Över 1500 niondeklassare från hela landet kommer under hösten att tillverka och analysera kvantprickar av kol. Kvantprickar är nanoteknikens minsta komponent och belönades med Nobelpriset i kemi 2023. Just kolkvantprickar är särskilt intressanta eftersom de är billiga, enkla att framställa och har låg toxicitet. Dessa partiklar har potential att detektera tungmetaller i vatten – en egenskap som är avgörande för att identifiera och åtgärda förorenade områden i naturen.

I Kvantpricksjakten samarbetar elever och lärare med forskaren Ken Welch från Uppsala universitet. Genom att tillverka och testa olika varianter av kolkvantprickar hoppas forskarna hitta de mest effektiva lösningarna för att upptäcka tungmetaller i vatten. Under projektets gång kommer eleverna att skicka in sina egentillverkade kolkvantprickar till forskarna för vidare analys. Projektet avslutas med att eleverna presenterar sina resultat i form av vetenskapliga posters. Den 5 december får två elever och en lärare från varje skola delta vid projektets avslutningskonferens på Nobelprismuseet i Stockholm. Där kommer elevernas arbete tilldelas priser utifrån olika kategorier. De eleverna som vinner det största priset blir inbjudna till Nobelprisutdelningen den 10 december.

Forskarhjälpen leds av Nobelprismuseet och finansieras av Stiftelsen för strategisk forskning. Deltagandet är kostnadsfritt för skolorna. Kvantpricksjakten blir den fjortonde upplagan av Forskarhjälpen. Syftet är att engagera högstadieelever i verklig forskning och därmed öka förståelsen för naturvetenskap, hållbarhet och forskningens betydelse i samhället.

Mer information om Kvantpricksjakten och vilka skolor som deltar finns här.

 

För ytterligare information kontakta:

press@nobelprize.org

 

Nobel Prize Museum
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.

Friskrivning: Nobel Prize Museum är varken direkt eller indirekt engagerat i nomineringen eller valet av Nobelpristagare. Dessa förfaranden är strängt konfidentiella och regleras av de institutioner som delar ut Nobelpriset.

© Nobel Prize Museum 2024. Nobelpriset®, Nobel Prize® och Nobelmedaljen är Nobelstiftelsens registrerade varumärken.