Många arbetar hemma och har kanske mer tid än vanligt att ägna sig åt matlagning. Det hoppas i alla fall våra kockar Karl-Johan Hegborn och Thomas Abrahamsson på Bistro Nobel som nu delar med sig av sina matlagningstips. Det senaste tipset kommer från vår kock Karl-Johan som lagar zuccinibiffar. Låt dig inspireras och ta dig tid att laga något gott! Se även dryckesförslag längre ner.

Zucchinibiffar med citronyoghurt, fetaost och basmatiris

Ingredienser (4 port)

  • 2st zucchini (cirka 700g)
  • 3st salladslök. Alternativt 1st finhackad gullök
  • 2st vitlöksklyftor
  • 3st potatisar
  • 4 msk vetemjöl (funkar fint med bovetemjöl. Glutenfritt)
  • 1 ägg
  • Salt och peppar

Citronyoghurt

  • 3dl turkisk yoghurt
  • 1st citron både zest och skal
  • 2msk lönnsirap eller honung
  • Salt och peppa

 

  • 1 paket fetaost
  • 4st tomater
  • 1st rödlök
  • Olivolja
  • Basmatiris

Gör så här:

Riv zucchini grovt på rivjärnet. Lägg i durkslag. Strö över lite salt. Blanda runt lite låt stå 20-25 minuter. Krama ur zucchini. Lägg i en bunke.

Koka riset enligt anvisning.

Finhacka salladslöken och vitlöken. Riv potatisen grovt på rivjärn. Blanda allt tillsammans med zucchinin. Tillsätt mjölet, ägg samt salt och peppar. Blanda väl. Stek med både lite smör och olja till små biffar. Snåla inte med oljan. Stek dem gyllene på båda sidor. Krydda med eventuellt mer salt.

Blanda yoghurten med zest och saften från citron samt lönnsirap och smaka av med salt och peppar.

Skär tomaterna och hacka löken blanda med salt och peppar samt ringla lite olivolja över.

Jag brukar tillsätta rostade solroskärnor med. Jag rostar dem själv. Jag köper vanliga solroskärnor. Lägger de i panna på högvärme. Skakar eller ta en stekspade och rör hela tiden när det börjar bli färg. Rosta dem tills dem ser att har fått fin färg. Jag brukar tillsätta en lite flingsalt i slutet för smakens skull.

Lägg fetaost i en skål.

Lycka till!


 

Kikärtsbiffar med morot, råstekt broccoli, mynta och yoghurtmarinerad gurka samt ris.

Ingredienser (4 port)

  • 4 portioner ris (basmatris eller jasminris)
  • 2 förpackningar kikärtor
  • 2 morötter
  • 1 vitlöksklyfta skalad
  • 1 gul lök
  • 1 msk maizena
  • 2 st ägg
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk spiskummin
  • Salt och peppar
  • 1 st gurka
  • 1 st vitlök skalad
  • 1–2 myntakvistar alternativt 1 tsk torkad mynta
  • ½ lime
  • 500 g turkisk yoghurt
  • 1–2 broccoli

Gör så här

Koka ris enligt anvisningen på förpackningen.

Häll av kikärterna i ett durkslag och skölj av dem. Låt dem bli torra. Riv morötter och finhacka lök och vitlök. Tips! Spar spadet från kikärtorna, se recept längre ner.

Mixa kikärtorna i en matberedare eller med en mixerstav. Tillsätt morötter, lök, vitlök, maizena, ägg och kryddorna. Blanda. Smaka av med salt och peppar. Forma 8 biffar. Stek dem sakta i matolja.

Dela gurkan i fyra längder. Grovhacka den i centimeterstora bitar. Finhacka vitlöken och pressa limen över. Strimla myntan. Tillsätt yoghurten. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.

Dela broccoli i buketter. Dela även stammen i mindre bitar. Stek allt tillsammans i en het panna. Skaka om då och då. I slutet tillsätt någon msk olivolja av god kvalitet. Ta bort från värmen. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris. Har ni mangochutney så är det gott till. Jag har alltid picklad rödlök hemma.

Picklad rödlök

Skala lök. Ta 1 del rödvinsvinäger, 2 delar socker, 3 delar vatten. Koka upp. Ta åt sidan. Skiva löken tunt. I med löken i lagen. Låt svalna. Förvara i kylen. Håller i veckor. Gott i sallader, hamburgare och till grönsaker.

