Lärarkväll 29 mars: Klimatångest eller handlingskraft?

Under Green Week 29 mars – 5 april uppmärksammar vi klimatet och de globala målen på Nobel Prize Museum. Veckan inleds med en lärarkväll 29 mars under en fredags-afterwork som startar 17.00 då hela museet är öppet för allmänheten. Möt professor Alasdair Skelton från Bolincentret för klimatforskning, Karolina Sandahl från Den globala skolan och Maja Neiman från Ingenjörsvetenskapsakademien i en lärarkväll som fokuserar på hur vi bäst främjar engagemang utan att skapa klimatångest hos eleverna.

Läs mer och anmäl dig.

 


Lärarkväll: En droppe midnatt + I have a dream

Möt Jason ”Timbuktu” Diakité och berättelserna om Martin Luther King på en lärarkväll om hur skolan bäst arbetar mot rasism, intolerans och diskriminering.

Vi vet att rasism, intolerans och diskriminering fortfarande finns och påverkar oss både i skolan och samhället trots många goda initiativ. Så hur kan vi ännu starkare stå upp för allas lika rätt? Vad kan du som lärare göra?

På vår lärarkväll 23 april möter du musikern och författaren Jason ”Timbuktu” Diakité som berättar utifrån sin bok En droppe midnatt. Med avstamp i museets aktuella utställning dyker vi ned i berättelserna om Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen och visar på Teskedsordens och museets resurser som lärare kan använda i undervisningen.

Läs mer om anmäl dig.

 


Lärarkväll: Snart färdig lärare? Kom på inspirationskväll med Nobelglans!

Är du snart färdig lärare? Säker på allt? Kanske inte?! Kom till Nobel Prize Museum på en kostnadsfri inspirationskväll för lärarstudenter som är i slutet av sin utbildning.

Snart står du där i ditt eget klassrum med fullt ansvar för både undervisning, planering, bedömning och allt därtill. De första åren som lärare kan vara lite väl spännande så kom på en inspirationskväll som kan bli starten på ett nätverk du får nytta av de första åren.

Läs mer och anmäl dig.

 

 

Om våra lärarkvällar

Vi erbjuder diskussioner, möjligheter till frågor och förhoppningsvis svar på ämnen relaterade till vår verksamhet, samt kaffe och avslutande mingel med lättare förtäring.

Har du frågor om lärarkvällarna? Kontakta andreas.lundin@nobelmuseum.se.

 


Tidigare lärarkvällar

2019

8 mars, Nobelpris, jämställdhet och mångfald med vetenskapsteater, forskarsamtal och specialvisning om kvinnliga Nobelpristagare

I skolan arbetar vi ständigt med att alla elever ska ges lika möjligheter, oavsett bakgrund. Ändå spelar både kön, etnicitet, klass och andra bakgrundsfaktorer fortfarande alltför stor roll för möjligheterna till goda studieresultat, arbete och akademisk karriär. Nobelpriset har funnits sedan 1901 och fortfarande har endast 5 % av de 935 Nobelprisen tilldelats kvinnor. Hur kan vi bryta trenden och skapa likvärdiga möjligheter för alla?

Det var utgångspunkten för lärarkvällen den 7 mars. Besatta Teatern gestaltade genom sång- och dansdramat Skandal hur livet sett ut för kvinnor inom vetenskapen. Annika Hedås Falk höll i ett panelsamtal med Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet och Pernilla Ericols, rektor  från Kärrtorps gymnasium om hur utvecklingen mot en ökad jämställdhet ser ut, såväl inom utbildningssystemet som när det gäller att välja ut framtida Nobelpristagare. Även två visningar med fokus på kvinnor som har fått Nobelpriset genomfördes.

 

21 februari, Att undervisa yngre elever om svåra frågor

Att undervisa yngre elever om krig, fred, klimat och rasism ställer höga krav på oss pedagoger. Hur uppmuntrar vi engagemang, kunskapstörst och förståelse utan att skapa ångest hos eleverna? Den 21 februari bjöd vi in till en lärarkväll med Somaya Ghanem, kurator på Bris stödverksamhet för barn och unga och Emma Fornander, lärare i årskurs 1 på Brotorpsskolan för föreläsningar och panelsamtal i ämnet. Våra pedagoger presenterade även museets skolprogram med fredstema för låg- och mellanstadiet.
Under kvällen visades dessutom vår aktuella utställning Rätten till frihet – Martin Luther King.
Målgrupp: Lärare i F–6 men även lärare på högstadiet och gymnasiet var välkomna.

