs liv som kurder i Iran och senare på flykt. Hennes berättelse handlar om kurdernas situation i Iran och om hur det präglar en familj och ett folk att leva i förtryck.

Avsnitt #64: Upptäckten av Denisovamänniskan – med Mattis Karlsson

Vad är en vetenskaplig upptäckt? När medicinpristagaren Svante Pääbo presenterade upptäckten av en ny sorts människa – Denisovamänniskan – för tio år sedan så uppmärksammades det stort. Men vad betyder det att Svante Pääbo är upptäckare när det krävdes ett nätverk av personer för att slå fast vad det var man hittat? Gäst är Mattis Karlsson som skrivit en avhandling om hur en liten benbit blev till en ny sorts människa.

Avsnitt #63: Selma Lagerlöfs Bortbytingen – med Sara Bergmark Elfgren

Kan man älska det man är rädd för? Och kan berättelser om det övernaturliga hjälpa oss att se verkligheten klarare? Selma Lagerlöfs novell Bortbytingen handlar om två föräldrar som får sitt barn stulet av trollen – och om den föraktade trollungen som de trots allt tar hand om. Gäst är författaren Sara Bergmark Elfgren, som förutom flera skräck- och fantasyböcker också har skrivit en scenversion av Bortbytingen.

Avsnitt #62: Hur sprids rädsla? – med Armita Golkar

Rädsla är en förutsättning för att överleva. Rädsla kan också hindra oss att leva. Vi är programmerade att urskilja hot genom att lära oss av våra egna erfarenheter men också genom att dra nytta av andras. På så sätt kan rädslor spridas snabbt mellan människor. Men långt ifrån alla våra rädslor är rationella, så var kommer de ifrån och hur kan vi göra oss av med en rädsla som utgör ett hinder i livet? Gäst är psykologen Armita Golkar som forskar om rädsla och social inlärning.

Avsnitt #61: Den sämsta freden – med Dick Harrison

När Woodrow Wilson reste till Paris 1919 var det för att skapa en rättvis fred och en ny världsordning. Han fick Nobels fredspris för drömmen om en värld utan krig, men freden blev ett misslyckande. Historikern Dick Harrison berättar om hur ett av historiens värsta krig ledde fram till historiens kanske sämsta fred.

Avsnitt #60: Så tänker djur – med Mathias Osvath

Vi har fått vårt sätt att tänka i arv – från alla arter som kommit före oss i evolutionen. Genom att studera hur djur tänker kan vi lära oss mer om hur vi själva uppfattar och påverkar vår omgivning. Gäst är Mathias Osvath som är kognitiv zoolog och har forskat om såväl korpar som apor och krokodiler.

Avsnitt #59: Vem kan man lita på? – med Emma Frans

Nobelpristagare är experter, men inte på allt. Ändå får de frågor om allt från meningen med livet till dagspolitiska konflikter. Utifrån sin nya bok ”Expertparadoxen” berättar Emma Frans om äkta och falska experter – vilka man kan lita på och hur man skiljer dem åt.

Avsnitt #58: Drömmen om ett enat Europa – med Cecilia Malmström

Våren 2023 är Sverige ordförande i EU – vad betyder det? Många förknippar EU med byråkrati eller jordbrukspolitik, men samarbetet grundades för att säkerställa en fredlig utveckling i Europa – något som 2012 ledde till ett omdiskuterat fredspris. Cecilia Malmström berättar utifrån sina erfarenheter som EU-kommissionär om hur EU fungerar, dess bakgrund, ideologi och tänkbara framtid.

Avsnitt #57: Svarta hål – med Andrea Ghez

I Vintergatans mitt finns ett svart hål med lika mycket massa som fyra miljoner solar. 2020 tilldelades Andrea Ghez Nobelpriset i fysik för upptäckten av det. Men hur hittar man något som inte syns? Och vad kan det lära oss om vår galax historia och framtid? Och hur kan vi vara säkra på att svarta hål verkligen är svarta hål?

