Kan en sjal vittna om kampen för flickors rätt till utbildning? När Malala Yousafzai höll tal i Förenta nationernas högkvarter i New York på sin sextonårsdag, bar hon en huvudduk i rosa och vitt. I talarstolen var hennes budskap lika starkt som innan hon utsattes för mordförsök för sin kamp för flickors rätt att gå i skola och universitet: ”One child, one teacher, one pen and one book can change the world.”. Sjalen ingår i utställningen Sakerna som förändrar världen.

Genom att för första gången visa ett större urval ur samlingen med föremål från Nobelpristagare, berättas historier om upptäckter och livsverk. De över 250 föremålen vittnar om omvälvande upptäckter, modiga fredsinsatser och nyskapande litteratur.

I Sakerna som förändrar världen kan du upptäcka hur ditt liv och den värld du lever i har förändrats tack vare forskare, författare och aktivister som arbetat inom vetenskap, litteratur och fred. Deras upptäckter och gärningar har tilldelats Nobelpriset och gett oss nya perspektiv på våra liv och vår framtid.

Utställningen blickar in i banbrytande idéer, upptäckter och livsverk, med utgångspunkt i de personliga föremål som Nobelpristagare har donerat till museets samling. Det vardagliga och personliga blandas med hisnande existentiella och vetenskapliga frågor.

Genom tre fördjupande delar riktas fokus mot några av mänsklighetens allra största frågor – kosmos, den mänskliga naturen och livets beståndsdelar. Vad består allting av och vad vet vi om svarta hål? Hur ser åldrandets gåta ut? Vad behöver vi veta om det mänskliga medvetandet, mänskliga rättigheter och artificiellt liv för att forma vår framtid?

Föremålens historier visar hur pristagarnas upptäckter, insikter, berättelser och fredsarbete gör livet längre, tryggare och mer begripligt för dig och många andra människor. Välkommen att utforska sakerna som förändrar världen.

 

Produktion: 

Idé och utställningsproduktion – Nobel Prize Museum  

Utställningsformgivning – Birger Lipinski  

Byggnation och montrar – Eckerud True Quality   

Ljus och AV-teknik – Transpond  

Ljusdesign – Maja Lindström  

Grafisk formgivning – DOT Stockholm  

Fördjupningsskärmar – CLAY  

Film och medieproduktioner – MYT   

Visualiseringar (Kosmos, Liv) – Norrköpings Visualiseringscenter C  

Interaktion & medieproduktioner (Kosmos, Liv, Människan) – YOKE  

Audioguide – Munck, Online Voices, Mina Asp Romefors   

Visualiseringar Utveckling och åldrande – Digizyme Inc    

Översättning – Nordén & Berggren    

Dockmakare – Oscar Nilsson  

Tryckeri – HolmquistSign  

Papperskonservator – Lotta Möller 

Med stöd av: 

EF Education First  

Erling-Perssons Stiftelse   

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Stockholms stad   

Kulturdepartementet  

NIBE Group  

Mannheimer Swartling Advokatbyrå 

Utbildningsdepartementet   

Tack till: 

Kungl. Vetenskapsakademien, Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet, Norska Nobelkommittén, Svenska Akademien