Avsnitt # 13 Vägen till fred – med Ellen Johnson Sirleaf


Ellen Johnson Sirleaf blev president i Liberia 2006 efter en lång kamp för öppenhet, demokrati och kvinnors rättigheter i ett land präglat av diktatur och inbördeskrig. Här hör du henne berätta om vad som formade henne som politiker och människa, om vägen till presidentskapet och om hur man gör för att inte låta rädslan ta över ens när en blir fängslad och dömd till döden.

Avsnitt # 12 Överlever vi människans tidsålder? – med Johan Rockström

Vi lever nu i Antropocen – den tidsålder då människan är den största bidragande faktorn till förändringar i naturen. Vi har visat att vi kan ändra jordens temperatur. Nu är utmaningen att stoppa den utvecklingen. Misslyckas vi så går vi en svår framtid till mötes. Men om vi lyckas så kan de metoder som fungerar också visa sig bidra till ett bättre samhälle. Klimatforskaren Johan Rockström målar här upp en skrämmande bild av smältande isar och döende korallrev, men också av en värld i förändring. För än är hoppet inte ute.

Avsnitt # 11 Fredspristagaren Obama – med Fredrik Reinfeldt

Barack Obama bars fram till Vita huset på en våg av optimism och förhoppningar, som inte blev mindre av att han redan 2009 fick Nobels fredspris. I sin självbiografi Ett förlovat land skildrar han vägen till politiken och hur det var att bli president i ett splittrat USA mitt under brinnande finanskris. Hur infriade Obama förväntningarna? Och hur ser arvet efter honom ut? Fredrik Reinfeldt, som under sin tid som statsminister träffade Obama flera gånger, berättar om sina egna intryck av honom och den politiska verklighet han verkade i.

Avsnitt # 10: Teddybjörnen Roosevelt – med Dag Blanck

Hur kan en person som älskar krig få ett fredspris? När USA:s president Theodore Roosevelt utsågs till Nobelpristagare 1906 var det många som förvånades och förfasades. Men samtidigt som han ansågs som hårdför och krigisk var han också en diplomatisk statsman som förhandlade fram fred mellan Japan och Ryssland. Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, berättar mer om jägaren, cowboyen, översten, författaren, miljövännen och presidenten Theodore Roosevelt.
Avsnitt # 09 Smartare än en Nobelpristagare? – med Maria Gunther

Vad betyder det egentligen att vara smart? Och är Nobelpristagare mer intelligenta än andra? I det här avsnittet tittar vi närmare på intelligens tillsammans med Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och författare till boken ”Smart: Vad forskningen säger om intelligens”.

Avsnitt #08: Partiklarnas värld – med Sara Strandberg


Världen vi ser är uppbyggd av små delar – och ju närmare vi tittar desto mindre blir de. Många Nobelpris har delats ut för utforskandet av partiklarnas mikrokosmos, och att förstå det allra minsta har skapat en förståelse för hur krafter och materia samverkar för att skapa världen vi lever i. Men ju mer vi förstår desto mer visar det sig att det finns kvar att upptäcka. Tillsammans med partikelfysikern Sara Strandberg utforskar vi materiens minsta beståndsdelar.

Avsnitt #07: Festernas fest – med Richard Tellström


Den har kallats festernas fest – Nobelmiddagen. Varje år samlas 1300 gäster för att fira världens främsta forskare och författare. Men hur skapar man en måltid så storslagen att den passar för ett sådant tillfälle? Och vilken roll spelar samvaron vid matbordet för den kreativitet som ligger bakom exempelvis ett Nobelpris? Gustav Källstrand möter etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström i ett kulinariskt samtal om måltidens betydelse, smörtaxar och fantasifulla menyer i Blå Hallen. Och om att äta grävling.

Avsnitt #06: Vem vet bäst? – med Emma Frans


Hur vet man vem man ska lita på när det kommer till forskning?  Och hur gör man när olika forskare säger olika saker – som nu under pandemin? Vem ska man lyssna på då? Gäst är epidemiologen Emma Frans som reder ut begreppen, och pratar om vetenskaplig metod och evidens. Och om vikten av att våga ha fel.

 

Avsnitt #05: Universums mysterier – med Ulf Danielsson

Svarta hål, mörk materia och mörk energi – universums mysterier är många. Och under de senaste åren har flera upptäckter kring rymdens gåtor belönats med Nobelpris. Men ju mer vi lär oss om rymden desto mer inser vi att vi inte vet. Som exempelvis den mörka materien och energin. För trots att det utgör 95% av allt som finns i universum är det ingen som vet vad egentligen är. Tanken svindlar.
Gäst och guide in i universum är Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik och författare till bland annat: ”Mörkret vid tidens ände: en bok om universums mörka sida”.

 

Avsnitt #04:
Nobelklassikern Pesten – med Maarja Talgre

Ska du bara läsa en roman under den här pandemin så finns ingen bättre bok att välja än Albert Camus ”Pesten”. Boken kom 1947 och blev snabbt en klassiker tack vare den klarsynta skildringen av tillvarons villkor i skuggan av sjukdom, lidande och död. Vilka är vi när allt ställs på sin spets? Gäst är kulturjournalisten och författaren Maarja Talgre.

 

Avsnitt #03:
Klipp och klistra i DNA – med Torill Kornfeldt

Att klona eller inte klona, det är frågan. Sedan Nobelpristagarna Watson och Crick hittade DNA-molekylens form på 1950-talet har genetiken utvecklats i rekordfart. Idag finns genteknik som låter oss klippa och klistra i generna – inte minst med hjälp av årets kemipris, gensaxen CRISPR/Cas9. Vad kan vi göra – och bör vi göra allt vi kan? Gäst är Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Människan i provröret”.

 

Avsnitt #02:
Fattigdom och lycka – med Micael Dahlen

Vet vi om hjälpen till fattiga verkligen hjälper? 2019 års ekonomipris handlade om hur forskare genom experiment kan ta reda på hur man bäst hjälper fattiga, och hur biståndspolitik kan baseras mer på vetenskap och mindre på ideologi. Gäst är Micael Dahlen, ekonomiprofessor och författare till böcker som såväl lycka som seriemördare, förväntningar och träning.

Avsnitt #01:
Gåtan Alfred Nobel – med Ingrid Carlberg

Varför skapa ett pris när man ändå inte får höra snacket efteråt? Vi inleder den här serien med att försöka lära känna personen som skapade Nobelpriset – den fredsälskande vapentillverkaren Alfred Nobel. Hur tänkte han när han skapade priset? Och hade han varit nöjd med hur det blev?
Gäst är Ingrid Carlberg, författare till biografin ”Nobel: Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris.”