De gjorde det i tvättstugan
Forskarna Guido Imbens och Joshua Angrist fick inspiration till sin bästa idé på tvättomaten i Boston. Vart samtalen i väntan på kulörtvättar skulle leda visste de inte då, men att miljöbyte kan ge nya perspektiv och idéer vet de helt säkert idag.
Imbens och Angrist fick ekonomipriset 2021 för sin forskning om arbetsmarknaden. Deras studier av orsak och verkan i situationer där slumpen eller policyförändringar gör att människor behandlas lika, är banbrytande. Deras experiment, i verkliga situationer, har gett världen tillförlitliga forskningsresultat som kan förbättra arbetsmarknaden och förklara varför den ser ut som den gör.
Tvättmedelsflaskan vi fick av Guido Imbens berättar om deras upptäckt. Den bär på en av 280 berättelser i utställningen om saker som förändrar världen. Välkommen till oss, på Stortorget i Gamla stan.
Se världen med nya ögon
Har du hört om hon som försvann när hon hängde tvätt? Sista gången någon såg kvinnan, var när hon hängde lakan på tork i trädgården. Vitt böljande linne rörde sig i vinden. Flaxade. Rätt som det var, lyfte hon från marken och flög sin väg. Syntes aldrig till mer i byn.
Författaren Gabriel García Márquez hade blick för det magiska. Hans böcker vände upp och ner på allt i litteraturvärlden. Förlagsmänniskor och recensenter satte dubbelespresson i vrångstrupen – kan man skriva så här? Kan man blanda magi med verklighet utan att blinka? Det kunde man.
1982 fick Gabriel García Márquez Nobelpriset i litteratur ”för hans romaner och noveller, där det fantastiska och det realistiska förenas i en rikt sammansatt diktvärld, som speglar en kontinents liv och konflikter”. Kom och se hans glasögon och hör mer om hans blick på världen.
Smart mat för lysande upptäckter
För att få Nobelpriset måste man göra något helt banbrytande. Är man forskare krävs en storslagen upptäckt, något som förändrar allt. Och för att göra den där upptäckten, krävs att man arbetar hårt. Många sena kvällar i labbet, eller skrivbordet. Det gjorde Carolyn Bertozzi.
Hennes bästa tips för att bli Nobelpristagare kommer här: jordnötssmör! Helst av hennes favoritmärke Laura Scudder’s. Det hjälper henne att tänka. Hon säger att hon äter jordnötssmör mer än något annat livsmedel. Det är en källa till energi och hjälper tankeverksamheten.
Och jordnötssmöret verkar ju ha hjälpt Carolyn Bertozzi. 2022 tilldelades hon Nobelpriset i kemi för sitt arbete med molekylära byggstenar som snabbt och effektivt fäster i varandra inuti levande organismer. Den här tekniken används till exempel i utvecklingen av mer träffsäkra cancerläkemedel.
Bandspelaren som fångade rösterna från Tjernobyl
Såg du den hyllade tv-serien Chernobyl för ett par år sedan? Den byggde på intervjuer inspelade med den här bandspelaren. Författaren och journalisten Svetlana Aleksijevitj reste till Tjernobyl kort efter kärnkraftsolyckan, för att ta reda på vad som egentligen hade hänt. Hon gjorde som hon brukar göra när hon skriver böcker, och intervjuade 1000 personer. Hon pratade med de som hade överlevt. Vanliga människor som levde i området och hade upplevt katastrofen på nära håll. Det blev en helt ny historia, helt annorlunda än den som Sovjetregimen berättade. Hör mer om Svetlana Aleksijevitj modiga arbete i utställningen.
En enkel penna till prisbelönta ord
Man behöver ingen fancy penna för att skriva bra. För poeten Wisława Szymborska räckte det med plastpennor av märket BIC. Men inte vilka BIC-pennor som helst, de skulle ha svart bläck. Hon började varje dikt med lösa anteckningar som hon skrev ihop till ett första utkast på sin skrivmaskin. Det kunde till exempel låta så här:
”Hellre det löjliga i att skriva dikter
än det löjliga i att inte skriva dikter”
Sedan var det dags att gå igenom texten. Det var här BIC-pennan kom in i bilden. Med den korrigerade hon, ibland med pilar i marginalen. Andra gånger strök hon eller lade till ord. När inte pennan hjälpte, kunde det hända att hon tog till saxen och klippte i pappret för att sedan klistra ihop det på nytt. Först efter denna genomgång, fick hennes sekreterare skriva rent dikten på dator, så att den kunde nå ut i världen.
De andra pennorna har vi fått från den 14:e Dalai Lama och författaren Salvatore Quasimodo. Upptäck deras berättelser och många fler i utställningen.
Citatet av Wisława Szymborska kommer från dikten ”Möjligheter” ur diktsamlingen Människor på en bro (1986), översatt av Anders Bodegård