Avsnitt #56: Det livsviktiga blodet – med Gustaf Edgren

Alla som fått en blodtransfusion kan tacka Nobelpristagaren Karl Landsteiner för att det gick så bra. Innan hans upptäckt av blodgrupperna var det en gåta varför en persons blod kunde vara farligt för en annan. Men vad är en blodgrupp? Vilken koppling har de till olika sjukdomar? Och varför är blod egentligen så viktigt? Blodforskaren Gustaf Edgren berättar här allt om hur blodet fungerar.

Avsnitt #55: Livet som verktyg – med Frances Arnold

Förändring är svårt. Särskilt om det man vill förändra är komplexa molekyler. Men det finns en process i naturen som förändrar komplexa molekyler hela tiden – evolutionen. Nobelpristagaren Frances Arnold berättar här om hur man kan använda det naturliga urvalet som ett verktyg för att skapa nya ämnen – och om hur nyckeln till både lyckad evolution och lyckad forskning är mångfald.

Avsnitt #54: Kärnvapenhotet– med Beatrice Fihn

Atombomben föddes ur rädsla: Oron för tyska kärnvapen fick USA att bygga dem, och oron för amerikanska kärnvapen fick Sovjet att skaffa sig egna. Sedan dess bygger världens säkerhet på att alla fortsätter vara rädda. Ändå var kärnvapen tillåtna fram till 2017 när FN röstade ja till organisationen ICAN:s förslag om att göra dem förbjudna. Hör ICAN:s ordförande Beatrice Fihn berätta om kampen mot kärnvapen och för en säkrare värld.

Avsnitt #53: Verklighetens fysik – med Frank Wilczek

Vad består allting av egentligen? Vetenskap handlar om att se vad som pågår bakom kulisserna, och fysikpristagaren Frank Wilczeks bok ”Fundamentalt” är ett backstage-pass till verkligheten så som den ser ut egentligen – från materiens inre till yttre rymden. Utifrån sin bok berättar Wilczek om fysikens mysterier – och om hur oväntat det är att vi faktiskt kan förstå hur världen fungerar.

Avsnitt #52: Massutdöenden – med Vivi Vajda

Livet på jorden är hotat – och inte för första gången. På grund av människan försvinner djur och växter i en oroande takt, liknande de tidigare fem stora massutdöenden då mer än 90 procent av allt liv på jorden försvann. Vad beror utdöenden på? Och vilka konsekvenser får de? Och kan vi stoppa det som pågår nu? Vivi Vajda från Naturhistoriska riksmuseet berättar om livet – och döden – på jorden.

Avsnitt #51: Hjärnan – med Edvard Moser

Verkligheten skapas i hjärnan. Våra sinnen tar in signaler från omvärlden, som blir till upplevelser i ett nätverk av nervceller. Hur hjärnan ser ut påverkar hur vi tänker – men hur vi tänker påverkar också hjärnan. När vi lär oss något nytt dras nya kopplingar upp, kopplingar som blir starkare ju mer vi använder dem. Nobelpristagaren Edvard Moser berättar om hur hjärnan hänger ihop med omvärlden – och om varför det är tråkigt att ha tråkigt och kul att ha kul!

Avsnitt #50: Livets byggstenar – med Ulrika Axelsson

Cellen är inte bara livets minsta byggsten, den är också en levande organism i sig själv. Kartläggandet av cellens mekanismer har pågått i hundratals år och fått flera Nobelpris, men det finns mycket kvar att upptäcka och förstå. Molekylärbiologen Ulrika Axelsson tar med oss på en guidad tur genom de kemiska fabriker som tillsammans bygger upp inte bara oss människor, utan allt levande.

Avsnitt #49: Liv i rymden – med Didier Queloz

Finns det liv i rymden? När de första planeterna utanför vårt solsystem upptäcktes kunde vi på allvar börja undersöka förutsättningarna för liv i rymden. Men vad ska vi leta efter? Didier Queloz fick Nobelpriset i fysik för upptäckten den första exoplaneten och leder idag ”ETH Center for the Origin and Prevalence of Life”. I ett samtal med Gustav Källstrand berättar Queloz om jakten på liv i universum.

Avsnitt #48: Yassir Arafat: Den demokratiske terroristen? – med Jan Guillou

I över 40 år personifierade Yassir Arafat den palestinska självständighetsrörelsen. Som ledare för PLO har han beskrivits som såväl en frihetshjälte, en terrorist, en slug realpolitiker och en misslyckad ledare – allt beroende på vem man frågar. Vi frågar Jan Guillou, som både träffat Arafat och stöttat Palestina under lång tid, hur han ser på Arafats gärning och eftermäle.

