Årets upplaga av festivalen innehåller sjutton lysande installationer inspirerade av Nobelpristagare. Två verk är inspirerade av årets Nobelpristagare som ska firas under Nobelveckan. Vid Strömparterren hittar man tre stora ljusglober som skapats av kreatörerna på kanadensiska Lucion Média. Inne i de färgglada kloten visas skuggspel inspirerat av dramatik och prosa av årets litteraturpristagare Jon Fosse. Årets tre fysikpristagare Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier har satt i gång fantasin hos studenter på Beckmans Designhögskola som skapar en installation med attosekunder i åtanke.

I år har ljusfestivalen lyckats locka till sig en av världen mest framstående ljuskonstnärer. Miguel Chevalier är en av pionjärerna inom virtuell och digital konst och hans verk har visats över hela världen på platser som New York, Singapore, Marocko och i Brasilien. Hans verk vid Stadsmuseet utgörs av magiska mattor som interagerar med besökarna när man går på dem inspirerat av de bilder och symboler som finns inom vetenskapen.

Ljusfestivalen presenteras av Nobelprismuseet och bjuder in internationella och lokala konstnärer, designers och studenter som skapar ljuskonstverk inspirerade av Nobelpriset. Installationerna belyser Nobelpristagarnas vetenskapliga upptäckter, litteratur och fredsarbete på nya sätt, samtidigt som vi får möjlighet att se staden med nya ögon tillsammans med nära och kära.
Sedan den första ljusfestivalen 2020 har allt fler stockholmare gett sig ut på vinterpromenader under Nobelveckan i december för att uppleva ljuskonstverk som belyser Nobelpristagarnas insatser på nya och oväntade sätt, och samtidigt få möjlighet att se staden med nya ögon tillsammans med nära och kära. I samband med festivalen erbjuds ett sextiotal guidade visningar på sex olika språk.

Läs mer om årets festival här.

Nobel Week Lights är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson och Lara Szabo Greisman från Troika AB. Festivalen presenteras av Nobelprismuseet med stöd av Stockholms stad, Stockholms Handelskammare, Fagerhult, FAM, Grand Hôtel Stockholm och Einar Mattsson AB samt ett flertal andra partners.