18 februari, Presentation av Gamla Stans museers gemensamma utbud

Kvällen gick ut på att presentera det gemensamma utbudet för skolor som Gamla Stans museer erbjuder. Vi använde oss av speed dating och mingel för största möjliga utbyte. Följande museer medverkade: Judiska museet, Kungliga Slottet, Livrustkammaren, Medeltidsmuseet, Nobel Prize Museum, Postmuseet och Storkyrkan.

 

2018

5 december, Creativity, knowledge, art and black holes.

Publiken fick träffa Nobelpristagare Frank Wilzcek, artist och producent Frida Sjöström, professor Ingvar Sjöberg och curator Betsy Devine för att prata om möjligheten att konst och kreativt arbete kan hjälpa oss förstå och förklara komplexa saker inom vetenskapen och i samhället.
Videos från lärarkvällen kommer att läggas upp här inom kort.

 

15 november, Faktaresistent eller klartänkt?

Kan skolan vaccinera unga mot pseudovetenskap, populism och missuppfattningar? Hur kan vi lära eleverna vetenskaplig metod på ett begripligt sätt? På vår lärarkväll 15 november visade vi hur lärare kan jobba med Klartänkt, ett kostnadsfritt material med filmer och lärarhandledning om kritiskt tänkande, vetenskaplig metod och argumentationsfel.

Vi visade också hur du kan arbeta med utgångspunkt i Roslings bok Factfulness som vi på Nobel Center just gett till alla som går i trean på gymnasiet. Under kvällen fick lärarna verktyg för att arbeta med utgångspunkt i boken, även om eleverna inte har läst hela boken. Se en video från presentationen med Carl-Johan Markstedt och Annika Hedås-Falk. Carl-Johan har skrivit lärarhandledningen till Factfulness för Natur & Kultur.

 

 

Vi fick också en direktrapport från konventet Flat Earth Society som filmproducenten och journalisten Rasmus Åkerblom bevakade i Denver, USA.

 

I panelsamtal möttes läraren och skoldebattören Isak Skogstad, filosofiläraren Niklas Brismar Pålsson och utbildningschef Annika Hedås Falk. Se video från panelsamtalet:

Tillhörande material

Klartänkt – ett lektionsmaterial om vetenskaplig metod och kritiskt tänkande, åk 7–9. Klicka här för att ladda hem lärarhandledningen.

Factfulness – ladda hem boken och lärarhandledningen från Natur och Kulturs hemsida (gratis).

Tipsa din elever att ladda hem boken Factfulness!

 


18 oktober, Årets Nobelpris och Nobeltema i skolan

Vi bjöd in till en kväll då vi berättade om årets Nobelpris på en nivå som alla kunde hänga med på. Vi introducerade även skolprojektet Nobel Creations 2018 som i år blir tillgängligt för alla. I projektet kan ni som klass arbeta med konstnärliga tolkningar av årets pris.

Information om Nobel Creations finns här.

 


5 september, Rätten till Frihet–Martin Luther King Jr

Inför invigningen av utställningen Rätten till frihet – Martin Luther King, Jr bjöd museets skolavdelning in till en informativ och inspirerande lärarkväll för de som undervisar på högstadiet och gymnasiet.

 

Kvällen innehöll:

Föredrag med Gloria Ray Karlmark, en av de nio afroamerikanska ungdomar – de så kallade Little Rock Nine – som 1957, med skydd av soldater ur USA:s försvarsmakt, studerade på Little Rock Central High School i Little Rock. Gloria Ray Karlmark, idag bosatt i Sverige, berättade om sina upplevelser och sitt engagemang i den amerikanska medborgarrättelsen.

Presentation av utställningen och det skolprogram som kommer att erbjudas i anslutning till utställningen.

 


18 september Läkemedel i naturen

De senaste åren har forskare blivit alltmer uppmärksamma på att läkemedel som sprids i naturen kan ge ekologiska effekter. Under lärarkvällen den 18 september 2018 fick lärare möjlighet att lära sig mer om denna problematik och diskutera betydelsen av nya forskningsrön.

 

Medverkande:

Tomas Brodin, forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå Universitet,

Bengt Mattson, sakkunnig från LIF – de forskande läkemedelsföretagen (Läkemedelsindustriföreningen) med flera.

Deltagarna fick även en genomgång av flera relaterade Nobelpris.