Att planera och genomföra en fest för 1 250 gäster som följs av svenska folket via en flera timmar lång tv-sändning kräver både kreativitet, respekt för traditioner och en särskild omsorg om detaljer. Nobelfesten är en tillställning där de involverade utmanar sig själva och ger allt för att hylla årets pristagare med en unik kväll.

I utställningen får du följa kockarnas kreativa process då de förvandlar svenska råvaror till en välsmakande och vacker meny. Se klänningar som gjort avtryck och förmedlat budskap både om bäraren och brännande samtidsfrågor, som klimatkrisen. Lyssna till trumpetfanfarer och de tacktal som framförts av pristagare under kvällen. Tal där det blir tydligt vad festen betyder för den som hyllas för sina insatser för vetenskapen, litteraturen och freden. En kavalkad av bilder och filmer ger också en glimt av hur Nobelfesten sett ut genom tiderna.

”Today one of these fairy tales came true; I am dining with the King and the Princesses in a golden hall, surrounded by the gracious ladies and gentlemen of their court.” Wassily Leontief, Economic Sciences Laureate in 1973

I utställningen får du också möjlighet att titta in bakom kulisserna. Hur tänker floristen kring de 25 000 blommor och stjälkar ska smycka Blå hallen, hur gör man en bordsplacering för 1 250 gäster och hur ser den speciella pinne ut som används för att mäta avståndet mellan tallrikarna vid dukningen? Den första banketten arrangerades redan 1901 då Nobelpriset delades ut för första gången. Även om gäster och lokal har varierat lever flera rituella inslag kvar som skapar den festlighet och den särskilda magi som genomsyrar kvällen. Här finns också ett urval av den mästerlige fotografen Anders Petersens bilder från banketten.

Sedan 1960-talet har Nobelfesten tv-sänts vilket gjort den till en fest för alla och den benämns idag av folklivsforskare som en samtida folklig tradition. Många människor har tagit festen till sina hjärtan och firar Nobeldagen i finkläder framför teven, på skolan eller med en lunch på ett ålderdomshem.

Den återvunna klänningen

Kronprinsessan Victoria deltog för första gången i Nobelsammanhang 1995. Det året bar hennes mor Drottning Silvia en klänning från modehuset Nina Ricci. År 2018 överraskade Kronprinsessan med att bära samma klänning under Nobeldagen. Att Kronprinsessan gärna återanvänder både sina egna och sin mors plagg är välkänt, men det hade inte tidigare hänt i Nobelsammanhang. Följ med när klänningen fraktas från slottet för att lånas ut till utställningen på museet. © Sveriges Television

Bakom kulisserna på Nobelfesten

Under årets Kulturnatt Stockholm tittade vi in bakom kulisserna i utställning om festernas fest. I inslaget möter du modedesignern Bea Szenfeld och studenten Emily Duff från Beckmans Designhögskola som visar de festliga kreationer med starka budskap. Vi tittar närmare på den klänning som Bea Szenfeld skapade för kulturministern som ville få oss alla att tänka på Arktis och klimatförändringarna. Varje år gör elever på Beckmans fria tolkningar av årets Nobelpris. Hur tänker man när man ska omvandla hepatit C- virus till mode? Museets utställningschef Clara Åhlvik och Nobelprisexperten Gustav Källstrand nedslag i utställningen om pratar om de traditioner och riter som gör Nobelbanketten till en alldeles särskild upplevelse.

Podd om Nobelfesten

Avsnitt #07: Festernas fest – med Richard Tellström


Den har kallats festernas fest – Nobelbanketten. Varje år samlas 1250 gäster för att fira världens främsta forskare och författare. Men hur skapar man en måltid så storslagen att den passar för ett sådant tillfälle? Och vilken roll spelar samvaron vid matbordet för den kreativitet som ligger bakom exempelvis ett Nobelpris? Gustav Källstrand möter etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström i ett kulinariskt samtal om måltidens betydelse, smörtaxar och fantasifulla menyer i Blå Hallen. Och om att äta grävling.


Curator: Clara Åhlvik, utställningschef Nobel Prize Museum
Scenograf: Sahara Widoff
Utställningsformgivare: Birger Lipinksi
Ljussättare: Tobias Rylander
Utställningsperiod: augusti 2021 – januari 2023