Var med när vi dagen efter Nobelprisutdelningen och banketten kopplar ihop Nobelprismuseet med den internationella rymdstationen (ISS) i ett unikt livesamtal mellan Nobelpristagarna Ferenc Krausz och Moungi Bawendi och den danske astronauten Andreas Mogensen. Den svenske astronauten Marcus Wandt, som ger sig i väg på sitt rymduppdrag i början av nästa år, skickar en hälsning från NASA’s träningscenter i USA.

Nobelpriset har genom åren belönat många upptäckter som har gett oss svar på universums stora mysterier men också, som i år, upptäckter som ger oss helt nya insikter om de allra minsta beståndsdelarna i vår tillvaro. Här får två forskare, som dagen innan har mottagit sina Nobelprismedaljer för upptäckterna av attosekunder respektive kvantprickar, möjligheten att prata med astronauter om vikten av grundforskning, hur vi hela tiden lär oss mer om universum och om utmaningarna med att utföra experiment i rymden.

Det blir också en möjlighet för fysikpristagaren Ferenc Krausz och kemipristagaren Moungi Bawendi att komma i kontakt med Niels Bohr, som mottog fysikpriset 1922 och Selma Lagerlöf, som blev den första kvinna att motta Nobelpriset i litteratur 1909. Delta i evenemanget så får du veta hur!

Programmet inleds med en frågestund med Ferenc Krausz och Moungi Bawendi som modereras av Carin Klaesson, curator på Nobelprismuseet.

Evenemanget arrangeras av Nobelprismuseet och European Space Agency.

Tider

13.00 Dörrarna öppnar. Bistro Nobel är öppet och serverar kaffe, te, fika och smörgåsar. 

13.30 Guidad visning på svenska i utställningen Fungi – svampar i konst och vetenskap (begränsat antal platser) 

14.00 Guidad visning på engelska om Nobelpriset (begränsat antal platser) 

14.45-15.30 Nobel Calling Space

Deltagare

Deltagare på den internationella rymdstationen (ISS)

Andreas Mogensen, ESA-astronaut

Deltagare från NASA, USA

Marcus Wandt, ESA-astronaut

Deltagare på Nobelprismuseet

Ferenc Krausz, Nobelpristagare i fysik

Moungi Bawendi, Nobelpristagare i kemi

Moderator Carin Klaesson, curator på Nobelprismuseet

Platsbiljetter

Boka din biljett till evenemanget på Nobelprismuseet här nedan. Fri entré, men biljett krävs. Biljetten ger en ståplats, endast ett fåtal sittplatser finns.

Online

Registrera dig här för att följa livesändningen digitalt. En länk skickas ut via e-post närmare den 11 december.

  • Andreas Mogensen. Photo: European Space Agency

  • Marcus Wandt. Photo: European Space Agency.

  • Andreas Mogensen. Photo: European Space Agency

  • Marcus Wandt. Photo: European Space Agency.

Fotopolicy

Nobel Prize Museum fotograferar, filmar och livesänder många av våra evenemang. Nobel Prize Museum kan komma att använda materialet i våra verksamheter, kommunikationskanaler och i sociala medier. Kontakta oss om du har frågor om detta.

Lämna väskan hemma – viktig information om polisens förbud mot väskor

I enlighet med Polismyndigheten restriktioner är det inte tillåtet att ta med sig väskor eller påsar större än 20×30 cm in i museet. Vi har inte möjlighet att förvara väskor i vår garderob och ber er därför att lämna dessa hemma.

Om du av medicinska skäl har behov av en väska eller behöver ta med dig en skötväska, får dessa tas in efter att de har kontrollerats av vår personal. Mer information hittar du här.