Vilken betydelse kan ett föremål ha och vad berättar det för historia om personen som ägt det? Nobelprismuseets nya utställning “Sakerna som förändrar världen” visar nu för första gången upp ett större urval ur samlingen med föremål som skänkts av Nobelpristagare. Utställningen med över 250 saker öppnar i dag den 8 mars. 

I utställningen får besökarna blicka in i märkvärdiga upptäckter och livsverk med utgångspunkt i de personliga föremål som Nobelpristagare har överlämnat till museet genom åren.  

”Varje år fylls vår samling på med nya objekt och det känns väldigt roligt att nu kunna visa upp över 250 föremål på samma gång”, säger Erika Lanner, chef på Nobelprismuseet. ”I vardagliga ting som en resväska, en nagelsax eller en burk jordnötssmör gömmer sig berättelser om stora upptäckter, modiga fredsinsatser och nyskapande litteratur. Sakerna ger också ny och oväntad kunskap om personerna bakom Nobelprisen.” 

I utställningen finns fredspristagaren Malala Yousafzais sjal som hon bar när hon 16 år gammal talade inför FN. Litteraturpristagaren Nelly Sachs resväska ställs också ut. Den innehöll vad hon fick med sig när hon flydde till Sverige med ett av de sista civilflygen från Berlin under det pågående världskriget i maj 1940. Nelly Sachs var judinna och hennes poesi och dramatik handlar i stor utsträckning om det judiska folkets öde. I utställningen går det även att läsa flera brev skrivna av fysikpristagaren Albert Einstein. Bland annat ett där han ger instruktioner till sina söner om vad de ska göra med hans prispengar.  

Ekonomipristagaren Amartya Sens forskning handlar om villkoren för de allra fattigaste och hur dessa kan förbättras. I en undersökning för att förklara skillnader mellan nyfödda flickor och pojkar anställde han en assistent för att väga barnen. Barnen ville dock inte låta sig vägas utan bet assistenten. Det slutade med att Sen själv cyklade runt på den Västbengaliska landsbygden och vägde barnen. Cykeln är nu en del av utställningen liksom en av de mössor som litteraturpristagaren Wole Soyinka brukade använda för att gömma sitt karakteristiska yviga hår för att slippa bli igenkänd.  

Utöver enskilda föremål finns tre fördjupande delar i utställningen som riktar fokus mot några av mänsklighetens allra största frågor – kosmos, den mänskliga naturen och livets beståndsdelar. Vad består allting av och vad vet vi om svarta hål? Hur ser åldrandets gåta ut? Vad behöver vi veta om det mänskliga medvetandet, mänskliga rättigheter och artificiellt liv för att forma vår framtid? 

 

Om Nobelprismuseets samling  

Nobelprismuseets samling av föremål speglar Nobelprisets olika ämnesområden och pristagarnas verksamhet, intressen och personligheter. Föremålen har skiftande ursprung. De flesta av dem har skänkts till museet av Nobelpristagarna själva. Andra har kommit till museet på andra vägar. Att instrument och apparater hör forskningen till verkar inte så märkligt. Inte heller att pennor och manuskript berättar om författares verk. Men vad säger resväskor, mössor och musikinstrument om Nobelpristagares liv och arbete? Hur kan en nagelsax, en cykel eller en burk jordnötssmör säga något om skapande och insikter? Det får du veta mer om i utställningen “Sakerna som förändrar världen”. 

Utställningen är producerad av Nobelprismuseet. Formgivare är Birger Lipinski. 

 

Pressbilder:

https://www.nobelprize.org/press-images-these-things-changed-the-world 

 

För mer information kontakta 

press@nobelprize.org 

+46 8 122 084 45  

 

Om Nobelprismuseet  

Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobelprismuseet skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.  

Friskrivning: Nobelprismuseet är varken direkt eller indirekt engagerat i nomineringen eller valet av Nobelpristagare. Dessa förfaranden är strängt konfidentiella och regleras av de institutioner som delar ut Nobelpriset.  

© Nobelprismuseet 2024. Nobelpriset®, Nobel Prize® och Nobelmedaljen är Nobelstiftelsens registrerade varumärken.