”Att använda Stockholms allra mest ikoniska byggnader för dessa fantastiska ljusinstallationer tror jag kommer att lysa upp många stockholmares vardag och skapa mer trygghet under årets mörkaste tid. Detta blir en spektakulär inledning till Nobelveckan. Med ljus, konst och innovationer lyser vi upp Stockholm”, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd Stockholms stad.

Erika Lanner, chef på Nobel Prize Museum kommenterar årets ljusfestival:
”I år finns det en tydlig koppling mellan ljusinstallationerna och olika Nobelpris. Ta exempelvis verket på Västerbron som kläs i det grönglimrande ljus som ofta förknippas med radium och fysikpristagaren Marie Curie. Genom Nobel Week Lights kan alla vara med och fira Nobelveckan. Det är också härligt att se hur ljusfestivalen får människor att röra sig i stadsrummet och uppleva staden på ett nytt sätt.”

En nyhet för årets Nobel Week Lights är att guidade turer erbjuds. Turerna går att boka via upplev.stockholm. De erbjuds på svenska, engelska, teckenspråk och för synskadade. Speciella turer erbjuds också på Skeppsholmen. Alla guidade turer är gratis men måste förbokas.

Alla installationer visas klockan 16.00-22.00 den 4 – 12 december. De flesta installationerna går att uppleva dygnet runt.

I år görs också en fototävling. Genom att lägga upp en bild på Instagram och tagga den med  #NobelWeekLightsPhotoComp2021 är du med och tävlar.

Karta

Här hittar du en karta där alla ljusinstallationer är markerade:
https://nobelweeklights.se/karta-2021/

Pressbilder

Med detta utskick följer två bilder från förhandsvisningen av Earth from Space på Stadshuset och À Marie på Västerbron. Pressbilder och material från övriga ljusinstallationer kommer att finnas tillgängliga från och med den 6 december. Det återfinns här: https://nobelprize.org/press-images-nobel-week-lights-2021

Program
Mer information om alla installationer och hela årets program går att läsa om på: https://nobelweeklights.se/

Presskontakt
press@nobelprize.org

Erik Engstrand, bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin
erik.engstrand@stockholm.se, +46 76 122 91 40


Kontakt för Nobel Week Lights

Lara Szabo Greisman (Projektledare)
lara@nobelweeklights.se, +46 762 44 90 40

Om Nobel Week Lights Stockholm

Nobel Week Lights Stockholm är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson, Lara Szabo Greisman och Troika AB. Evenemanget är en del av Nobelveckans program och genomförs av Nobel Prize Museum och Stockholms stad med stöd av Erling-Perssons Stiftelse, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Rymdstyrelsen och Stockholms Handelskammare samt ett flertal övriga partners och belysningsföretag. Nobel Week Lights Stockholm är en hyllning till Nobelpristagarna och deras insatser för mänsklighetens största nytta.

Uppskattningar visar att över 200 000 personer besökte ljusfesten förra året och över en miljon människor nåddes av de satsningar som Nobel Prize Museum gjorde för att informera om installationerna i sociala medier.