Nyfiken på luktsinnet


Gustav Källstrand, Nobelprismuseet, samtalar om luktsinnet tillsammans med Jonas Olofsson, forskare vid psykologiska institutionen. År 2004 fick Linda Buck och Richard Axel Nobelpriset i fysiologi eller medicin ”för deras upptäckter av luktreceptorer och luktsinnets organisation”. Jonas Olofsson förklarar hur Linda Bucks och Richard Axels upptäckter förbättrat vår förståelse för hur luktsinnet fungerar. Inspelat den 26 mars 2021 på Nobelprismuseet.

Nyfiken på pandemier


Medicinjournalisten och författaren Amina Manzoor jämför i sin bok ”Pandemier! Från spanska sjukan till covid-19” kända pandemier genom historien. I ett samtal med Gustav Källstrand från Nobelprismuseet diskuterar hon likheter och olikheter mellan spanska sjukan, ryska snuvan, svininfluensan och covid-19. Inspelat den 17 maj 2021 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på Alva Myrdal


Alva Myrdal var en mångfacetterad natur. Genom åren rörde hon sig obehindrat mellan roller som pedagog, sociolog, feminist, författare, politiker, rektor, utredare, minister, ambassadör, opinionsbildare, nedrustningsförhandlare -och hon var Nobelpristagare. Yvonne Hirdman har fördjupat sig i hennes gärning och skrivit boken ”Det tänkande hjärtat” med utgångspunkt från de tusentals brev som hon växlade med sin make Gunnar Myrdal. Här samtalar Yvonne Hirdman med Carin Klaesson om Alva Myrdal och hennes gärning. Inspelat den 17 maj 2021 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på Nobelmenyn


Att ta fram och producera en Nobelmeny är ett projekt utöver det vanliga. Lotta Jeppsson från Nobelprismuseet berättar om hur det går till när en Nobelmeny skapas. Varje år tilldelas en kock, en konditor och en sommelier det prestigefyllda uppdraget. Detta kräver ett stort engagemang, exakt noggrannhet och ihärdighet. Inspelat den 26 mars 2021 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på Bertha von Suttner


Nobelprismuseets Carin Klaesson samtalar om Bertha von Suttner tillsammans med skådespelaren Robert Fux och historikern Gustav Källstrand. Boken ”Ned med vapnen” från 1889 av Bertha von Suttner sattes upp på Stockholms stadsteater 2018 i dramatisering av Stina Oscarson. Uppsättningen var i monologform där Robert Fux spelade samtliga roller. Bertha von Suttner var fredsaktivist och författare och fick Nobels fredspris 1905. Inspelat den 26 mars 2021 på Nobelprismuseet.

Nyfiken på immunförsvaret


Gustav Källstrand, Nobelprismuseet, samtalar om immunförsvaret med Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet. Hur fungerar immunförsvaret och hur hanterar kroppen angrepp från virus och bakterier? Vad händer om immunförsvaret blir försvagat och vilka läkemedel kan vi ta hjälp av? Redan 1908 fick Paul Ehrlich Nobelpriset i medicin för sin forskning om hur kroppen tillverkar antikroppar mot sjukdomar. Inspelat den 26 mars 2021 på Nobelprismuseet.

Nyfiken på Selma Lagerlöf


Selma Lagerlöf fick Nobelpriset i litteratur 1909. Författaren Anna-Karin Palm och Carin Klaesson från Nobelprismuseet samtalar om Selma Lagerlöfs författarskap och om vad Nobelpriset betydde för henne. Inspelat den 23 oktober 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på svarta hål


Många av de senare årens Nobelpristagare i fysik har belönats för sin forskning om svarta hål. Varför är kunskapen om svarta hål så viktig för vetenskapen? Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, samtalar med Nobelprismuseets Gustav Källstrand om de svarta hålens gåta. Inspelat den 23 oktober 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på Marie Curie


Gustav Källstrand och Carin Klaesson från Nobelprismuseet berättar om Marie Curie som fått Nobelpriset två gånger, 1903 och 1911. I samtalet beskrivs Marie Curies forskargärning och hur hårt och målmedvetet hon jobbat på alla områden under hela sitt liv. Inspelat den 23 oktober 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på Nobelfesten


Hur upplever Nobelpristagarna själva Nobelfesten? Vad händer före och efter, och hur är det att mottaga priset ur Hans Majestät Konungens hand? Gustav Källstrand och Carin Klaesson från Nobelprismuseet berättar. Inspelat den 23 oktober 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på Jody Williams


Gustav Källstrand och Carin Klaesson från Nobelprismuseet samtalar om fredspriset och fredspristagaren 1997, Jody Williams. Hon grundade ICBL, International Campaign to Ban Landmines. Inspelat den 23 oktober 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på insulinet


Frederick Banting räknas som den som upptäckte insulinet och han fick Nobelpriset i medicin 1923 tillsammans med James Macleod. Gustav Källstrand berättar om hur upptäckten gick till och om de konflikter inom forskarteamet som uppstod efter att pristagarna presenterats. Inspelat den 23 oktober 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på ekonomipriset


Amartya Sen fick ekonomipriset till Alfred Nobels minne 1998 för sin forskning om svält och fattigdom. Under sin forskning färdades han runt på den Indiska landsbygden och vägde barn för att få en överblick över hur den ekonomiska situationen i landet såg ut. Den cykel han använde under sina resor har han skänkt till Nobelprismuseet. Gustav Källstrand berättar historien i detta samtal med Carin Klaesson. Inspelat den 23 oktober 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på hiv/aids


Aids-pandemin har pågått sedan 1980-talet, och 2008 fick upptäckarna av hiv-viruset Nobelpriset. Hur fungerar hiv och aids, och hur ser läget ut i dag? Anna Mia Ekström, professor och överläkare på KI, berättar i samtal med Gustav Källstrand från Nobelprismuseet. Inspelat den 1 juni 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på Gabriel García Márquez


Lina Wolff har nyöversatt litteraturpristagaren Gabriel García Márquez roman ”100 år av ensamhet”. Här samtalar hon om hans författarskap med Carin Klaesson från Nobelprismuseet. Inspelat den 1 juni 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.

Nyfiken på Nobels fredspris


Gustav Källstrand från Nobelprismuseet går igenom olika fredspris och hur de uppfattades av sin samtid. Inspelat den 1 juni 2020 på Nobelprismuseet i Stockholm.