Det var fullsatt i Klarabiografen på Kulturhuset i Stockholm när Nobel Center bjöd in till ett första samtal som kretsade kring det som alla just nu pratar om – vad är fakta och sanning, och vem ska jag egentligen tro på? En panel bestående av forskare, journalister, politiker och en Nobelpristagare var inbjudna för att dela med sig av sina erfarenheter.
”I ett Nobel Center vill vi kunna lyfta och diskutera angelägna frågor. Vi hoppas det blir ett ställe man går till för att shoppa kunskap kring vetenskap, litteratur och fred. Vi har ännu inget hus men vi vill gärna visa er ett exempel på ett samtal som skulle kunna äga rum där”, inledde Nobel Center programchef Anna Sjöström Douagi.
Sedan var samtalet i full gång. Det var många frågor som ventilerades under en timme. Vad är egentligen forskarens uppgift? Är det att bara presentera fakta eller får forskare också ha en åsikt? Vilket ansvar har politiker när de fattar beslut baserat på forskning och hur agerar journalister som experter genom att ställa de rätta frågorna?
Torsten Wiesel, Nobelpristagare i medicin eller fysiologi 1981, avslutade seminariet med att dela med sig av sina reflektioner av att verka som forskare och Nobelpristagare. Han fick frågan om han känner att har ett särskilt ansvar eftersom han fått ett pris som delas ut till de som gjort ”mänsklighetens den största nytta”.
”Det är viktigt att inte förlora sin balans utan också inse sina begränsningar. Bara för att du spenderat hela ditt liv i ett laboratorium för att upptäcka saker som vi tidigare inte kände till så innebär det inte nödvändigtvis att du är visare än andra människor”, sade Torsten Wiesel.
”För mig har det varit bra att ha ett Nobelpris i bakfickan. Det har varit en tillgång för att också kunna göra saker som jag anser vara viktiga, och jag tror att det också har förbättrat situationen för andra. För mig har det exempelvis handlat om att engagera mig i frågor som rör mänskliga rättigheter och undervisning”, sade Torsten Wiesel.
I panelen detlog:
Ulrika Björkstén, fil. dr och chef för Vetenskapsredaktionen, Sveriges Radio.
Lars Calmfors, forskare IFN, ordförande Arbetsmarknadsekonomiska rådet, professor emeritus internationell ekonomi vid Stockholms universitet och tidigare ledamot av Kungl. Vetenskapsakademiens ekonomipriskommitté.
Maja Fjaestad, tidigare statssekreterare, samhällspolitisk chef på Kommunal och lektor på KTH.
Thomas Strand, riksdagsledamot (S) och ordförande för Sällskapet riksdagsledamöter och forskare.
För ytterligare information kontakta:
press@nobelprize.org
Om Nobel Center:
Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm kommer att samla en publik verksamhet med utställningar, skolprogram, möten och föreläsningar kring Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred. Med utgångspunkt i Nobelpristagarnas belönade insatser och inspirerande berättelser kommer Nobel Center att kunna ta sig an både vår historia, vår samtid och de stora frågor som är avgörande för vår värld och vår framtid. För arkitekturen står David Chipperfield och Christoph Felger som i april 2014 utsågs av en enig jury till vinnare i den internationella arkitekttävlingen om Nobel Center.