Vad ska vi göra? 

I årets projekt, Kvantpricksjakten, behöver forskarna hjälp med att utveckla nya kolkvantprickar, ett relativt nytt nanomaterial som har flera användningsområden, bland annat inom vattenrening. Eleverna kommer att få tillverka egna kolkvantprickar både enligt givna kriterier och med hjälp av egna kreativa idéer. Därefter får eleverna testa hur bra de egentillverkade kolkvantprickarna fungerar som vattenrenare.  

Hur ska vi göra detta? 

Projektet startar med en obligatorisk lärarkonferens den 24 maj där lärarna får träffa årets forskare och andra experter som berättar om den teori som ligger till grund för forskningsområdet. Vid detta tillfälle får lärarna en lärarhandledning och det labmaterial som behövs för att genomföra projektet i sina klassrum. 

Eleverna tillverkar kolkvantprickar för att sedan testa dess egenskaper och förmåga att dra åt sig föroreningar i vatten. Elevernas lösningar av kolkvantprickar skickas till forskarna för vidare analys, vilka sedan gör en återkoppling till skolorna. Mot slutet av projektet tillverkar eleverna parivs en vetenskaplig poster där deras arbete och resultat presenteras. 

Varför ska vi göra detta? 

Kolkvantprickar är ett relativt nytt nanomaterial baserat på kol som har flera fördelar jämfört med andra typer av kvantprickar. De är bland annat billiga, enkla att tillverka och har låg toxicitet. Dessa egenskaper gör att kolkvantprickar har flera användningsområden. I detta projekt fokuserar vi på dess funktion inom vattenrening. 

Syftet med projektet är att forskarna vill ha hjälp med framställning av olika varianter av kolkvantprickar som sedan kan användas för detektion och avlägsnande av tungmetaller från avloppsvatten.  

När börjar vi? 

Projektet startar med en obligatorisk uppstartskonferens på Nobel Prize Museum fredag den 24 maj då forskarna presenterar projektet. Efter sommaren genomförs experimenten på skolorna. Projektet avslutas på Nobel Prize Museum den 5 december då två elever och en lärare från varje skola välkomnas. 

Anmälan

Anmäl din klass här. 

Kontakt

forskarhjalpen@nobelprize.org

Partners

Forskarhjälpen finansieras av Stiftelsen för strategisk forskning