 

Recept på äggfri majonnäs

4 msk spad från kikärtor

2 tsk rödvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

2 dl matolja

Salt och peppar

 

Ta fram elvispen. Blanda först ihop allt utan oljan. Tillsätt sedan under oljan, lite sakta i början och öka mer i slutet. Smaka av med salt och peppar.

Lycka till!

 

Dryckesförslag

Alkoholfri Brooklyn Special effects. Maltig, apelsin och grapefrukt. Perfekt till dessa biffar.

Eller Alegoria Malbec 119kr fruktigt, smakrikt vin med doft av choklad, ceder, färska örter och viol. Häll gärna upp det på en annan flaska en timma innan och ställ i kyl eller på balkongen 1 timma så att det är svalt när det serveras.


 

Buljong, sås och soppa

Thomas menar att det inte är så krångligt att laga mat om man ger det lite tid. Mycket av det han tipsar om här ”sköter sig själv”, i alla fall nästan. Det blir tips på buljong, sås och soppa.

Jag köper alltid hel kyckling och styckar ner. Bättre än en vattenpumpad då den kan ta in allt det som kan tänkas vara dåligt hela vägen in i köttet. Jabrukar frysa in skroven istället för att koka en och en.

Nu till tipset:

Testa att grilla skroven, så hårt du vågar utan att för den skull bränna dem. Koka sen buljong (finns massor av recept). Denna gång tillsattjag några grillade lökar som blivit lite mjuka, vitlök och svartpeppar. Sjud i 30 min, och låt den sedan stå och dra över natten innan du silar och sjuder ihop (ska helst inte koka för hårt.)  

Hittade superfin vit sparris så jag gjorde en sås på den ”grillade” buljongen några droppar sherryvinäger och smör. Just denna sås funkar till väldigt mycket.  

Dagen efter en picknick med soppa i termos gjord på skalen från sparrisen (ger väldigt mycket smak så släng inte bort) mixa och eventuellt sila.  

Nybakt surdegsbröd till. Då känns livet helt okej trots dessa svåra tider.  

Bakade rödbetor med smulade isterband och fetaost (och ett bullrecept!)

Tips från Karl-Johan.

4 portioner 

  • 2 isterband  
  • 2 pkt kokta rödbetor 
  • 1 pkt fetaost 
  • 1 knippa dill (frivilligt)  
  • Ca 600g potatis (mjölig sort) 

Detta recept tycker jag går ganska snabbt att laga. Och som smålänning är saknaden stor efter riktigt bra isterband. På Nobel Prize Museum kör vi oftast isterband från Vaggeryd eller från Undersåkerschark uppe i Åre. Dessa är svåra att hitta i affären runt hörnet. Men, isterband från Lammhults brukar finnas. Dessa räcker gott och väl. Själv så väntar jag till hösten när min syster från Växjö skickar upp en laddning av egen tillverkning. Och då är de torkade, vilket jag inte ser här i Stockholm.  

Jag bakar sällan bullar. Men eftersom både fru och alla barn älskar bullar så drog jag ihop en deg.  Jag kommer förhoppningsvis servera bullar i bistron under sommaren. Så baka själv eller kom in senare och smaka.  

Lycka till! Mejla gärna frågor på karl-johan.hegborn@nobelprize.org   


Börja med potatisen. Bestäm om du vill bara koka dem. Min son hade tjatat länge om potatismos, så det fick bli det denna kväll. I så fall så skalar jag potatisen. Dela dem i bitar. Koka mjukt. Stöt dem med en potatisstöt. Tillsätt vätska under vispning. (ca 30 g smör, ca 2 dl mjölk. Värm upp den) smaka av med salt och peppar samt några riv på rivjärnet med muskotnöten.  

Börja med att dela rödbetorna i 2–3 skivor och lägg dem i ett ugnsfat. Häll lite olja över. Salta och peppra samt ringla lite honung över. Har du lite timjan och rosmarin, strö över lite på betorna.  

Dela isterbandet längs med. Stek det i panna på varje sida. Lägg upp i ugnsfat, in i ugn 200C tillsammans med betorna. Låt vara i ugnen i cirka 5–7 min.

Uppläggning 

Lägg upp betorna på tallriken. Smula först över isterbandet sedan fetaosten. Jag hackade upp lite dill som jag strödde över. 

