Slutsålt!
Bli medlem i museet och få förtur till biljettbokning, fritt eller rabatterat inträde till våra kommande konserter, samtal, provningar och evenemang.

Idag lever vi i en värld där gränsen mellan lögn och sanning börjar lösas upp. Desinformation har gått från att vara en marginell företeelse till ett akut hot mot vår demokrati och ett växande globalt problem. Det leder till misstro och osäkerhet där populistiska paroller slår ut tilltron till vetenskapliga metoder och nyanserade debatter.

2021 tilldelades den ryske journalisten Dmitrij Muratov Nobels Fredspris tillsammans med Maria Ressa ”för deras insatser för att skydda yttrandefriheten, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred”. I decennier har han varit redaktör för tidningen Novaja Gazeta, där han och hans medarbetare bedrivit en undersökande journalistik. Möt honom i ett samtal med journalisten och författaren Ingrid Carlberg och filosofen och författaren Åsa Wikforss, om yttrandefrihet, demokrati och varaktig fred.

Ingrid Carlberg är aktuell med boken Marionetterna – en berättelse om världen som politisk teater som ger nya inblickar och förståelse för dolda påverkansoperationer, planterade fejknyheter, trollfabriker och fabricerade gräsrotsuppror som blivit allt vanligare.

Detta samtal är en av flera aktiviteter som görs för att uppmärksamma arbete för demokrati och yttrandefrihet. I maj anordnade Nobelstiftelsen och US National Academy of Sciences en tredagarskonferens i Washington DC om desinformation och dess skadliga inverkan på förtroendet för vetenskap och demokrati. Åsa Wikforss var en av de talare som medverkade på plats.

Svenska Akademien bjöd också in till en konferens om dagens hot mot yttrandefrihet och demokrati. Thought and Truth under Pressure genomfördes i mars 2023.

Samtalet leds av Nobelprismuseets Carin Klaesson. Dmitrij Muratov tolkas från ryska till svenska.

Media
Pressplatser är gratis och erhålls via: press@nobelprize.org

Se köp av biljetter nedan. Köpt biljett återbetalas ej.

  • Ingrid Carlberg. Foto: Kajsa Göransson

  • Åsa Wikforss. Foto: Rickard L Eriksson

  • Ingrid Carlberg. Foto: Kajsa Göransson

  • Åsa Wikforss. Foto: Rickard L Eriksson