Den 5–12 oktober tillkännages året Nobelpris. I år uppmärksammas detta med en färgsprakande utebiograf på Sergels torg som har öppet dygnet runt. Där kan besökarna se fem kortdokumentärer inspirerade av tidigare fredspristagare. Utebiografen öppnar redan den 2 oktober och är ett av många sätt som stockholmarna kan bekanta sig med Nobelpriset under veckan.

Utebiografen är ritad av designern och konstnären Fredrik Paulsen som gjort sig känd för att skapa färgsprakande möbler och installationer. Bion, som är coronaanpassad, är utformad för att vara en inspirerande och tillgänglig plats för alla. Ett färgstarkt tillägg på Sergels torg som ska väcka nyfikenhet och öppna upp för nya samtal och funderingar.

De fem kortdokumentärerna som kommer att visas har tagits fram i ett samarbete mellan Nobel Media, National Geographic och den Oscarsbelönade regissören Orlando von Einsiedel. En av filmerna – Lost and Found – nominerads nyligen till en Emmy i klassen kortdokumentär.

Utebiografen görs i samarbete med Kulturhuset och satsningen På Sergels Torg. Den är också museets bidrag till Digital@Idag 2020.