Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, har tänkt och skrivit mycket om kunskap och sanning, och hon kämpar mot de krafter som hotar kunskapen. När hon sommarpratade i Sveriges Radio P1 förra året inledde hon med orden: ”Striden om verkligheten är i full gång!”. Nu fortsätter hon kampen i en Performance Lecture på Dramaten och berättar bland annat om hur tänkandets skevheter och våra egna känslor sätter krokben för oss själva.

Åsa Wikforss gav 2017 ut boken Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender. Hon disputerade vid Columbia University i New York och blev 2008 en av Sveriges två första kvinnliga professorer i teoretisk filosofi. Hon forskar inom språkfilosofi och kunskapsteori. Föreställningen är framtagen i samarbete med Nobel Prize Museum.

Performance Lecture

Vetenskap och scenkonst blandas när Nobel Prize Museum och Dramaten& tillsammans sätter upp en serie iscensatta föreläsningar, Performance Lectures. Formatet Performance Lecture där kunskap förmedlas med teaterns verktyg tar avstamp i olika forskares vardag. Om lycka är den fjärde i serien Performance Lecture som görs i ett samarbete mellan Dramaten& och Nobel Prize Museum.

Satsningen är ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har den omtalade robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar, Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, om universum och psykologiforskare Armita Golkar, om rädsla.

Under våren och hösten 2019 pågår även en Performance Lecture om lycka med Micael Dahlen. Läs mer om den här.

Se tidigare Performance Lectures

Performance Lecture: Om rädsla med Armita Golkar