I år är det 50 år sedan UNICEF och WHO startade det globala vaccinationsprogrammet. Programmet har bidragit till att rädda 154 miljoner liv och i Sverige beräknas vaccination av barn ha förebyggt runt en och en halv miljon fall av mässling, kikhosta, påssjuka och polio. Men pandemin har drastiskt försämrat tillgången till rutinvaccinationer för barn runt om i världen, och sjukdomar som vi nästan hade utrotat riskerar nu att återvända.
Tobias Alfvén, barnläkare och professor i global barnhälsa på Karolinska Institutet och Pernilla Baralt generalsekreterare för UNICEF Sverige bjuder in till en föreläsning om vaccinationens historia och hur vaccin har påverkat överlevnad och hälsa för barn i Sverige och globalt.
Under åren 2019-2021 var det nästan 50 miljoner barn som inte fick en enda dos vaccin. Barn i krisområden, såsom i krig och konflikt drabbas särskilt hårt. I dessa situationer undermineras tillgången till säkra hälso- och vaccinationsprogram. Men även i Europa har vi brister i vaccinationstäckningen och vi har sett flera mässlingsutbrott i europeiska länder de senaste åren. Det är en påminnelse om att vi måste prioritera barns hälsa, särskilt i oroliga tider.
Detta seminarium kommer att ge en överblick över vaccinernas historia med fokus på de senaste femtio åren och Unicefs och WHOs globala vaccinationsprogram. Vidare kommer vi att diskutera hur vi kan säkerställa att alla barn får tillgång till de vaccinationer de behöver. Att återhämta globala vaccinationsnivåer och skala upp insatserna för att nå barn som inte fått något vaccin behöver vara prioriterat arbete för alla världens regeringar.