Hur kan precisionsmedicin förändra vår framtida hälsa och vilka utmaningar står vi inför när det gäller delning av hälsodata? Välkommen till ett seminarium där ledande experter diskuterar framsteg och etiska överväganden inom genetisk forskning och individanpassad vård.

Utvecklingen inom medicin och teknik går snabbt just nu. Forskning och ny teknik, såsom bioteknik och artificiell intelligens har gjort stora framsteg, vilket i sin tur möjliggör precisionsmedicin.

Precisionsmedicin innebär att vården kan anpassas efter varje persons unika behov. Genom användning av precisionsmedicin blir det möjligt att förebygga och upptäcka sjukdomar tidigt och ge mer effektiva behandlingar. Men med dessa möjligheter kommer också utmaningar, och en av de största är hur hälsodata ska hanteras och delas.

Ärftlig cancer är exempel på en sjukdom där det är avgörande att dela genetiska data mellan olika vårdgivare för att kunna ställa rätt diagnos och individanpassa behandlingen för cancerpatienten. Delning av informationen gör individualiserad riskbedömning och personapassad uppföljning och kontroller möjliga, både för de cancerpatienter som har medfödda cancerrisker och för deras friska släktingar. Parallellt pågår ständigt forskning för att förstå mer om de ärftliga cancersjukdomarna så att nya bättre behandlingar kan utvecklas.

För att precisionsmedicin ska fungera behövs hälsodata, inklusive genetisk information, från många människor. Informationen hjälper forskare och läkare att förstå sjukdomar bättre och utveckla nya behandlingar.

I seminariet medverkar Svetlana Bajalica Lagercrantz, professor och överläkare i ärftlig cancer vid Karolinska Institutet/Karolinska Universitetssjukhuset, Charlotta Ingvoldstad Malmgren, genetisk vägledare vid Karolinska Universitetssjukhuset, Annemieke Ålenius, avdelningschef E-Hälsomyndigheten och Michael Lövtrup, Statens medicinsk-etiska råd. De belyser tillsammans med patientföreträdare möjligheterna med mer precis diagnostik och individanpassad behandling samt de nya perspektiven kring att dela hälsodata.

Arrangörer: Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset och Genomic Medicine Sweden (GMS)