Välkommen till den tionde upplagan av Science Today – en återkommande afterwork som kickstartar hjärnan och helgen med dagens mest spännande forskning och några av Stockholms bästa DJs. Science Today bjuder in doktorander och postdoktorer från Karolinska Institutet (KI), Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Stockholms universitet (SU) att presentera sin forskning på scen i vår bistro.
Två veckor innan den årliga ljusfestivalen Nobel Week Lights startar, ägnar vi denna tionde upplaga av Science Today åt att undersöka temat ljus.
I biljettpriset ingår även entré till museets utställningar som håller öppet fram till klockan 21.00. Före och efter samtalet serverar Bistro Nobel sin fredagsmeny med noga utvalda smårätter, passande viner, öl, cocktails eller alkoholfria alternativ. Bistron och butiken är öppna fram till klockan 21.00.
Talare
Axel Knave, doktorand vid Institutionen för proteinvetenskap på KTH
Ämne: ”Hur vi kan använda bakterier för att skapa ett grönare samhälle med hjälp av solljus”
Min forskning använder sig av bakterier som använder ljus och koldioxid som naturlig energikälla. Med hjälp av genteknik försöker vi omvandla dessa bakterier till biologiska fabriker som vi i framtiden kan använda för att förnybart producera de ämnen som vi idag får från fossila källor, såsom bränsle eller varför inte alternativ till palmolja?
Marina Slashcheva, doktorand på Karolinska Institutet, Institutionen för neurovetenskap, Marie Carlen-gruppen
Ämne: Nervcellernas roller i kognition
Hjärnan består av flera typer av nervceller. Precis som olika människor, har nervceller olika egenskaper: de beter sig olika, är kopplade till olika delar av hjärnan och påverkas i varierande grad av olika sjukdomar. Med hjälp av ljus undersöker vi hur stora klasser av excitatoriska nervceller bidrar till kognitiva processer. Med hjälp av en metod som kallas optogenetik kan vi ”hacka” nervceller och modifiera dem så att de kan påverkas av ljus – antingen genom att tysta ner deras aktivitet eller förstärka den. Dessa manipulationer ger insikter i hur nervceller är involverade i beslutsfattandet och hur de eventuellt kan användas som mål för behandling av psykiska störningar.
Seán Brennan, Postdoktor vid gruppen Supernova och explosiva transienter på Astronomiska institutionen vid Oskar Klein-centret, Stockholms universitet
Ämne: “Från fotoner till supernova: Hur ljus avslöjar stjärnornas hemligheter”
När en stjärna når slutet av sitt liv och blir en supernova avger den ett intensivt ljussken som för en kort stund överglänser hela galaxer. Detta kraftfulla ljus innehåller röntgen- och gammastrålning, vilket gör det möjligt för forskare att studera några av de mest extrema händelserna i universum. Supernovor är också viktiga för att förstå utvecklingen av kosmos, eftersom de sprider grundämnen som kol, syre och järn ut i rymden – byggstenar för framtida stjärnor, planeter och till och med liv. Genom att studera ljuset från dessa explosioner får vi insikter i stjärnornas livscykler och den pågående historien om kosmos. Och genom min forskning kan vi kanske till och med få en sällsynt glimt av en stjärna på universums baksida, bara några ögonblick innan den exploderar som en supernova.
Program
16.30 Insläpp
17.00 Mingel och musik av Sheda Shiltagh
18.00-19.00 Samtal på scen
19.00-20.00 Efterhäng med Sheda Shiltagh
Biljetter
Boka dina biljetter här. För medlemsbiljett krävs giltigt medlemskap. Vänligen visa medlemskort i entrén. Köpt biljett återbetalas ej.
Väskor
Vänligen notera vad som gäller för medtag av väskor till museet.
Fotopolicy
För att kunna dela med oss av allt roligt som händer på museet fotograferar, filmar och livesänder vi många av våra evenemang. Materialet kan användas i Nobelprismuseets verksamheter, kommunikationskanaler, marknadsföring och i sociala medier. Om ett evenemang arrangeras i samarbete med en annan aktör kan materialet användas i deras kommunikation. Kontakta oss om du har frågor om detta.