Stjärnjakten är en del av Forskarhjälpen, ett projekt där Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) kopplar samman skolklasser runt om i landet med forskare vid svenska universitet. Eleverna har analyserat detaljer i bilder från rymden och markerat var det kan finnas stoft och partiklar som är på väg att bilda nya stjärnor. Det är till stor hjälp för Chalmersforskarna, som kan lägga mer tid på att undersöka vad stoftmolnen innehåller för att öka kunskapen om hur stjärnor bildas.

Det är tionde året i rad Forskarhjälpen anordnas och syftet är att fler unga ska få ett ökat intresse för naturvetenskap och förstå hur forskning kan skapa nytta i samhället. Samarbetet avslutas med en tävling, där eleverna gruppvis har skapat en vetenskaplig poster som sammanfattar deras arbete. De 17 bästa bidragen tävlar om fina priser som i år delas ut av en Nobelpristagare.

Vanligtvis brukar finalisterna bjudas in till en ceremoni i Stockholm, i anslutning till Nobelfirandet. I år blir istället finalen digital och sker den 12 februari. På förmiddagen presenterar elever från hela landet sina posters för varandra och för forskarna. 13.00-14.30 är sänds finalen på YouTube för alla 1400 deltagande elever och andra intresserade. Där kommer eleverna som gått till final få interagera med forskarna, en astronaut och en Nobelpristagare.

– Elevernas fina arbete uppmärksammas av riktigt spännande gäster; både astronauten Christer Fuglesang och Nobelpristagaren Reinhard Genzel medverkar via videosamtal. Finalen sänds på YouTube så alla intresserade är välkomna, säger Annika Hedås Falk, utbildningschef på museet.

Forskarhjälpen finansieras bland annat av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Tanken är att förutom att öka elevernas intresse också ge lärarna en värdefull kompetensutveckling, nya idéer och användbart material till undervisningen samtidigt som elevernas arbete utgör viktiga bidrag i forskarnas arbete.

– Vi är så stolta över elevernas resultat. Trots alla utmaningar pandemiåret 2020, så har vi lyckats med ett projekt där eleverna både bidragit till riktigt forskning, lärt sig massor och haft roligt. Därför känns det extra bra att avsluta med att eleverna får möta en Nobelpristagare som gjort banbrytande upptäckter om rymdens svarta hål, säger Annika Hedås Falk.

Läs mer, se elevernas posters och hitta inbjudan till finalen 12/2 på  www.forskarhjalpen.se

 

För mer information eller intervjuförfrågningar kontakta:
Rebecka Oxelström, presschef, +46 734 12 66 75rebecka.oxelstrom@nobelprize.org

 

Nobel Prize Museum
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.

  • Nobelpristagaren Reinhard Genzel är med vid den digitala avslutningen för forskarhjälpen. © Nobel Prize Outreach. Foto: Bernhard Ludewig

  • Nobelpristagaren Reinhard Genzel är med vid den digitala avslutningen för forskarhjälpen. © Nobel Prize Outreach. Foto: Bernhard Ludewig