Slutsålt!
Bli medlem i museet och få förtur till biljettbokning, fritt eller rabatterat inträde till våra kommande konserter, samtal, provningar och evenemang.
Science Today tar temperaturen på vetenskap 2022 och bjuder in Doktorander eller Postdoc-kandidater att presentera sin forskning och sitt momentum som framväxande forskare.
Konceptet blickar in i vetenskapens och teknikens värld och skapar ett tillfälle för doktorander, forskare och andra entusiaster med intresse för vetenskaplig forskning att träffas och diskutera.
Nobelpriset utmärker idéer som formar världen vi lever i. Vetenskapen ger oss en djupare kunskap om hur naturen fungerar och hur vi kan använda denna kunskap till ”dem som har gjort mänskligheten den största nyttan” som grundaren Alfred Nobel angav i sitt testamente.
Vid detta första tillfälle kommer vi att gräva djupare in i världen av ett av de största och mest komplexa organen i människokroppen – hjärnan.
Att förstå hur hjärnan fungerar har varit ett av vetenskapens mest pulserande områden under en längre tid. Några av de tidigaste Nobelpristagarna var pionjärer i att förstå hur hjärnan fungerar. Santiago Rámon y Cajal upptäckte hur synapser länkar neuroner, och Ivan Pavlov gjorde grundläggande upptäckter om kopplingen sinne-kropp genom sitt arbete inom beteendepsykologi. Sedan dess har det delats ut Nobelpris till forskning om hur hjärnan registrerar visuell input, hur vår rumsliga kunskap formar hjärnan och hur signalämnen i hjärnan förändrar vårt humör och beteende.
I det här mötet kommer vi att lära oss mer om hjärnvetenskap idag och vi har bjudit in två Doktorander och en Postdoc som presenterar sin forskning för allmänheten. Kvällen, kureras av Nobelprismuseets Olof Somell, som kommer att berätta mer om Nobelstiftelsen och välkända pristagare som fått Nobelpriset för forskning relaterade till hjärnan.
Kvällen avslutas med ett nätverkande mingel i Bistro Nobel där en DJ sätter den rätta stämningen för en sen kväll på museet.
Gäster
Kungliga tekniska högskolan (KTH)
Dimitrios Voulgaris
– doktorand i mikro- och nanosystem
”I min doktorsavhandling genererar jag astrocyter från stamceller, jag kommer att beskriva betydelsen av denna specifika hjärncellstyp, varför den är viktig, varför alla vet om neuroner och inte så mycket om astrocyter.”
Maria Lalouni
– lic psykolog, post doc, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet
”Smärtupplevelsen påverkas av många aspekter, förutom de inkommande smärtsignalerna. Våra förväntningar, humör, sociala interaktioner och beteenden spelar viktiga roller i smärtmodulering. Mitt föredrag kommer specifikt att fokusera på självinducerad och inbillad självinducerad smärta, och hur dessa två lägen kan lindra smärta, jämfört med smärta som genereras externt”
Andreas Giannisis
– MSc, Ph.D. Kandidat, Translational Neurodegeneration Group, Institutionen för biokemi och biofysik
”Alzheimers sjukdom är den främsta orsaken till demens, vilket leder till förlust av hjärnceller och minskad hjärnstorlek. Även om hjärnan är separerad från resten av kroppen av blod-hjärnbarriären, stödjer ackumulerande bevis en ännu outforskad koppling mellan periferin och det centrala ”Nervsystemet, i relation till Alzheimers sjukdom. I mitt föredrag kommer jag att visa dig för att illustrera rollen av ett av de perifera proteinerna, apolipoprotein E, i denna länk, trots dess oförmåga att passera blod-hjärnbarriären.”
Kvällens schema
18.00 Samtal på scen
18.45 Diskussioner
19.00 Nätverkande mingel med DJ Nassim Mehran
Innan och efter samtalet är man välkommen att besöka våra utställningar samt Bistro Nobel för ett glas bubbel eller tilltugg. Se vår kvällsmeny här.
Biljetter
-Biljetter för Nobel Prize Museum medlemmar: gratis
-Ordinarie biljett: 130 kr
-Ordinarie biljett studenter med giltigt studiebevis eller pensionärer: 90 kr
-Medlemskap Nobelprismuseet för student/pensionär inklusive biljett: 250 kr
-Medlemskap Nobelprismuseet inklusive ordinarie biljett: 395 kr
Se köp av biljetter nedan.
Köpt biljett återbetalas ej.
Nights at the Nobel Prize Museum
Välkommen till en upplevelse utöver det vanliga på Nobel Prize Museum när vi öppnar upp för en sen kväll på museet varje fredag. Här bjuder vi in till upplevelser för alla sinnen i form av litterära samtal, musik, konserter, science talks, provningar och workshops.
Som medlem i Nobel Prize Museum går du gratis på denna och många andra aktiviteter under ett år. Läs mer om medlemskap här.
Välkommen att uppleva en sen kväll på Nobel Prize Museum.