Avsnitt #47: Tuberkulos – med Judith Bruchfeldt

Få sjukdomar har satt sin prägel på samhället så mycket som tuberkulos. Innan det fanns antibiotika fanns sjukdomen överallt. Förloppet är långsamt och epidemier mäts inte i månader eller år utan i decennier. Och fortfarande dör 1,5 miljoner människor varje år, trots att det finns effektiv behandling. Läkaren och forskaren Judith Bruchfeldt berättar om hur tuberkulos fungerar, sprids – och stoppas.

Avsnitt #46: Denis Mukwege – med Margot Wallström

Sexuellt våld är inte bara ett övergrepp utan också ett vapen. I konflikter används våldtäkter systematiskt för att slå sönder familjer och samhällen och bryta ner civilbefolkningen. Vid Panzi-sjukhuset i Kongo har läkaren och fredspristagaren Denis Mukwege i mer än 20 år vårdat offer för sexuellt våld, och nyligen släpptes hans memoarer Kvinnors styrka på svenska. Gäst är Margot Wallström, tidigare FN:s särskilda sändebud för konfliktrelaterat sexuellt våld som besökt Panzi och länge stöttat Mukweges arbete.

Avsnitt #45: Beröring och känsla – med Helena Backlund Wasling

Beröring väcker känslor. Tack vare känseln kan vi röra vid saker, undersöka ytor, uppfatta temperatur – och allt annat praktiskt vi behöver för att kunna fungera i vardagen. Men känseln spelar också en viktig roll för hur vi mår och för sociala relationer. Neurovetaren Helena Backlund Wasling berättar om den livsviktiga känseln och om vårt behov av att röra och bli berörda.

Avsnitt #44: Nansen: På flyktingarnas sida – med Carl Emil Vogt

Fridtjof Nansen var upptäcktsresande, men också författare, forskare, debattör, diplomat – och mottagare av Nobels fredspris. Det var hans resa mot Nordpolen med fartyget ”Fram” som gjorde honom till en nationalhjälte i Norge, och både han själv och andra använde sedan hans status inom politiken. 1905 ville vissa till och med göra honom till kung. Men allra viktigast var det som gjorde honom till fredspristagare: hans engagemang för människor som levde på flykt och i svält.

Avsnitt #43: Kan vi mäta det som räknas? – med Micael Dahlen

Hur vet vi att vi vet det vi vet? Inom vetenskapen får vi ofta kunskap genom att mäta saker, men när vi mäter människor så påverkar vi dem. Dessutom kan vi bara mäta sådant vi kan sätta siffror på, men kanske är det som verkligen räknas i livet det som inte kan mätas? Micael Dahlen berättar hur ekonomer gör för att skapa kunskap. Och vilka siffror vi ska vara skeptiska mot.

Avsnitt #42: Vad betyder FN idag? – med Jan Eliasson

Är FN viktigare än någonsin eller på väg att spela ut sin roll? Och vad betyder det mänskliga mötet när stater ska förhandla fram avtal? Går det verkligen förhandla med vem som helst? Jan Eliasson berättar utifrån sin bok Ord och handling om FN:s framgångar och motgångar och om hur man inte kan jobba mot världen som den borde vara utan att ta hänsyn till hur den faktiskt är.

Avsnitt #41: Einsteins universum – med Christian Forssén

Ingen har revolutionerat vår syn på tid och rum så mycket som Albert Einstein. Och hans teorier används fortfarande idag för att göra nya upptäckter. Tillsammans med den teoretiske fysikern Christian Forssén tittar vi närmare på Einsteins värld – där materia, energi, tid och gravitation hänger ihop. Och på hur hans idéer fortfarande förändrar världen, 100 år efter hans Nobelpris.

