Ulf Danielsson, forskare och människa, ger en kosmisk överblick av universums historia och den mörka energi som ingen egentligen vet något om.

I Performance Lecture: Om universum berättar författaren och professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson, om sin forskning och ställer de mest fundamentala och nervkittlande frågorna kring det storslagna, och framför allt, mörka universumet. En existentiell men vetenskaplig föreläsning ämnad att reflektera över människans storlek, framtid och slut.

Vad består ett svart hål av och hur bildas de? Bor vi i ett multiversum? Och vad händer när den sista stjärnan slocknar?

Det går sakta men det börjar klarna – bilden av universums mörka och okända sidor. Ulf Danielsson tar publiken till den absoluta forskningsfronten och lyfter den vardagliga värld vi lever i som en del i själva alltet.

Medverkar gör Ulf Danielsson tillsammans med barnskådespelaren John Österlund. Regisserar gör Tobias Theorell, för scenografi och kostym står Agnes Östergren och dramaturg är Mia Törnqvist.

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Utöver sin forskning har han skrivit fyra böcker, föreläst, debatterat och varit med i otaliga TV- och radioprogram.

 


Vetenskap och scenkonst blandas när Nobel Center och Dramaten& tillsammans sätter upp en serie iscensatta föreläsningar, Performance Lectures. Formatet Performance Lecture där kunskap förmedlas med teaterns verktyg tar avstamp i olika forskares vardag, ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har den omtalade robotforskaren Danica Kragić Jensfelt intagit Dramatens scen, med Performance Lecture: Om robotar.

Se utdrag från Performance Lecture: Om universum med Ulf Danielsson

Se tidigare Performance Lectures

Performance Lecture: Om rädsla med Armita Golkar

 

Performance Lecture: Om robotar med Danica Kragić Jensfelt