Svensk tandvård är en framgångssaga som heter duga. För mindre än 100 år sedan hade svenska folket katastrofal munhälsa. Då drog man ut tänderna på konfirmanderna för att de skulle slippa framtida tandvärk. I dag tillhör svenskarna de som har allra bäst och flest tänder i världen.

För många av oss är tandborstning morgon och kväll och godis bara på lördagar självklarheter, men hur blev de det?

Och hur ser forskare på framtidens tandvård? Vad har vi som patienter att vänta av tandvården och vår egen munhälsa? Får vi alla bara ännu bättre munhälsa med de nya upptäckter som görs inom forskningen?

I ett forskningssamtal blickar vi framåt och försöker skapa oss en bild av framtidens tandvård. Samtalet leds av Medicinsk Vetenskaps chefredaktör Cecilia Odlind. Vid sin sida har hon:

Karin Garming-Legert, övertandläkare vid specialistkliniken och programdirektor för tandläkarprogrammet

Georgios Tsilingaridis, lektor och övertandläkare vid kliniken för barn- och ungdomstandvård.

Vi får också träffa Göran Dahllöf, senior professor inom pedodonti, som under sina många år vid KI varit med och format svensk barntandvård.

Invigning

Värd för evenemanget är Patricia De Palma, tandvårdschef för universitetstandvården. Vid ceremonin deltar även professor Maria Eriksdotter, dekan för KI SYD, och Joannis Grigoriadis, klinikchef för den nya lärarkliniken.