–  I dessa dagar när vi måste hålla oss ifrån varandra tror jag att många människor saknar samtalen över middagsbordet med släkt och vänner. Måltiden är en plats  där vi umgås, diskuterar och utbyter idéer. I utställningen kommer vi att uppmärksamma måltidens betydelse för oss som individer och för samhället, säger Clara Åhlvik, utställningschef på Nobel Prize Museum.

Nobeldagen och middagen i Stockholms stadshus följer i stora drag andra ceremoniella banketter, en tradition som har sina rötter i medeltiden. Men genom tevesändningar har det kommit att bli en folklig tradition där alla bjuds in att följa det som sker.

–  Vi vet att det finns många spännande, festliga sätt att samlas med anledning av Nobeldagen. Det kan vara hemma i soffan, på skolan eller arbetsplatsen. Vi är nyfikna på vad som sker runt om i landet och vill gärna att alla som firar Nobeldagen delar med sig av sina berättelser, bilder och erfarenheter, säger Clara Åhlvik.

Nobelfesten är utgångspunkt för utställningen som öppnar i december men den kommer också knyta an till andra måltider som gör avtryck. Här är universitetet i Cambridge ett exempel, där måltiden placerats i centrum för att lyfta den kreativa diskussionen över gränser, något som de själva menar har utgjort en nyckelkomponent för betydande forskningsframgångar.  Andra exempel är Invitationsdepartementet som sammanför människor som vill bli bättre på svenska med de som pratar flytande svenska över en hemlagad middag.

 

Så här går det till

Brukar du fira Nobeldagen där hemma framför teven? Samlar du familjen eller vännerna för att äta tillsammans? Tar du festblåsan eller fracken på? Dukar du särskilt festligt? Lagar du till något extra gott?  Vad samtalar ni om? Har du foton eller kan vi få låna något föremål som du använder? Dela gärna med dig av dina bilder och berättelser.

 

Facebook: facebook.com/nobelprizemuseum

Instagram: instagram.com/nobelprizemuseum

E-post: nobelmiddagen.nobelprizemuseum@nobelprize.org

 

Om Nobel Prize Museum
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.

 

För ytterligare information 

Rebecka Oxelström, presschef
rebecka.oxelstrom@nobelprize.org, 0734 – 12 66 75