Avsnitt #40: Jakten på nya planeter – med Carina Persson

Många har drömt om andra världar ute i rymden, men det var först på 1990-talet som vi faktiskt visste att det finns planeter utanför vårt eget solsystem. Då upptäcktes den första exoplaneten. Och sedan dess har astronomerna hittat fler och fler – idag över fyra tusen. Hur gör man för att upptäcka en planet flera ljusår bort från jorden? Vad betyder kunskapen för vår syn på universum – och finns det förutsättningar för liv på dem? Om det och mycket annat berättar astrofysikern Carina Persson.

Avsnitt #39: Det tänkande hjärtat: Alva Myrdal – med Yvonne Hirdman

För Alva Myrdal var kampen mot kärnvapen en kamp för förnuftet. Vapen som leder till att båda sidorna i ett krig utplånas menade hon trotsar allt förnuft, och för Myrdal var förnuftet en ledstjärna. Från tiden som samhällsplanerare ihop med maken Gunnar till under karriären som politiker, diplomat och förhandlare om nedrustning så försökte hon hitta rationella sätt för människor att leva tillsammans. Historikern Yvonne Hirdman berättar här om fredspristagaren och personen Alva Myrdal.

Avsnitt #38: Kan vi förutse pandemier? – med Anders Tegnell

Är det något vi kan räkna med så är det att sjukdomar sprids i samhället, men kan vi också räkna ut hur spridningen går till? Genom modeller och prognoser försöker epidemiologer förstå hur vi på bästa sätt kan stoppa sjukdomar och minska ohälsa. Anders Tegnell berättar om hur epidemiologisk kunskap skapas. Och om hur vi kan förutse och förhindra framtida pandemier.

Avsnitt #37: Vad är liv? – med Paul Nurse

Hur kan vanlig materia som följer fysiska och kemiska lagar bli levande? Det är ett av vetenskapens – och mänsklighetens – största mysterier. Vi vet fortfarande inte hur livet kom till, men idag vet vi mer om hur levande organismer fungerar. Åtminstone på jorden. I det här samtalet, inspelat inför publik på Nobelprismuseet, berättar Nobelpristagaren Paul Nurse, aktuell med boken ”Vad är liv?”, om hur celler, gener, energi, information och kemi gör oss levande.

Avsnitt #36: Skönheten i kaos – med Julia Ravanis

Hur kan man förstå det obegripliga? Fysikernas mål är att förklara hur världen fungerar, men den moderna fysiken bygger på motsägelser och paradoxer. Samtidigt gör den helt korrekta förutsägelser, så på något sätt stämmer den. Fysikern och författaren Julia Ravanis har skrivit boken ”Skönheten i kaos” – om hur vi kan försöka förstå kvantfysiken genom att jämföra med hur svårt det är att förstå våra egna liv!

Avsnitt #35: Framtidens laser – med Åsa Haglund

Laser är en teknik som gör det möjligt att koncentrera ljus till strålar som med stor precision kan utföra en mängd uppgifter, exempelvis inom sjukvård och rymdforskning. Men hur fungerar det egentligen? Hur kan man operera en människa med hjälp av ljus? Och vilken roll spelar lasertekniken för den pågående Marsexpeditionen? Laserforskaren Åsa Haglund berättar här om hur laser fungerar och om vilka tillämpningar som vi kan hoppas på i framtiden.

Avsnitt #34: Läkare utan gränser – med Johan von Schreeb

Att vara först på plats och hjälpa – under sämsta tänkbara förutsättningar – är Läkare utan gränsers uppgift. Hur är det att ständigt vara beredd på att kallas till världens farligaste platser för att hjälpa människor i akut nöd? Johan von Schreeb har varit katastrofläkare sedan 1980-talet och var med och grundade svenska Läkare utan gränser, och han berättar om sina erfarenheter från fältet.

Avsnitt #33: HIV och att lyssna på kritik – med Anthony Fauci

När HIV började spridas i USA på 1980-talet och allt fler började insjukna och dö i AIDS var det Anthony Fauci som kom att leda arbetet med att stoppa smittan och hitta sätt att bekämpa sjukdomen. Många upplevde att myndigheterna gjorde för lite för att hjälpa de sjuka och det var mot Fauci som ilskan, kritiken och frustrationen riktades. Men istället för att slå ifrån sig bjöd han in aktivisterna till samtal och samarbete, vilket inte bara kom att förändra det offentliga samtalet utan också hur vetenskapen kom att bedrivas.

