”Människan har i alla tider funderat kring tiden och dess gång. Tidens natur har också fångat många Nobelpristagares intresse. I utställningen dyker vi ner i alltifrån Bob Dylans texter till Einsteins teorier och får veta mer om hur man kan mäta en miljarddel av en miljarddel av en sekund”, säger Erika Lanner, chef på Nobelprismuseet.

Alla diskussioner klingar inte vidare genom historien, men debatten som utspelade sig den 6 april 1922 mellan två Nobelpristagare gjorde just det. I utställningen berättar filosofen Ellen Emilie Henriksen om mötet i Paris mellan litteraturpristagaren Henri Bergson och fysikpristagaren Albert Einstein. I deras motstridiga åsikter kring vad tid är synliggjordes en klyfta mellan naturvetenskap och humaniora som levt vidare genom åren.

I utställningen visas också det 24 timmar långa videoverket Self Portrait as Time. I verket suddar den brittiske konstnären Marcus Coates ut gränsen mellan sig själv och klockans rörelse. I texter av litteraturpristagare som Annie Ernaux, Bob Dylan, Wisława Szymborska och Tomas Tranströmer fångas hur människan kan uppleva tid.

Besökarna kan även få en inblick i hur det går att mäta och registrera riktigt kort tid. En attosekund är en miljarddel av en miljarddel av en sekund. Med hjälp av labbutrustning från fysikpristagarna 2023 Pierre Agostini, Anne L’Huillier och Ferenc Krausz, berättar utställningen om deras arbete med att skapa attosekund pulser av ljus.

Utställningen DÅ, NU, SEN – en liten utställning om att mäta och uppleva tid pågår från den 7 september till den 1 december. Parallellt med utställningen om tid fortsätter Nobelprismuseet att visa den större utställningen Sakerna som förändrar världen.

 

För mer information kontakta

press@nobelprize.org

+46 8 122 084 45

 

 

Om Nobelprismuseet

Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobelprismuseet skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.

Friskrivning: Nobelprismuseet är varken direkt eller indirekt engagerat i nomineringen eller valet av Nobelpristagare. Dessa förfaranden är strängt konfidentiella och regleras av de institutioner som delar ut Nobelpriset.

© Nobelprismuseet 2024. Nobelpriset®, Nobel Prize® och Nobelmedaljen är Nobelstiftelsens registrerade varumärken.