Svante Pääbos forskning har skrivit om mänsklighetens historia från grunden. Han är biolog specialiserad på evolutionär genetik, och en av Sveriges mest framstående och prisbelönta forskare. Han har också skrivit den uppmärksammade boken Neandertalmänniskan – på jakt efter försvunna gener som gavs ut 2014.

I en dramatiserad föreläsning berättar han nu om varför han vill rekonstruera neandertalarnas arvsmassa, hur en benbit från en flickas finger blev en världssensation, och varför det är mest är män som mejlar till honom och säger sig vara neandertalare. Till sin hjälp har han en regissör och skådespelare från Dramaten.

Performance Lecture

Vetenskap och scenkonst blandas när Nobel Prize Museum och Dramaten& tillsammans sätter upp en serie iscensatta föreläsningar, Performance Lectures. Formatet Performance Lecture där kunskap förmedlas med teaterns verktyg tar avstamp i olika forskares vardag.
Tidigare har robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar, professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum, psykologiforskaren Armita Golkar om rädsla och ekonomiprofessor Micael Dahlen om lycka. Under hösten 2019 pågår även en Performance Lecture om sanning med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska akademien.

Läs mer om den här