Avsnitt #32: Författaren Winston Churchill – med Svante Nordin

”History will be kind to me, for I intend to write it”. Som politiker och talare gjorde Churchill historia, och som författare skrev han den – så väl att han fick Nobelpriset i litteratur. Idéhistorikern Svante Nordin berättar här om Churchills författarskap – från ungdomens äventyrliga krigsreportage till statsmannens memoarer och skildring av andra världskriget inifrån.

Avsnitt #31: Den lyxiga Nobelfesten – med Paula von Wachenfeldt

På Nobelfesten ska allt vara av yttersta klass, men varför? Vad har lyx för kulturell betydelse, och vad betyder det egentligen att något är lyxigt? Det handlar inte bara om pengar utan också om att visa sin status och sin kunskap. Modeforskaren Paula von Wachenfeldt berättar här om både materiell och immateriell lyx – och om gränsen mellan den fina lyxen och den vulgära vräkigheten.

Avsnitt #30: Klimatmodeller – med Ulf Danielsson

Att klimatet förändras är inte en politisk åsikt – det är ett vetenskapligt faktum. 2021 års Nobelpristagare i fysik belönades för att de skapat de modeller som både visar att klimatet ändras och att det är vi människor som påverkar det. Fysikern Ulf Danielsson berättar om vad jordens historia lär oss om vad som kan hända när klimatet ändras.

Avsnitt #29: Sydafrika – med Anna Charlotta Johansson

Vad händer när kampen är över? Det är snart trettio år sedan apartheid föll och Nelson Mandela blev president i Sydafrika. Arvet från fredspristagare som Mandela och Desmond Tutu lever kvar – men problemen löstes inte bara för att apartheid försvann. Skribenten Anna Charlotta Johansson berättar här om ett land med stor potential och stora problem.

Avsnitt #28: Tänka snabbt, långsamt och fel – med Björn Hedensjö

Varför anser vi oss vara objektiva när vi egentligen bara följer våra fördomar? Och varför kan vi inte lita på våra egna tankar? Björn Hedensjö, psykolog och ena halvan av succépodden ”Dumma människor”, berättar här om ekonomipristagaren och psykologen Daniel Kahneman och hans idéer. I Kahnemans bok ”Tänka snabbt och långsamt” kartläggssystematiska fördomar och misstag som vi alla gör. I uppföljaren ”Brus” beskrivs en uppsjö av slumpmässiga fel som ställer till det både i vardagen och när vi bedömer saker professionellt.

Avsnitt #27: Gensaxen – med Jennifer Doudna

Hur vill du ändra ditt DNA? Århundradets vetenskapliga genombrott började med forskning om bakteriers immunförsvar och kan leda till utrotandet av sjukdomar och möjliggöra utvecklingen av nya grödor. Nobelpristagaren Jennifer Doudna berättar här om upptäckten. Om resan från grundforskning till tillämpning. Och om de etiska dilemman som den nya tekniken för med sig.

Avsnitt #26: Demokrati och kunskap – med Åsa Wikforss

Hur ska man välja om man inte vet vad man väljer mellan? Demokratin är hotad när sanningen är ifrågasatt. När människor med olika åsikter inte kan enas om vad som är sant så bryter det offentliga samtalet ihop, och då fungerar inte demokratin. Filosofen Åsa Wikforss har skrivit boken ”Därför demokrati” om sambandet mellan kunskap och demokrati.

Avsnitt #25: Immunterapi mot cancer – med Kristian Pietras

Ett botemedel mot cancer har varit drömmen inom medicinen i hundratals år. Och även om vi kommit långt och blivit bättre på att behandla sjukdomen så är den fortfarande den kanske mest fruktade sjukdom vi har. Men under de senaste åren har behandlingar som använder kroppens eget immunförsvar mot cancern visat mycket lovande resultat och gett forskarvärlden nytt hopp. Cancerforskaren Kristian Pietras berättar om det stora genombrottet som fick medicinpriset 2018.

