Nobel Creations är ett projekt där skolor får arbeta både teoretiskt och konstnärligt med Nobelpriset. Nobel Creations går att arbeta med när som helst under året – antingen genom ett mer omfattande tema som involverar många ämnen eller som ett kortare projekt om tre lektioner. Du som lärare bestämmer! Utgångspunkten är att eleverna lär sig mycket om ett Nobelpris och därefter gör en konstnärlig tolkning av det. Slutresultatet blir skolans egen utställning om Nobelpriset.

Alla kan vara med

Under flera år har konstnärliga högskolor som t ex Beckmans Designhögskola och Kungliga Musikhögskolan gjort utställningar på detta tema. Där har Beckmansstudenterna skapat klänningar och musikhögskolestudenterna skapat musikstycken som illustrerar årets Nobelpris. Med nya Nobel Creations kan alla skolformer vara med och arbeta konstnärligt utifrån Nobelprisen! Upplägget kan anpassas för både förskola, grundskola, gymnasium och högre utbildning. Många skolor har använt museets lektionsmaterial för att göra egna utställningar om Nobelpriset (material hittar du här nedan).

 

Pedagogiskt material

Nobelprislektionen, ett lektionsmaterial om de nya Nobelprisen som för varje Nobelpris innehåller en lärarhandledning, ett bildspel med lärarmanus, en elevtext med arbetsuppgifter och en kort film.

Nobel Creations, en pedagogisk planering för hur skolan kan arbeta konstnärligt med Nobelprisen och göra en egen utställning. Här nedan finns både planeringen och utskrivningsbara mallar till utställningen.

Filer för nedladdning

För inspiration– Upplägg kring Nobel Creations på Anna Withlocks gymnasium

2018 gick juryns pris till Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm, Sverige, för deras kreativa arbete som involverade hela skolan. Här får du som lärare veta mer hur deras skola lade upp sitt arbete, för inspiration och idéer hur det går att göra.

 

Läs mer

2018 års vinnare i Nobel Creations, Anna Withlocks gymnasium arbetade med projektet i tvärgrupper. Här visar läraren Stina Arvas med några elevers tolkning.