I Performance Lecture: Om vår stund på jorden möter vi Johan Rockström, professor i global miljövetenskap. Med hjälp av skådespelare från Dramaten berättar han om varför planeten befinner sig i ett akut nödläge – och hur vi omedelbart måste hitta en ny riktning för att inte den globala  uppvärmningen och förlusten av biologisk mångfald ska ändra förutsättningarna för allt liv på jorden. Det blir mörkt, jobbigt och möjligen lite hoppfullt.

 

– Det här blir den sjätte iscensatta föreläsningen som vi gör tillsammans med Dramaten&. Det är fantastiskt kul att det finns ett så stort intresse hos publiken för vetenskap som presenteras med teaterns verktyg. Efter att ha utforskat robotar, universum, rädsla, lycka och sanning ser vi fram emot en uppsättning som kommer att ge oss nya perspektiv på klimatfrågan, säger Erika Lanner, VD och museichef för Nobel Prize Museum.

Här kan du se Performance Lecture med Johan Rockström på SVT Play. Programmet sänds även på SVT1 söndag 3 januari kl. 21.35.

 

Om Johan Rockström

Johan Rockström är en global miljöforskare som flitigt debatterar miljö- och klimatfrågor. Han har utnämnts till miljömäktigast i Sverige två gånger, är ledamot i flera vetenskapliga akademier, har varit chef för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre och är nu chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. Rockström har skrivit flera böcker och varit såväl sommar- som vinterpratare i P1.

 

Om Performance Lecture

Vetenskap och scenkonst blandas när Nobel Prize Museum och Dramaten& tillsammans sätter upp en serie iscensatta föreläsningar, Performance Lectures. Formatet Performance Lecture, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, tar avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar, professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum, psykologiforskaren Armita Golkar om rädsla och ekonomiprofessor Micael Dahlen om lycka och filosofiprofessor Åsa Wikforss om sanning.

 

Om Nobel Prize Museum

Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.

 

För ytterligare information 

Rebecka Oxelström, presschef
rebecka.oxelstrom@nobelprize.org, 0734 – 12 66 75