Avsnitt #24: En dag i Ivan Denisovitjs liv – med Maarja Talgre

Denna dagen ett liv – fast på ett dåligt sätt. Alexander Solzjenitsyns skildring från ett sovjetiskt fångläger är en saklig och gripande skildring av diktaturens förtryck. Journalisten Maarja Talgre berättar om boken som med sina knappt 200 sidor fick Sovjetunionen att skaka och om författaren bakom. Och om hur det hela kopplar till hennes egen historia som även den präglats av Stalin och Gulag.

Avsnitt #23: Har vi råd med friheten? – med Johan Norberg

Öppna samhällen är både rikare och friare än stängda, det menade ekonomipristagaren Friedrich von Hayek i boken ”Vägen till träldom” från 1944. Att försöka planera hur ekonomin ska utvecklas leder till minskat välstånd medan länder som släpper kreativiteten och konkurrensen fri lyckas bättre. Här möter Gustav Källstrand författaren Johan Norberg i ett samtal om hur Hayeks argument står sig idag, i en tid av globala kriser. Och om vilka hot som finns mot det öppna samhället.

Avsnitt #22: Pauser – med Patrik Hadenius

Vad gör vi när vi inte gör något särskilt? Många Nobelpristagare berättar om att de får sina bästa idéer när de ägnar sig åt något helt annat än forskning. Att ta en paus kan hjälpa oss att komma vidare när vi kört fast – men de kan också ha ett värde i sig själv. Ibland kanske det till och med är i pauserna vi hinner njuta av livet. Patrik Hadenius har utforskat pauser i boken ”Paus: konsten att göra något annat” och här berättar han om allt från djuplek till meditation.

Avsnitt #21: Krig, svält och vatten – med Kiki Fallet och Terje Tvedt

Krig både orsakar och orsakas av brist på mat. I det här avsnittet undersöker vi med utgångspunkt i fredspriset 2020 till FN:s livsmedelsorgan kopplingen mellan krig och svält genom historien. Kiki Fallet från Nobels Fredssenter i Oslo berättar om deras utställning om fredspristagaren och historikern Terje Tvedt beskriver matproduktionens roll i historien.

Avsnitt #20: Pandemi och infodemi – med Amina Manzoor

Journalisternas roll i en kris är att hålla allmänheten informerad om vad som händer – men hur gör man det i ett läge där de som vet bäst är oeniga? När osäkerheten är stor och frågor om fakta blir till politik? Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor, aktuell med boken ”Pandemi! – Från spanska sjukan till covid-19” berättar här om pandemins utveckling från sjukdomsutbrott till samhällsfråga.

Avsnitt #19: Luktsinnet – med Jonas Olofsson

Varför luktar saker illa? Vårt luktsinne är ett helt system, som kartlades av 2004 års medicinpristagare Linda Buck och Richard Axel. Hur vi känner och reagerar på dofter både speglar och påverkar våra tankar och faktiskt också värderingar. Psykologen och doftforskaren Jonas Olofsson har visat att personer med känsligt luktsinne var mer benägna att rösta på Donald Trump. Här berättar han om hur luktsystemet fungerar. Och om varför vissa infektionssjukdomar, som covid-19, kan slå ut luktsinnet. Och hur det påverkar oss att inte kunna känna lukt.

Avsnitt #18: Immunförsvaret – med Mia Phillipson

Antikroppar, T-celler och immunitet – är det något vi har diskuterat mycket det senaste året så är det immunförsvaret. Men hur fungerar egentligen kroppens system för att upptäcka och slå ut mikrober som skadar oss? Fysiologen Mia Phillipson forskar om hur immunceller aktiveras och transporteras i kroppen, och hon ger oss en guidad tur genom systemet som håller oss vid liv.

Avsnitt #17: Vad kostar klimatförändringarna? – med John Hassler

Vad kostar klimatförändringarna? Och har vi råd att stoppa dem? Klimatet och ekonomin hänger tätt ihop, men den tillväxt som skapat vårt välstånd riskerar nu också att underminera det. Men ekonomin kan också ge oss verktyg för att ställa om till en mer hållbar tillväxt. 2018 fick William Nordhaus ekonomipriset för sin forskning om klimatekonomi, och en som var med och utsåg honom till pristagare var professor John Hassler. Här berättar han mer om Nordhaus forskning och om hur ekonomin kan vara nyckeln till en grönare framtid.

