– Jag är övertygad om att de föremål som vi nu tagit emot kommer att väcka våra besökares nyfikenhet kring Gabriela Mistrals författarskap och liv. Vi är mycket glada över dessa gåvor som är ett fint tillskott till vår växande samling, säger museichef Erika Lanner.

Gabriela Mistral fick Nobelpriset i litteratur 1945. Föremålen som nu överlämnats har valts ut i samråd med Gabriela Mistrals släkt och i samarbete med Biblioteca Nacional, Chiles nationalbibliotek.

– Ett av fotografierna föreställer Gabriela Mistral när hon tittar på böcker i sitt bibliotek. De andra porträtterar två personer som hon tyckte mycket om, Doris Dana och Juan Miguel Godoy, berättar Pedro Pablo Zegers från Biblioteca Nacional, som överlämnade föremålen. Medverkade gjorde även Chiles ambassadör Hernan Bascuñan och Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten.

Doris Dana var Gabriela Mistrals vän och assistent. I sitt testamente lämnade Mistral sina kvarlåtenskaper till Doris Dana och utnämnde henne till förvaltare av hennes verk. Juan Miguel Godoy var Mistrals syskonbarn som begick självmord 1943. Något som påverkade Mistrals liv. Boken Giotto av Carlo Carra kommer från Mistrals personliga bibliotek. Hon ägde en speciell förkärlek för biografier, böcker om zoologi, geografi och religion. Bland föremålen finns också ett korrespondenskort.

Under våren mottog Nobel Prize Museum också en pipa från Pablo Neruda som fick Nobelpriset i litteratur 1971. Pipan användes under hans tid i Paris då han på uppdrag av den chilenska presidenten Pedro Aguirre Cerda hjälpte spanska immigranter som flytt från inbördeskriget och levde i exil, att komma till Chile. Även detta föremål finns att se på Nobel Prize Museum.

På Nobel Prize Museum lär sig besökarna mer om Nobelpristagarnas liv, upptäckter och verk. Det görs genom utställningsverksamhet, föredrag och skolprogram. En annan ingång till att lära sig mer om pristagarna liv är via de föremål som genom åren överlämnats till museet från pristagare.

Läs mer om Gabriela Mistral
Läs mer om Pablo Neruda

 

Om Nobel Prize Museum
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelpriset på en central plats i Stockholm.


För ytterligare information

Rebecka Oxelström, rebecka.oxelstrom@nobelmedia.se, 0734-126675

  • Pedro Pablo Zegers, Erika Lanner, Lars Heikensten and Hernan Bascuñan. Photo: Alexander Mahmoud

  • Erika Lanner, Pedro Pablo Zegers and Hernan Bascuñan. Photo: Alexander Mahmoud

  • Hernan Bascuñan, Pedro Pablo Zegers, Erika Lanner and Lars Heikensten. Photo: Alexander Mahmoud

  • Erika Lanner and Pedro Pablo Zegers. Photo: Alexander Mahmoud

  • Pedro Pablo Zegers, Erika Lanner, Lars Heikensten and Hernan Bascuñan. Photo: Alexander Mahmoud

  • Erika Lanner, Pedro Pablo Zegers and Hernan Bascuñan. Photo: Alexander Mahmoud

  • Hernan Bascuñan, Pedro Pablo Zegers, Erika Lanner and Lars Heikensten. Photo: Alexander Mahmoud

  • Erika Lanner and Pedro Pablo Zegers. Photo: Alexander Mahmoud