Med hjälp av metoder för att färga in celler så att de kunde studeras i mikroskop lyckades Cajal kartlägga olika typer av nervceller i hjärnan. Cajal besatt en särpräglad konstnärlig begåvning och överförde det han såg i mikroskopet till teckningar med en förunderlig klarhet.

Cajals teckningar är ett fint exempel på sammansmältning mellan konst och vetenskap. Nu ställs ett antal av hans bilder ut på Nobelprismuseet i utställningen Synapser: vetenskap och konst i Spanien från Ramón y Cajal till 2000-talet.

Utöver Ramón y Cajals teckningar finns även verk från exempelvis poeten Federico García Lorca och konstnären Salvador Dalí. I utställningen finns även fem samtida verk från konstnärer som haft Cajal som sin ledstjärna. Verken har på olika sätt koppling till internationella vetenskapliga projekt.

• Verk från den katalanska målaren Regina Giménez inspirerade av kosmiska motiv.
• Fotografier från Jose Manuel Ballester, figurativ målare och fotograf, som föreställer den arkeologiska fyndplatsen i Atapuerca i Spanien.
• Fotografen och konstnären Carlos A. Schwartz har besökt observatoriet på Kanarieöarna där bilder på solen tas från ett teleskop.
• Fotografier av Paula Anta som är länkade till videon Cajal Blue Brain Project som illustrerar hjärnans komplexitet.
• Bilder från den grafiska konstnären Eva Lootz inspirerade av Margarita Salas undersökningar.

Utställningen visas från den 25 november – 4 december och är resultatet av ett samarbete mellan tre spanska departement: Utrikes- och EU-departementet, Utbildnings- och Vuxenutbildningsdepartementet och
Vetenskaps- och Innovationsdepartementet i samarbete med Instituto Cervantes och Diputación Provincial de Huesca.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1906

Santiago Ramón y Cajal tilldelades, tillsammans med den italienska patologen Camillo Golgi, Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1906 ”såsom ett erkännande åt deras arbeten rörande nervsystemets byggnad”.

Curator: Juan Manuel Bonet, Instituto Cajal