Uthållighetens konst
Om att försöka igen – och igen

Under eftermiddagen kommer vi genom intervjuer och samtal att djupdyka i ämnet ”uthållighet”. Programmet är extra intressant för dig som är lärare på högstadiet eller gymnasiet. Hur kan uthållighet och ”grit” främjas i dialog och feedback mellan lärare och elever? Hur kan vi hjälpa eleverna hitta sin inre drivkraft, och vilken är kopplingen mellan uthållighet och kreativ utveckling?
Till konferensen kommer:

Anne L’Huillier, Nobelpristagare i fysik 2023, i ett samtal om hennes forskning och om vikten av uthållighet och tålamod i forskningsvärlden.

Lars Lerin, konstnär, författare och tv-profil om uthållighet, kreativitet och lust kopplat till hans skapande.

Torkel Klingberg, läkare och professor i kognitiv neurovetenskap om barns minne och utveckling – och hur barn lär.

  • Photo: Kennet Ruona

  • Photo: Trond Isaksen

  • Photo: Kajsa Göransson

  • Photo: Kennet Ruona

  • Photo: Trond Isaksen

  • Photo: Kajsa Göransson

Talare

Anne L’Huillier

Nobelpriset i fysik 2023  ”för experimentella metoder som genererar attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia”.

I elektronernas värld sker förändringar på några tiondelar av en attosekund. En attosekund är en miljarddels miljarddels sekund. Experiment med så korta ljuspulser gör det möjligt att ge bilder av processer som äger rum inne i atomer och molekyler. År 1987 upptäckte Anne L’Huillier att många olika övertoner av ljus uppstod när hon överförde infraröd laserljus genom en ädelgas. Hon fortsatte att utforska detta fenomen och lade grunden för senare genombrott i att producera attosekundspulser.

Läs mer här.

Lars Lerin

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär men arbetar även i andra tekniker såväl som olja, träsnitt och koppargrafik. Han är även författare, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu. Sedan sin debut med Utpost 1983 har han publicerat över 50 verk i bokform. Verket Naturlära har även tilldelats Augustpriset 2014 i kategorin Årets svenska fackbok.

TV-serien på SVT, Vänligen Lars Lerin tilldelades Kristallen 2016 för Årets Livsstilsprogram. Lars Lerin tilldelades även Kristallen för Årets tv-profil och är mottagare av den kungliga medaljen Litteris et Artibus 2016.

Under 2017 ställde han ut i Norge på Haugar Vestfold Kunstmuseum och 2018 var Lars Lerin utställare på Liljevalchs i Stockholm. Under 2019 gav han soloutställningar i Finland och Norge. Samma år tilldelades Lars Lerin även Egron Lundgrens medalj av Kungliga Konstakademien samt priset som Årets Eldsjäl. Han hade också sin barnboksdebut under 2019 med den hyllade boken Trollet är inte hemma.

De senare åren har han även haft utställningar på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och på Ålands Konstmuseum. Han tilldelades Sokratespriset 2021 och Mårbackapriset 2022.

Torkel Klingberg

Torkel Klingberg är forskare, författare och föreläsare med expertis inom kognitiv neurovetenskap. Som professor vid Karolinska Institutet leder han banbrytande forskning om barns utveckling och träning av hjärnan, vilket placerar honom i den internationella frontlinjen. Han är författare till flera populärvetenskapliga böcker, inklusive ‘Den översvämmade hjärnan’, som utforskar ämnen som arbetsminne, IQ och den stigande informationsfloden, samt ‘Den lärande hjärnan’, som belyser barns minne och utveckling. Hans bok, ‘Hjärna, gener och jävlar anamma’, undersöker hur barn lär.

Klingbergs banbrytande forskning om hjärnans utveckling och formbarhet har belönats med flera prestigefyllda utmärkelser, inklusive erkännanden från International Neuropsychological Association och utnämningen till en av Framtidens Forskningsledare av stiftelsen Strategisk Forskning. Hans arbete har även fått internationell uppmärksamhet, med artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter som Scientific American och New Scientist.