När Ellen Johnson Sirleaf blev president i Liberia 2006 tog hon över ledarskapet i ett land sargat av inbördeskrig och diktatur. Krigsherrar hade våldtagit, plundrat och använt tusentals barnsoldater. Uppgiften hon stod inför var enorm, och hon behövde bygga upp landets ekonomiska system, dess institutioner och myndigheter – och inte minst skapa en kommission för försoning.
Johnson Sirleaf hade ett starkt stöd från Liberias kvinnor. Den fredsrörelse som fick slut på inbördeskriget och avsatte diktatorn Charles Taylor bestod av mödrar som inte ville se sina män och barn bli dödade – och som genom fredliga protester tvingade fram en förändring. Ledaren för den rörelsen, Leymah Gbowee, jobbade sedan vidare inom försoningsarbetet.
När Johnson Sirleaf tillsammans med Leymah Gbowee – och människorättskämpen Tawakkol Karman från Jemen – fick Nobels fredspris 2011 var det ”för deras ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och kvinnors rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete”.
I detta samtal får vi träffa Ellen Johnson Sirleaf i ett samtal om vad som formade henne som politiker och som människa, om den långa vägen till presidentskapet om hur man lär sig av sina misstag och vägrar låta rädslan styra.