Avsnitt #16: Insulin – med Tove Fall


Diabetes är en dödlig sjukdom som tack vare upptäckten av insulin kan behandlas. I år är det hundra år sedan Frederick Banting och hans kollegor gjorde den revolutionerande upptäckten och vi tittar därför närmre på vad insulin är och hur det fungerar i kroppen. Epidemiologen Tove Fall berättar också om orsaker till diabetes och om de framsteg som gjorts inom forskningen. Och hur det kan komma att se ut i framtiden.

Avsnitt #15: Hur beter vi oss? – med Alexander Norén

Varför väljer vi det vi väljer? Och varför gör vi som vi gör? Inom ekonomisk forskning utgår man inte längre ifrån att människor är rationella beslutsfattare, utan försöker istället förstå vilka mekanismer som får oss att inte tänka efter före. Det handlar om att använda förnuftet för att förstå känslan. I det här avsnittet får du mötta Alexander Norén som intervjuat flera ekonomipristagare och skrivit boken ”Magkänslans intelligens” som handlar om beteende och beslut.

Avsnitt #14: Antibiotika och resistens – med Sanna Koskiniemi

Penicillinet var ett medicinskt mirakel – och den följdes av flera. Upptäckten av antibiotika gjorde inte bara att flera sjukdomar förvandlades till mindre bekymmer utan möjliggjorde också mycket av den moderna medicinen. Nu kunde läkarna operera och ge cellgift utan att riskera att infektioner tog död på patienterna. Men vi har använt antibiotikan för ansvarslöst, och idag håller bakterier på att bli resistenta. Mikrobiologen Sanna Koskiniemi berättar om hur antibiotika fungerar och hur vi ska lösa problemet med resistens.

Avsnitt #13: Vägen till fred – med Ellen Johnson Sirleaf

Ellen Johnson Sirleaf blev president i Liberia 2006 efter en lång kamp för öppenhet, demokrati och kvinnors rättigheter i ett land präglat av diktatur och inbördeskrig. Här hör du henne berätta om vad som formade henne som politiker och människa, om vägen till presidentskapet och om hur man gör för att inte låta rädslan ta över ens när en blir fängslad och dömd till döden.

Avsnitt #12: Överlever vi människans tidsålder? – med Johan Rockström

Vi lever nu i Antropocen – den tidsålder då människan är den största bidragande faktorn till förändringar i naturen. Vi har visat att vi kan ändra jordens temperatur. Nu är utmaningen att stoppa den utvecklingen. Misslyckas vi så går vi en svår framtid till mötes. Men om vi lyckas så kan de metoder som fungerar också visa sig bidra till ett bättre samhälle. Klimatforskaren Johan Rockström målar här upp en skrämmande bild av smältande isar och döende korallrev, men också av en värld i förändring. För än är hoppet inte ute.

Avsnitt #11: Fredspristagaren Obama – med Fredrik Reinfeldt

Barack Obama bars fram till Vita huset på en våg av optimism och förhoppningar, som inte blev mindre av att han redan 2009 fick Nobels fredspris. I sin självbiografi Ett förlovat land skildrar han vägen till politiken och hur det var att bli president i ett splittrat USA mitt under brinnande finanskris. Hur infriade Obama förväntningarna? Och hur ser arvet efter honom ut? Fredrik Reinfeldt, som under sin tid som statsminister träffade Obama flera gånger, berättar om sina egna intryck av honom och den politiska verklighet han verkade i.

Avsnitt #10: Teddybjörnen Roosevelt – med Dag Blanck

Hur kan en person som älskar krig få ett fredspris? När USA:s president Theodore Roosevelt utsågs till Nobelpristagare 1906 var det många som förvånades och förfasades. Men samtidigt som han ansågs som hårdför och krigisk var han också en diplomatisk statsman som förhandlade fram fred mellan Japan och Ryssland. Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, berättar mer om jägaren, cowboyen, översten, författaren, miljövännen och presidenten Theodore Roosevelt.

Avsnitt #09: Smartare än en Nobelpristagare? – med Maria Gunther

Vad betyder det egentligen att vara smart? Och är Nobelpristagare mer intelligenta än andra? I det här avsnittet tittar vi närmare på intelligens tillsammans med Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och författare till boken ”Smart: Vad forskningen säger om intelligens”.

