Avsnitt #06: Vem vet bäst? – med Emma Frans


Hur vet man vem man ska lita på när det kommer till forskning?  Och hur gör man när olika forskare säger olika saker – som nu under pandemin? Vem ska man lyssna på då? Gäst är epidemiologen Emma Frans som reder ut begreppen, och pratar om vetenskaplig metod och evidens. Och om vikten av att våga ha fel.

 

Avsnitt #05: Universums mysterier – med Ulf Danielsson

Svarta hål, mörk materia och mörk energi – universums mysterier är många. Och under de senaste åren har flera upptäckter kring rymdens gåtor belönats med Nobelpris. Men ju mer vi lär oss om rymden desto mer inser vi att vi inte vet. Som exempelvis den mörka materien och energin. För trots att det utgör 95% av allt som finns i universum är det ingen som vet vad egentligen är. Tanken svindlar.
Gäst och guide in i universum är Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik och författare till bland annat: ”Mörkret vid tidens ände: en bok om universums mörka sida”.

 

Avsnitt #04:
Nobelklassikern Pesten – med Maarja Talgre

Ska du bara läsa en roman under den här pandemin så finns ingen bättre bok att välja än Albert Camus ”Pesten”. Boken kom 1947 och blev snabbt en klassiker tack vare den klarsynta skildringen av tillvarons villkor i skuggan av sjukdom, lidande och död. Vilka är vi när allt ställs på sin spets? Gäst är kulturjournalisten och författaren Maarja Talgre.

 

Avsnitt #03:
Klipp och klistra i DNA – med Torill Kornfeldt

Att klona eller inte klona, det är frågan. Sedan Nobelpristagarna Watson och Crick hittade DNA-molekylens form på 1950-talet har genetiken utvecklats i rekordfart. Idag finns genteknik som låter oss klippa och klistra i generna – inte minst med hjälp av årets kemipris, gensaxen CRISPR/Cas9. Vad kan vi göra – och bör vi göra allt vi kan? Gäst är Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Människan i provröret”.

 

Avsnitt #02:
Fattigdom och lycka – med Micael Dahlen

Vet vi om hjälpen till fattiga verkligen hjälper? 2019 års ekonomipris handlade om hur forskare genom experiment kan ta reda på hur man bäst hjälper fattiga, och hur biståndspolitik kan baseras mer på vetenskap och mindre på ideologi. Gäst är Micael Dahlen, ekonomiprofessor och författare till böcker som såväl lycka som seriemördare, förväntningar och träning.

Avsnitt #01:
Gåtan Alfred Nobel – med Ingrid Carlberg

Varför skapa ett pris när man ändå inte får höra snacket efteråt? Vi inleder den här serien med att försöka lära känna personen som skapade Nobelpriset – den fredsälskande vapentillverkaren Alfred Nobel. Hur tänkte han när han skapade priset? Och hade han varit nöjd med hur det blev?
Gäst är Ingrid Carlberg, författare till biografin ”Nobel: Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris.”