Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Dessa frågor kommer Johan Rockström att ta sig an när samarbetet mellan Nobel Prize Museum och Dramaten& går vidare i höst. Den dramatiserad föreläsningen om klimatkrisen regisseras av Ada Berger.
Med hjälp av skådespelare från Dramaten berättar han om varför planeten befinner sig i ett akut nödläge – och hur vi omedelbart måste hitta en ny riktning för att inte den globala uppvärmningen och förlusten av biologisk mångfald, ska ändra förutsättningarna för allt liv på jorden. Det blir mörkt, jobbigt och möjligen lite hoppfullt.
Medverkande
Johan Rockström är en global miljöforskare som flitigt debatterar miljö- och klimatfrågor. Han har utnämnts till miljömäktigast i Sveriges två gånger, är ledamot i flera vetenskapliga akademier, har varit chef för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre och är nu chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. Rockström har skrivit flera böcker och varit såväl sommar- som vinterpratare i P1.
Regi: Ada Berger.
Skådespelare: Sanna Sundqvist och Andreas Rothlin Svensson.
Filmat av SVT på Dramatens Stora scen i november 2020
Om Performance Lectures
Performance Lectures, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, är ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Formatet är ett återkommande samarbete mellan Dramaten& och Nobel Prize Museum. Tidigare har robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar, professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum, psykologiforskaren Armita Golkar om rädsla, ekonomiprofessor Micael Dahlen om lycka och filosofiprofessor Åsa Wikforss om sanning.