Få, om ens någon, har så starkt personifierat en politisk rörelse som Martin Luther King, Jr. Hans röst känner vi alla igen, hans retoriska förmåga har satt spår i oss alla.

I samband med invigningen av utställningen ”Rätten till Frihet” bjuder vi in till ett panelsamtal mellan Bernice A. King, VD för King Center, Atlanta, Georgia och Martin Luther Kings yngsta dotter; Dr Karcheik Sims Alvarado, historiker, utställningskonsult och  har nyligen publicerat boken ”Atlanta and the Civil Rights Movement 1944–1968”, samt Ashley Woods, curator för utställningen ”Rätten till Frihet”.

Grundläggande i Kings arbete var hans religiösa tro. Den stärkte honom i motgång och var den gemenskap han utgick ifrån i sitt arbete. Med denna bakgrund var det självklart för King att förankra medborgarrättsrörelsen i en princip om icke-våld. Kampen skulle föras med fredliga protester, agitation och upplysning. År 1964 tilldelades Martin Luther King Nobels fredspris. Han skrev därmed in sig bland en grupp Nobelpristagare som med icke-våldet som fundament kämpat mot orättvisor och förtryck.

När Nobelmuseet nu inviger utställningen ”Rätten till Frihet”, 50 år efter mordet på King, så är det för att hylla en av de mest uppmärksammade Nobelpristagarna. Intresset för hans liv och verk är fortsatt mycket stort – och kampen för mänskliga rättigheter är långt ifrån över.

Samtalet hålls på engelska. 

Panelsamtalet är också upptakten inför Nobel Calling, den vecka då vi firar 2018 års Nobelpris.