Pollenjakten är en del av Forskarhjälpen, ett projekt där Nobelprismuseet kopplar samman skolklasser från alla delar av landet med forskare vid svenska universitet. I år har elevernas undersökningar givit viktiga data om pollinatörer och pollen genom att undersöka bipollenprover som har samlats in av biodlare runt om i Sverige. Det är till stor hjälp för forskarna på Umeå universitet, som kan fortsätta med mer avancerade metoder för att först hur pollineringen skiljer sig i olika delar av landet. För att presentera sitt resultat har eleverna skapat posters, som också är deras tävlingsbidrag.

”Forskarhjälpen ökar elevernas intresse för vetenskap, lärarna får fortbildning och forskarna får hjälp med riktig forskning.  Jag ser verkligen fram emot att ta del av elevernas arbete. Jag tror de har lärt sig massor och haft roligt”, säger Erika Lanner, chef på Nobelprismuseet.

Finalisterna är skolor från: Asmundtorp, Broby, Erikslund, Floda, Frillesås, Göteborg, Hallen, Halmstad, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Löddeköpinge, Malmö, Partille, Saltsjöbaden, Tranemo, Umeå, Västra Frölunda, Växjö och Östersund.

Alla nominerade skolor och deras tävlingsbidrag hittar du här: https://nobelprizemuseum.se/postrar-2021/

Tre priser delas ut: Juryns stora pris, Forskarnas pris och Skolornas pris. Priserna består av pengar till klasskassan och studiebesök.

Juryn till det stora priset består av de tre populärvetenskapliga journalisterna Jörn Spolander, Maria Günther, Eva Funck Beskow samt Sofie Persson från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Forskarhjälpen finansieras bland annat av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Tanken är att förutom att öka elevernas intresse också ge lärarna en värdefull kompetensutveckling, nya idéer och användbart material till undervisningen samtidigt som elevernas arbete utgör viktiga bidrag i forskarnas arbete.

Presskontakt

press@nobelprize.org

 

 

Nobel Prize Museum
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.

Friskrivning: Nobel Prize Museum är varken direkt eller indirekt engagerat i nomineringen eller valet av Nobelpristagare. Dessa förfaranden är strängt konfidentiella och regleras av de institutioner som delar ut Nobelpriset.

© Nobel Prize Museum 2022. Nobelpriset®, Nobel Prize® och Nobelmedaljen är Nobelstiftelsens registrerade varumärken.