”Med vår breda verksamhet har vi möjlighet att kombinera intressanta samtal med musik under en kväll. Det gör vi i höst med Adam Taal som ger en konsert samma kväll som ett flertal experter möts för att prata om årets fredspris som tillkännages den 11 oktober. Vi hoppas på en upplevelserik höst för den nyfikne”, säger Erika Lanner, chef på Nobelprismuseet.
Höstens tre konserter
Pantha du Prince
27 september, 18.00 – 19.00
En av artisterna som besöker museet i september är DJ:n och kompositören Hendrik Weber. Under artistnamnet Pantha du Prince, spelar han suggestiv och minimalistisk techno med inslag av ambient och house. Elektroniska melodier, ljudlager och syntrytmer mixas med ljud av vatten, vind, klockor och fåglar. Han har bland annat gett ut albumen This Bliss (2007), Black Noise (2010) samt Garden Gaia (2022).
https://nobelprizemuseum.se/pantha-du-prince-electronica-med-ekon-av-naturen/
Adam Taal
11 oktober, 19.00 – 20.00
Adam Taal (tidigare med artistnamnet Adam Tensta) ger en konsert den 11 oktober. Han är en legendar inom svensk hiphop som sedan genombrottet 2007 stått på scen i över 40 länder och varit förband till bland andra Rihanna och Jay-Z. På nya albumet Katarina – döpt efter hans mor – återuppfinner han sig själv.
Han fick sitt stora genombrott 2007 med singeln My Cool som uppmärksammades internationellt och kom med på MTV:s årliga Topp-100 lista i slutet av året. Samma år kom hyllade debutskivan It’s a Tensta Thing som gav honom en Grammis för Årets dans-, hiphop eller soulartist, samt en nominering på P3 Guld. Adam har sedan länge ett starkt samhällsengagemang och startade 2017 utbildningen FRAMÅT – en rikstäckande utbildning i musikentreprenörskap för ungdomar.
Kvällen inleds med ett samtal om fred klockan 18.00 med bland andra Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf, Isak Svensson som är professor i freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet och Gustav Källstrand – Nobelprisexpert och historiker.
Mattia Vlad Morleo
15 november, 18.00 – 19.00
Den italienske pianisten och kompositören Mattia Vlad Morleo bjuder på klassisk och samtida neoklassisk musik med elektroniska inslag. Han började spela piano redan som åttaåring och debuterade med EPn Respiro. Sedan dess har han gett ut sex album samt en mängd singlar och EPs. Hans musik har miljontals spelningar på Spotify. Han har också gjort filmsoundtrack, bland annat till dokumentären Fossoli – Anticamera per l’inferno. 2022 tilldelades han Nino Rota award.
https://nobelprizemuseum.se/pianokonsert-med-mattia-vlad-morleo/
Under hösten är det program varje fredag på Nobelprismuseet. Utöver konserter erbjuds samtal med Nobelpristagare och unga forskare, quiz, guidade visningar samt mat- och dryckesprovning.
Hela programmet återfinns på: https://nobelprizemuseum.se/program/
På museets scen har bland annat dessa artister spelat tidigare: Bendik Giske, Hania Rani, Eydís Evensen och Mario Batkovic.
Pressbiljetter
För pressbiljetter vänligen kontakta press@nobelprize.org
Nobelpristagare och musik
Musik har ofta hjälpt Nobelpristagare att tänka och bearbeta vetenskaplig information med nya perspektiv. Ett exempel är fysikpristagaren Albert Einstein som lärde sig spela fiol i mycket tidig ålder. Einstein lyfte ofta fram och betonade musikens betydelse för honom. Under sin livstid ägde han ett tiotal fioler.
Kopplingen mellan Nobelpristagare och musik kan man också hitta exempel på i Nobelprismuseets nya utställning som går under namnet ”Sakerna som förändrar världen”. Utställningen med över 250 saker som skänkts av pristagare innehåller bland annat en cd-skiva, ett dragspel, en trumpet och en sopranblockflöjt.
Om Nobelprismuseet
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobelprismuseet skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelprisets publika verksamhet vid Slussen i Stockholm.
Friskrivning: Nobelprismuseet är varken direkt eller indirekt engagerat i nomineringen eller valet av Nobelpristagare. Dessa förfaranden är strängt konfidentiella och regleras av de institutioner som delar ut Nobelpriset.
© Nobelprismuseet 2024. Nobelpriset®, Nobel Prize® och Nobelmedaljen är Nobelstiftelsens registrerade varumärken.