Vilka vägar finns för att skapa intresse kring vad vetenskapen kan säga oss som människor? Kan till exempel scenkonst och kultur vara ett sätt att skapa engagemang? Vad finns det för skillnader i hur forskare nått ut med resultat kring Covid-19 jämfört med klimatfrågan, och vad kan dessa skillnad bero på? Om detta och slutsatsen att ge dagens barn och unga en framtidstro genom kunskap, utbildning och engagemang handlar samtalet Hur talar vi om vetenskap?
Samtalet tar avstamp i miljö- och klimatforskaren Johan Rockströms medverkan i Performance Lecture: Om vår stund på jorden på Dramaten. Inbjudna till samtalet är Nobelpristagaren Richard J. Roberts och Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Prize Museum.
Johan Rockström är en global miljöforskare som flitigt debatterar miljö- och klimatfrågor. Han har utnämnts till miljömäktigast i Sverige två gånger, är ledamot i flera vetenskapliga akademier, har varit chef för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre och är nu chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. Rockström har skrivit flera böcker och varit såväl sommar- som vinterpratare i P1.
Richard J. Roberts fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1993 för upptäckten av hur en och samma gen kan ge upphov till flera olika proteiner. Roberts har även arbetat aktivt med att förmedla vad genmodifierade växter är och hur de kan bidra med för att försörja mänskligheten med föda. Han är också mycket engagerad i mänskliga rättigheter och samlar pristagare i olika initiativ för att lyfta frågor och för att använda kraften hos Nobelpristagarna i att få folk att lyssna.
Anna Sjöström Douagi är programchef på Nobel Prize Museum och arbetar med att utveckla museets programverksamhet och är initiativtagare till Performance Lecture-samarbetet med Dramaten. Douagi bor för tillfället i Washington DC och arbetar med ett större digitalt möte som kommer att äga rum i april 2021. Mötet Nobel Prize Summit: Our planet, Our future kommer att samla Nobelpristagare, forskare, beslutsfattare och unga ledare för att belysa vad som behöver göras för att mänskligheten ska överleva på jorden.
Samtalet Hur talar vi om vetenskap? är ett samarbete mellan Dramaten& och Nobel Prize Museum som skulle ägt rum på Dramatens stora scen efter föreställningen Performance Lecture: Om vår stund på jorden. Det var tänkt som ett manifest för vetenskap, klimat och framtid med inbjudna forskare. På grund av pandemin har det istället mynnat ut i ett inspelat samtal som nu publiceras på Dramaten Play och via Nobel Prize Museum. Där finns även den inspelade föreställningen Om vår stund på jorden och kortversioner av de fem andra dramatiserade vetenskapsföreläsningar som Dramaten producerat i samarbete med Nobel Prize Museum att ta del av utan kostnad.
För mer information, kontakta
press@nobelprize.org
Nobel Prize Museum
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.
-
Nobelpristagaren Richard J. Roberts. Foto: Alexander Mahmoud
-
Nobelpristagaren Richard J. Roberts. Foto: Alexander Mahmoud