Vetenskap och forskning kan ofta leda till oväntade resultat. När forskare undersöker nya områden stöter de på okända risker och konsekvenser som kan vara svåra att förutsäga. 

Vissa forskare kan behöva arbeta under farliga förhållanden, vilket kräver noggranna säkerhetsrutiner och innovativ teknik för att hantera och undvika faror. Alfred Nobel, som revolutionerade användningen av nitroglycerin genom att uppfinna dynamit, är en av många i Nobelprishistorien som behövt balansera mellan risker och innovation.  

Den 11:e upplagan av Science Today kommer att utforska temat risker. Välkommen att lyssna till två doktorander och en postdoktor som presenterar sin forskning och möts i ett samtal på scen, lett av Olof Somell från Nobelprismuseet. Denna gång äger Science Today rum i Mannheimer Swartling Auditorium. Advokatbyrån Mannheimer Swartling är en av museets huvudpartners och erbjuder fullservicerådgivning inom affärsjuridiska områden.  

Science Today är en återkommande afterwork som kickstartar hjärnan och helgen med dagens mest spännande forskning och några av Stockholms bästa DJ:s. Science Today bjuder in doktorander och postdoktorer från Karolinska Institutet (KI), Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Stockholms Universitet (SU) att presentera sin forskning. 

Talare

Tobias Granwald, doktorand vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle. Forskar vid Decision and Psychiatry Group på forskningscentret Aging Research Center och forskargruppen Emotion Lab.

Ämne: Hur förväntningar på att inte kunna undvika negativa händelser, kan leda till hjälplöshet och depression. Varför skulle du inte anstränga dig för att undvika en skadlig situation? Svaret på denna fråga kan ge viktiga insikter om depression och individuella skillnader som kan ligga till grund för mer målinriktade behandlingar. En central fråga vid depression är att man drar sig undan aktiviteter som en gång gav glädje – samma aktiviteter som skulle ta en ur det depressiva tillståndet. Men att göra aktiva val hänger på hur man upplever att man har kontroll. Mer specifikt, tror du att dina handlingar kan förändra din situation, eller tror du att du är hjälplös?

 

Emmy Wassénius, postdoc vid Stockholm Resilience Centre, med en doktorsexamen i hållbarhetsvetenskap från Stockholms universitet. 

Ämne: Hållbarhetsrisker. Wassénius undersöker de mekanismer genom vilka systematiska och sammansatta risker skapas eller förvärras. Hon forskar på hur chock och sammansatta risk formas av samspelet mellan mänskliga aktiviteter och miljön. Wassénius arbetar särskilt med att förstå hur sammansatta risker skapas av och manifesteras i företag och med att förstå vilka möjligheter investerare kan ha att minska dessa risker.

 

Jakob Nyberg, doktorand vid Avdelningen för nätverk och systemteknik (NSE) på KTH. Forskar på möjligheter att kombinera cybersäkerhet och maskininlärning. Jobbar med projektet SENTIENCE.

Ämne: Kunskapsrepresentation och djupinlärning för automatiserad hantering av cyberincidenter. Nyberg undersöker metoder för att automatisera hanteringen av säkerhet i datornätverk med hjälp av djup maskininlärning. Detta innebär att man samlar in och bearbetar data från datornätverk och optimerar modeller för att föreslå, och kanske till och med utföra, lämpliga åtgärder för operatörer. Förhoppningen är att kunna reagera snabbare på incidenter som ransomware-attacker som kan spridas snabbt i företagsnätverk.

 

Program

17.00-18.00 Mingel med DJ Klara Nov 

18.00-19.00 Scensamtal och presentationer 

19.00-20.00 Mingel med DJ Klara Nov 

Biljetter

Boka dina biljetter här. För medlemsbiljett krävs giltigt medlemskap. Vänligen visa medlemskort i entrén. Köpt biljett återbetalas ej.


Fotopolicy

För att kunna dela med oss av allt roligt som händer på museet fotograferar, filmar och livesänder vi många av våra evenemang. Materialet kan användas i Nobelprismuseets verksamheter, kommunikationskanaler, marknadsföring och i sociala medier. Om ett evenemang arrangeras i samarbete med en annan aktör kan materialet användas i deras kommunikation. Kontakta oss om du har frågor om detta.