Servera med kokt potatis eller potatismos, senap om så önskas. Jag ringlade över lite olivolja och stänkte över lite rödvinsvinäger.   

Dryckestips 

Som smålänning tycker jag att Bryggmästarens bästa pilsner passar perfekt. Den finns även som alkoholfri.  De levereras från Åbro bryggeri i Vimmerby.

 

Kardemummabullar 

Blir cirka 20 st 

Deg  

  • 3 dl mjölk 
  • 1 msk stötta kardemummakärnor 
  • 50 g jäst 
  • 1 ½ dl socker 
  • 1 nypa salt 
  • 1 ägg 
  • 150 g smör 
  • Ca 11 dl vetemjöl ekologiskt 

Fyllning 

  • 200 g smör 
  • 1 dl socker 
  • 1 msk kanel 

1 ägg för att pensla bullarna 

Knappt 1 dl ljus sirap + 1 skvätt vatten 

1 tsk kardemummakärnor som stötes i mortel. Tillsätt knappt ½ dl socker. blanda 

Värm mjölken ljummet tillsammans med kardemumman.

Smula jästen i bunken och tillsätt sockret, salt och ägg. Se till att smöret är mjukt och fördela det i små bitar. Tillsätt nu mjölken, blanda med en slev så att jästen löses upp.  

Tillsätt mjölet lite i taget. Låt degen bli smidig så att den släpper från kanterna.  

Jäs degen i bunken i 50 min under en duk.

Under tiden. Vispa upp smöret med socker och kanelen. 

Stjälp upp degen. Dela den i två bitar.  

Kavla den till en rektangulär platta cirka 1 cm tjock.  

Bre på smöret.   

Nu finns det två alternativ. Rulla ihop den som en rulltårta och skär upp bitar och lägg i formar.  

Eller som jag tycker är bättre, men är lite svårare.

Vik ena sidan till den andra.  

Skiva arken i 3 cm bredda remsor. Skär sedan i mitten på varje remsa ett snitt. Snurra nu ihop varje remsa åt olika håll till en knut.  

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Det blir två plåtar med cirka 10 bullar per plåt. 

Var ej för hård mot dig själv om de ser inte ut som ett proffs har bakat dem. De kommer smaka som ett proffs!

Sätt ugnen på 200C 

Låt jäsa i 40 min under duk 

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Jag gräddar en plåt i taget. 

Låt stå i ugnen i 10–12 min tills de ser gyllene fina ut  

Ta ut dem och pensla direkt med sirapsvattnet och sedan strö över kardemummasockret.

Cavatellipasta

Här kommer ett tips från Thomas som kan vara kul att göra ihop med barnen. De tycker helt säkert att det är jättekul och kommer att äta. Det blir inget vanligt recept utan mer som en enkel instruktion.

Blanda vatten och mjöl (ca hälften vatten) till bra konsistens och knåda tills den känns elastisk och blank. Jag lät den sedan vila inplastad i kylen över natten. I ena degen tillsatte jag ramslök och i den andra lite av min surdeg, båda väldigt goda, till exempel med bara en god tomatsås och lite nyriven parmesanost. Går förhållandevis snabbt om man inte tar in tiden den ”vilar” och både roligt och rogivande att göra. Bra nybörjar pasta, då man inte behöver kavla osv. Gnocchibrädan köpte jag på KitchenLab för 29 kr. Lär hålla en livstid.

Testa. Varianterna är oändliga.

Hemgjord cavatellipasta.

En annorlunda grönsakssoppa

Ta vara på allt är det här receptets utgångspunkt!

En grej som är smart att göra om man är hemma mycket. Jag (Thomas) vill ha mycket grönsaker i min mat. Ibland blir det ju puts som man slänger i komposten. Men gör inte det, i alla fall inte om du kan använda den inom några dagar. Jag har sparat blast från blomkål och kålrabbi, skalet från broccoli (skalar alltid, delikatess!), ändarna från sparris och grönt från purjolök. Tillsätt en god buljong och lite crème fraîche. Nyckeln är en bra mixer. Men har man inte det så sila den gärna då det kan bli lite trådigt beroende på grönsaker. Med nybakt bröd och lagrad ost så tycker i alla fall jag att det funkar som en lunch. Bonustips: jag gillar att droppa över någon god olja för extra dimension. Här smaksatta från Gunnarshög på Österlen.

Bon appetit!