Dramaten 2018 Performance Lectures: Armita Golkar. Photo: Sören Vilks

I Performance Lecture: Om rädsla berättar psykologiforskaren Armita Golkar om vad som händer med oss i situationer då vi upplever oss hotade och rädda. Vi är programmerade att urskilja hot genom att lära oss av våra egna erfarenheter men också genom att dra nytta av andras. På så sätt kan rädslor spridas snabbt mellan människor, och när allt ställs på sin spets, göra skillnad mellan liv och död. Men långt ifrån alla våra rädslor är rationella, eller har ens med vår verklighet att göra. Var kommer de ifrån och hur kan vi göra oss av med en rädsla som utgör ett hinder i livet?

Jag vill att vetenskapen skall beröra människor. Genom att använda teatern som uttryck ser jag en unik möjlighet att uppnå det målet, säger Armita Golkar om att uppträda på Dramaten.

Vårt samarbete med Dramaten& har väckt nyfikenhet, eftertanke och lust att lära sig mer – en ambition som är vägledande för den programverksamhet som vi utvecklar för Nobel Center. Vi ger publiken en inblick i de frågeställningar som forskare ställs inför och vilken inverkan forskningen kan ha på vårt samhälle”, säger Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center.

 

Armita Golkar, född 1983 i Iran, är psykologiforskare vid Karolinska Institutet och anknuten forskare vid Stockholms Universitet. Hon disputerade 2013 med avhandlingen Learning not to fear: extinction, erasure, and the recovery of fear memories vid Institutionen för Klinisk Neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Utöver sin forskning och undervisning håller hon även föreläsningar för allmänheten och har medverkat i ibland annat BBC, Fråga Lund och dokumentärserien Sociala monster i SVT. 2015 mottog hon priset som framstående yngre forskare i psykologi, instiftat av Svenska nationalkommittén för psykologi vid Kungliga Vetenskapsakademien.

Alexander Mørk-Eidem står bakom succéer som Djungelboken och De tre musketörerna på Kulturhuset Stadsteatern och har på Dramaten bland annat satt upp Ivanov av Leo Tolstoj, Swede Hollow av Ola Larsmo och nu senast publiksuccén Häxorna av Roald Dahl.


Medverkande:
Armita Golkar
Regi: 
Alexander Mørk-Eidem
Scenografi och kostym: Jenny Ljungberg
Dramaturg: Mia Törnqvist

 

Performance Lecture

Vetenskap och scenkonst blandas när Nobel Center och Dramaten& tillsammans sätter upp en serie iscensatta föreläsningar, Performance Lectures. Formatet Performance Lecture där kunskap förmedlas med teaterns verktyg tar avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har den omtalade robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar och professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum.