Komma till världen – En barnföreställning från Orionteatern

Lördag 29 oktober spelas Komma till världen på Nobelprismuseet i ett lite mindre format! Läs mer och köp biljetter här.

Vi firar Kemins Dag på museet

Årets Kemins Dag handlar om plaståtervinning – om hur vi genom att kombinera mekanisk och kemisk återvinning kan omvandla gammal plast till ny råvara.

Vi använder oss av Kemins Dag-materialet och genomför experiment som handlar om mekanisk sortering av plast och renande av plast genom upplösning.

Kom till Nobelprismuseet och lär dig mer om cirkulärt tänkande. Som i exemplet med grundämnet Kol – eller C som det heter på kemispråk – som finns i allt levande. Vi behöver kol för att tillverka sådant som vi behöver, till exempel mediciner, mat, bilar och hus. Men plast innehåller också mycket kol, och vi vet alla hur mycket plast vi använder i vår vardag. Använda plastförpackningar och annat plastavfall som hamnar i naturen kan skada djur och miljö och därför är det viktigt att vi tar hand om plastavfallet på rätt sätt!

När vi eldar upp plast, eller annat som innehåller grundämnet kol, bildas koldioxid. När vi i stället återvinner plast tar vi i stället tillvara de värdefulla kolatomerna. Vi kan göra ny plast samtidigt som vi minskar utsläppen av växthusgasen koldioxid. Vår plastanvändning blir då cirkulär. För varje återvunnet kilo plast minskar utsläppen av koldioxid med två kilo.

Om du kommer till Nobelprismuseet under novemberlovet, vecka 44, får du lära dig om plaståtervinning, och prova två olika experiment som handlar om att återvinna plast, men också lära dig om de Globala målen och framför allt mål 12 som handlar om hållbar konsumtion och produktion.

Välkommen till oss och fira Kemins Dag. Boka plats för barn genom att följa länkarna på angivna dagar nedan (medföljande vuxna behöver ej boka plats).

Lördag 29 oktober boka

Söndag 30 oktober boka

Tisdag 1 november boka

Onsdag 2 november boka

Schack matt – Möt författaren Michael Wiander

Vill du lära dig att spela schack? Eller kan du redan lite – eller mycket? Välkommen att lära dig mer och göra smarta drag på läslovet. Nobelprismuseet gästas av Stockholmsmästaren i schack Michael Wiander som gett ut barn- och ungdomsboken Schackklubben Draken.

Boka plats för barn den
5 november här och den
6 november här
(medföljande vuxna behöver ej boka plats).

Program lördag 5 och söndag 6 november

14.00 Schacklektion & högläsning ur Michaels bok ”Schackklubben Draken” – utvald som boktips av Läsrörelsen 2022.
14.45 Utmana Michael på schack (simultantävling på 10 bräden samtidigt) – vinn en signerad bok! (schackmatchen avslutas 16.00)

Den som önskar kan köpa en signerad bok på plats.

 

  • Michael Wiander

  • Michael Wiander