Avsnitt #08: Partiklarnas värld – med Sara Strandberg


Världen vi ser är uppbyggd av små delar – och ju närmare vi tittar desto mindre blir de. Många Nobelpris har delats ut för utforskandet av partiklarnas mikrokosmos, och att förstå det allra minsta har skapat en förståelse för hur krafter och materia samverkar för att skapa världen vi lever i. Men ju mer vi förstår desto mer visar det sig att det finns kvar att upptäcka. Tillsammans med partikelfysikern Sara Strandberg utforskar vi materiens minsta beståndsdelar.

Avsnitt #07: Festernas fest – med Richard Tellström


Den har kallats festernas fest – Nobelbanketten. Varje år samlas 1250 gäster för att fira världens främsta forskare och författare. Men hur skapar man en måltid så storslagen att den passar för ett sådant tillfälle? Och vilken roll spelar samvaron vid matbordet för den kreativitet som ligger bakom exempelvis ett Nobelpris? Gustav Källstrand möter etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström i ett kulinariskt samtal om måltidens betydelse, smörtaxar och fantasifulla menyer i Blå Hallen. Och om att äta grävling.

Avsnitt #06: Vem vet bäst? – med Emma Frans

Hur vet man vem man ska lita på när det kommer till forskning?  Och hur gör man när olika forskare säger olika saker – som nu under pandemin? Vem ska man lyssna på då? Gäst är epidemiologen Emma Frans som reder ut begreppen, och pratar om vetenskaplig metod och evidens. Och om vikten av att våga ha fel.

Avsnitt #05: Universums mysterier – med Ulf Danielsson

Svarta hål, mörk materia och mörk energi – universums mysterier är många. Och under de senaste åren har flera upptäckter kring rymdens gåtor belönats med Nobelpris. Men ju mer vi lär oss om rymden desto mer inser vi att vi inte vet. Som exempelvis den mörka materien och energin. För trots att det utgör 95% av allt som finns i universum är det ingen som vet vad det egentligen är. Tanken svindlar.
Gäst och guide in i universum är Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik och författare till bland annat: ”Mörkret vid tidens ände: en bok om universums mörka sida”.

Avsnitt #04: Nobelklassikern Pesten – med Maarja Talgre

Ska du bara läsa en roman under den här pandemin så finns ingen bättre bok att välja än Albert Camus ”Pesten”. Boken kom 1947 och blev snabbt en klassiker tack vare den klarsynta skildringen av tillvarons villkor i skuggan av sjukdom, lidande och död. Vilka är vi när allt ställs på sin spets? Gäst är kulturjournalisten och författaren Maarja Talgre.

Avsnitt #03: Klipp och klistra i DNA – med Torill Kornfeldt

Att klona eller inte klona, det är frågan. Sedan Nobelpristagarna Watson och Crick hittade DNA-molekylens form på 1950-talet har genetiken utvecklats i rekordfart. Idag finns genteknik som låter oss klippa och klistra i generna – inte minst med hjälp av årets kemipris, gensaxen CRISPR/Cas9. Vad kan vi göra – och bör vi göra allt vi kan? Gäst är Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Människan i provröret”.

Avsnitt #02: Fattigdom och lycka – med Micael Dahlen

Vet vi om hjälpen till fattiga verkligen hjälper? 2019 års ekonomipris handlade om hur forskare genom experiment kan ta reda på hur man bäst hjälper fattiga, och hur biståndspolitik kan baseras mer på vetenskap och mindre på ideologi. Gäst är Micael Dahlen, ekonomiprofessor och författare till böcker som såväl lycka som seriemördare, förväntningar och träning.

Avsnitt #01: Gåtan Alfred Nobel – med Ingrid Carlberg

Varför skapa ett pris när man ändå inte får höra snacket efteråt? Vi inleder den här serien med att försöka lära känna personen som skapade Nobelpriset – den fredsälskande vapentillverkaren Alfred Nobel. Hur tänkte han när han skapade priset? Och hade han varit nöjd med hur det blev?
Gäst är Ingrid Carlberg, författare till biografin ”Nobel: Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris.”