Slutsålt!
Bli medlem i museet och få förtur till biljettbokning, fritt eller rabatterat inträde till våra kommande konserter, samtal, provningar och evenemang.

Science Today tar temperaturen på vetenskap 2022 och bjuder in till en ny slags afterwork/after school. Här får doktorander och postdoktorander chansen att presentera sin forskning på scen. Efter samtalen fortsätter vi med ett nätverkande mingel i baren och musik som stimulerar hjärnan! Konceptet blickar in i vetenskapens och teknikens värld och skapar ett tillfälle för doktorander, forskare och andra entusiaster med intresse för vetenskaplig forskning att träffas och diskutera!  

Efter våra två första möten Komplexiteten i hjärnan och An exploration of space kommer vi nu att bege oss in i genetikens utveckling. Vi kommer att prata om DNA, som utgör det genetiska materialet i alla levande organismer och dyka ner i olika typer av genforskning och den genetiska kodens byggstenar. Visste du till exempel att DNA-molekylen i en enda mänsklig cell är två meter lång?  

Genetik har Nobelprisbelönats många gånger, från grundläggande genombrott om strukturen hos DNA, till PCR-metoden som möjliggjorde dagens DNA-test. De senaste åren har gensaxen CRISPR/Cas9 uppmärksammats – ett genombrott som Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna tilldelades Nobelpriset i kemi för  år 2020. Med hjälp av gensaxen kan forskare förändra DNA hos djur, växter och mikroorganismer med extremt hög precision. Denna teknik har haft en revolutionerande inverkan på biovetenskapen, nya cancerterapier och kan vara ett sätt att förverkliga drömmen om att bota ärftliga sjukdomar. 

Kvällens samtal sker på engelska och leds av Nobelprismuseets Olof  Somell. Efter samtalet fortsätter kvällen med mingel med chansen att nätverka för att skapa nya kontakter och idéer att ta form. Bistro Nobel erbjuder en blandad fredagsmeny av mellanrätter, vin och öl eller varför inte en cocktail? 

Science Today är ett samarbete med Karolinska institutet,  Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet.

Kvällens talare är doktorander och postdoktorander från Karolinska institutet (KI), Kungliga tekniska högskolan (KTH) och Stockholms universitet (SU).

Karolinska institutet, KI
Blaz Oder, PhD student, Clinical Genetics, Department of Molecular Medicine and Surgery

Kungliga tekniska högskolan, KTH
Solène Frapard – PhD student genetic engineering,  KTH/SciLifeLab

Stockholms universitet, SU
Franziska Hildebrandt, M.Sc. – PhD Student, Stockholm University, Department of Molecular Biosciences

Kvällens program

17.00 Förmingel
18.00 Samtal på scen
18.45 Diskussioner
19.00 Nätverkande mingel med musik

Innan och efter samtalet är man välkommen att besöka våra utställningar samt Bistro Nobel för ett glas bubbel eller tilltugg. Se vår kvällsmeny här.


Nights at the Nobel Prize Museum / Medlemskap

Välkommen till en upplevelse utöver det vanliga på Nobel Prize Museum när vi öppnar upp för en sen kväll på museet varje fredag. Här bjuder vi in till upplevelser för alla sinnen i form av litterära samtal, musik, konserter, science talks, provningar och workshops. Läs mer om våra fredagskvällar i programkalendern här.

Som medlem i Nobel Prize Museum har du rabatterat pris på många programbiljetter och går gratis på många andra aktiviteter under ett år.
Läs mer om medlemskap här.

Välkommen att uppleva en sen kväll på Nobel Prize Museum.


Se köp av biljetter nedan. Köpt biljett återbetalas ej.
Medlemmar: gratis (använd kod från medlemsbrev)
Ordinarie: 130 kr
Student/pensionär: 90 kr
Medlemskap Nobel Prize Museum inklusive biljett: 395 kr
Medlemskap Nobel Prize Museum student/pensionär inklusive biljett: 295 kr 

Fotopolicy

Nobel Prize Museum fotograferar, filmar och livesänder många av våra evenemang. Nobel Prize Museum kan komma att använda materialet i våra verksamheter, kommunikationskanaler och i sociala medier. Kontakta oss om du har frågor om detta.